Únor 2015

Rubikova kostka

2. února 2015 v 15:51 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotovení: asi kilo marcipánu, potravinářské gelové barvy, kakao, rum


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme. Pečeme při 180°C. Hotový plát necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý plát. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec zašleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Oba pláty rozkrojíme na 4 díly a podle užší strany zařízneme všechny strany, aby nám vznikl čtverec. Vznikne nám tak 8 čtverců. Pro dort jich použijeme 6. Zbylé dva jsem uložila do mrazáku a použiji pro přípravu punčoviny k jinému dortu. První plát pokropíme rumem, potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boků), přiklopíme druhým plátem, který jsme rovněž pokropili rumem. Totéž uděláme u zbylých plátů, takže nám vzniknou 3 patra. Obmažeme boky jednotlivých pater jemnou vrstvou krému a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si obarvíme marcipán. Nejdříve si připravíme čtverečky. Začneme bílou barvou a vykrájíme potřebný počet, uložíme stranou. Pak si obarvíme marcipán žlutou barvou a vykrájíme potřebný počet žlutých čtverečků. Zbylý žlutý marcipán obarvíme oranžovou barvou a vykrájíme čtverečky. Zbylý oranžový marcipán obarvíme červenou barvou a opět vykrájíme čtverečky. Pak obarvíme kousky bílého marcipánu zelenou a modrou barvou a připravíme si poslední čtverečky. Následuje obarvení marcipánu černou barvou, pod jejíž podklad použijeme kakao a následně dobarvíme černou. Potáhneme každé patro dortu samostatně, polepíme čtverečky a šikmo poskládáme na sebe.


Famózní krémovo-kokosové Raffaello kostky

2. února 2015 v 15:46 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Kokosové těsto:
5 bílků, 150 g strouhaného kokosu, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva
Ořechové těsto:
5 bílků, 100 g mletých vlašských ořechů, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa
Krém:
400 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g krupicového cukru, 2 vanilkové pudinky, 10 žloutků, 250 g másla, 150 g Mascarpone, čokoláda na ozdobu


Připravíme si plech na pečení o velikosti 32 x 23 cm. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Bílky si vyšleháme s cukrem na tuhou pěnu a postupně přidáváme kokos střídavě s moukou, kterou jsme si předem smíchali s práškem do pečiva. Navrstvíme na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme péct na teplotu 180 stupňů cca 15 minut. Připravíme si hnědé těsto zatím, co se nám peče kokosový plát. Ořechy si smícháme s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Bílky si vyšleháme spolu s cukrem do tuhé pěny a postupně přidáme smíchanou sypkou směs. Upečeme stejně jako kokosové těsto. Připravíme si krém. Mléko si dáme na oheň, přidáme vanilkový cukr (nebo můžeme přidat lusk vanilky, který necháme v mléce ponořen jednu hodinu) a krupicový cukr, následně přidáme pudinkové prášky. Postupně zahříváme a přidáváme žloutky za stálého míchání. Když hmota zhoustne, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Máslo si vymícháme do pěny a přidáme Mascarpone a následně vychladlou žloutkovou hmotu. Vymixujeme hladký krém, který navrstvíme na kokosové těsto. Přikryjeme to hnědým ořechovým těstem a trochu krému si navrstvíme i na povrch. Povrch koláče posypeme čokoládovými hoblinami a dáme do lednice zchladit. Nakrájíme na kostky.



Obložená mísa s vejci a sýrem

2. února 2015 v 15:40 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

7 vajec, máslo, 1 trojúhelníček taveného sýra, trochu Dijonské hořčice, sůl a pepř, díratý sýr, Niva, salátová okurka, červený paprikový lusk, zelená petrželka, černá sezamová semínka, lískové oříšky


Vejce uvaříme natvrdo a necháme ve studené vodě vychladnout. Zbavíme skořápek, podélně rozkrojíme a vydlabeme žloutky, které vložíme do mísy. Přidáme kousek másla a tavený sýr, dle chuti hořčice. Osolíme a opepříme. Vyšleháme pomazánku, kterou naplníme cukrářský sáček a ozdobně nastříkáme do bílkových důlků. Takto upravená vejce posypeme černými sezamovými semínky a rozložíme na talíři. Část Nivy nastrouháme na hrubém struhadle, lžičkou odebíráme a tvarujeme kuličky. Do středu kuliček vložíme lískový oříšek. Část Nivy rozkrájíme na plátky. Obojí klademe dle vlastní fantazie do středu obložené mísy. Dozdobíme díratým sýrem, plátky salátové okurky a červenou paprikou.


Obložená mísa s krůtí roládou

2. února 2015 v 15:37 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 kg krůtích prsou, 100 g krůtích jater, 100 g anglické slaniny, 4 vejce, menší červený paprikový lusk, zelená petrželka, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř


Maso omyjeme, osušíme a podélně nakrojíme. Rozklepeme, posolíme, popepříme a poklademe anglickou slaninou. Na oleji orestujeme krátce játra nakrájená na středně velké kousky a necháme vychladnout. Na oleji také usmažíme vejce a do nich zapracujeme na drobné kostičky nakrájený červený paprikový lusk a nadrobno posekanou petrželku. Dochutíme solí. Takto připravená míchaná vejce natřeme na anglickou slaninu, poklademe kousky jater, stočíme a povážeme provázkem. Roládu vložíme do pekáče a mírně podlijeme. Přikryté pečeme do měkka. Odkryté pak ještě chvíli, aby chytla barvu. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky, rozložíme na talíři a doplníme sýry a zeleninou dle vlastního výběru.


Sýrové koláčky s Nivou

2. února 2015 v 15:33 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

200 g hladké mouky, 125 g tuku Omega, 100 g taveného sýra, 1 žloutek, čtvrt balíčku prášku do pečiva, špetka soli, Niva, pekanové ořechy, mandle, černá sezamová semínka, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutek, špetku soli, tavený sýr a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme plát silný asi 4 mm a kulatou formičkou vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Zátkou od pet láhve do koleček vymáčkneme důlky a potřeme rozšlehaným vejcem. Důlky plníme Nivou nastrouhanou na jemném nudličkovém struhadle, zdobíme půlkou pekanového ořechu, loupané mandle nebo sezamovými semínky. Pečeme při 180°C dorůžova.