Březen 2015

Minecraft

22. března 2015 v 19:12 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 50 g mletých vlašských ořechů, 70 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 4x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotovení: asi 1,3 kg marcipánu, potravinářské gelové barvy, kakao


Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme krupicový cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Pak po jednom vešleháme žloutky a přilijeme olej. Důkladně prošleháme. Nakonec vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy. Dortovou formu ve tvaru čtverce vymažeme tukem a vysypeme hrou moukou. Tento korpus pečeme 4x. Necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo s kakaem promícháme vařečkou, aby při spuštění šlehače neprášilo, poté vyšleháme a postupně přiléváme salko a vyšleháme jemný krém. Trochu si odložíme na pomazání boků a povrchu dortu. Krém si rozdělíme na 3 díly. Jednotlivé korpusy pomažeme krémem a naskládáme na sebe. Povrch a boky dortu jemně potřeme odloženým krémem. Dáme ztuhnout do chladničky. Marcipán propracujeme, rozválíme a ztuhlý dort potáhneme. Zbylý marcipán obarvíme kakaem na dva odstíny hnědé, a zelenou barvou na dva odstíny zelené a necháme si kousek bílé. Takto připravený marcipán rozválíme na tenkou vrstvu, vykrajovačkou s pístem vykrajujeme čtverečky a různě je na dort poskládáme. Dozdobíme figurkami, které jsme si připravili den předem.


Větrníky

22. března 2015 v 19:09 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 ml vody, 90 g ztuženého tuku (Omega), 140 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce
Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry, 120 g cukru krupice, 150 g másla, 4 lžíce rumu
Šlehačka: 250 ml smetany ke šlehání (33%), 1 ztužovač šlehačky
Dohotovení: fondánová poleva na věnečky, karamelové salko, moučkový cukr na posypání


Do hrnce dáme vařit vodu s tukem a se solí. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další. Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů s větší ostře řezanou špičkou. Na plech si dáme pečící papír a na něj stříkáme z odpalovaného těsta kopečky. Větrníky pečeme při 170°C asi 20 minut. Upečené větrníky necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém a vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme na hladký pudink. Do hotového vmícháme rum. Do změklého másla postupně vešleháme pudink. Krémem naplníme sáček se stejnou ozdobnou špičkou. Vychladlé větrníky rozkrojíme podélně vroubkovaným nožem. Nastříkáme krém, na krém nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme. Hotové větrníky potřeme fondánovou polevou s trochou karamelového salka a před podáváním jemně pocukrujeme.


Dvoubarevné nepečené řezy

22. března 2015 v 19:02 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

2,5 balíčku sušenek Bebe, mléko na zvlhčení
Krém:
tmavý: 200 g mléčné čokolády, 150 ml smetany ke šlehání
světlý: 1 vanilkový pudink, 500 ml mléka, cukr podle chuti, 200 g másla, 100 g bílé čokolády
Dohotovení: hoblinky z hořké čokolády


Tmavý krém připravíme rozpuštěním mléčné čokolády ve vodní lázni. Necháme ji trochu vychladnout a vmícháme do ní šlehačku. Necháme úplně vychladnout. Pak vyšleháme na hladký krém.
Světlý krém připravíme tak, že si nejprve uvaříme dle návodu pudink z 500 ml mléka a cukrem podle chuti a ještě v horkém pudinku rozpustíme bílou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a pak ještě občas zamícháme, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout a poté vyšleháme s máslem.
Formu vyložíme folií a na dno poklademe první vrstvu sušenek. Pokropíme štětečkem namočeném v mléku. Poklademe druhou vrstvu sušenek a rovněž pokropíme pomocí štětečku mlékem. Na tuto vrstvu naneseme polovinu světlého krému, opět poklademe sušenkami, naneseme tmavý krém (trochu si necháme na povrch na zdobení), opět sušenky a nakonec druhou polovinu světlého krému. Zbytek tmavého krému dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a dozdobíme jím povrch řezů. Zdobila jsem čárkami cik - cak a ještě protáhla párátkem. Nakonec posypeme hoblinkami z hořké čokolády. Necháme ztuhnout v chladničce nejméně 4 hodiny.

Zdroj: www.mnamky-recepty.sk (mírně upraveno)


Pralinky „OREO“

2. března 2015 v 18:58 | Altara |  Cukroví


SUROVINY

1 balení sušenek OREO, 100 g hořké čokolády, 50 ml smetany
Dohotovení:
200 g hořké čokolády, trochu drobečků ze sušenek


Sušenky nožem rozdělíme, seškrábneme bílou náplň, v dlaních z ní ukoulíme kuličku a odložíme stranou. Potom sušenky vložíme do igelitového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. Trochu si odložíme stranou na zdobení. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, vmícháme do ní smetanu a sušenkové drobečky. Promícháme a hmotu necháme chvíli ztuhnout. Poté lžičkou odebíráme, v dlani připravíme placičku a do ní zabalíme bílou kuličku ze sušenkové náplně. Kuličky necháme ztuhnout v chladničce. Zatím si rozpustíme 200 g hořké čokolády, kuličky v ní máčíme, klademe na kuchyňskou mřížku a povrch sypeme odloženými drobečky.


Karamelové oříšky

2. března 2015 v 18:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

Karamelové salko, lískové oříšky zbavené slupek
Dohotovení:
200 g karamelové polevy, kakaem obarvený kousek marcipánu


Ve vodní lázni si rozpustíme 200 g karamelové polevy. Do silikonové formičky dáme trochu karamelové polevy a štětečkem dobře rozetřeme po stranách, nejlépe 2x, aby nám náplň nevytékala a pralinky nepraskaly. Poté plníme karamelovým salkem asi do poloviny, vmáčkneme lískový oříšek a opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zavíčkujeme karamelovou polevou a znovu necháme ztuhnout v chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme a zdobíme kakaovým marcipánem.


Karamelové pralinky s banánem

2. března 2015 v 18:51 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g karamelové polevy, 25 ml pomerančového džusu, 1 malý banán, špetka másla
Dohotovení:
200 g karamelové polevy, slunečnicová semínka v čokoládě


Na náplň rozmačkáme vidličkou banán, krátce podusíme na špetce másla. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g karamelové polevy a vmícháme pomerančový džus a tolik banánu, aby vnikla hustější náplň (zbytek banánu třeba sníme). Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g karamelové polevy. Do silikonové formičky dáme trochu karamelové polevy a štětečkem dobře rozetřeme po stranách, nejlépe 2x, aby nám náplň nevytékala a pralinky nepraskaly. Poté plníme náplní asi do tří čtvrtin a opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec zavíčkujeme karamelovou polevou a znovu necháme ztuhnout v chladu. Ztuhlé pralinky z formičky vymačkáme, pomocí polevy přilepíme slunečnicové semínko v čokoládě.


Vepřová plec na pivu

2. března 2015 v 18:49 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vepřové plece, 2 velké cibule, uzený špek, 2 lžíce sádla, voda, 250 ml světlého piva, sůl a pepř, kmín


Vepřovou plec nakrájíme na plátky a osolíme. Uzený špek také nakrájíme na plátky. Do pekáče vytřeného sádlem skládáme střídavě plátky masa a špeku. Vše zasypeme nakrájenou cibulí a kmínem. Podlijeme trochou vody a pečeme přikryté při 200°C. Později přidáme pivo a dopečeme odkryté dozlatova. Podáváme s bramborovými knedlíky.


Špízy z mletého masa

2. března 2015 v 18:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vaší oblíbené směsi na karbanátky či sekanou, anglická slanina, cibule, paprika, uzený špek, trochu oleje, špejle


Z připravené směsi na karbanátky či sekanou si ukoulíme malé kuličky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, uzený špek nakrájíme na kostičky, nakrájenou anglickou slaninu poskládáme na čtverečky a na čtverečky rovněž nakrájíme papriku. Vše střídavě napichujeme ne špejle a klademe na plech s hlubokým okrajem. Zakápneme trochou oleje a při 200°C upečeme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

Brokolicová se sýrem

2. března 2015 v 18:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 malá brokolice, sůl, kmín, 1 zeleninový bujón (natur), kostička taveného sýra (50 g), máslová jíška, 1 vejce


Vodu přivedeme k varu, metličkou do ní vmícháme tavený sýr, krátce povaříme. Přidáme na drobné růžičky rozebranou omytou brokolici, sůl, kmín, bujón a vaříme asi 8 až 10 minut. Vmícháme máslovou jíšku a rozšlehané vejce.


Polévka ze žlutého hrachu

2. března 2015 v 18:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 3 hrsti žlutého hrachu, 1 malá cibule, 1 lžíce sádla, majoránka, česnek podle chuti, 1 zeleninový bujón (natur), 2 lžíce sádla a 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř


Hrách namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme a dáme novou. Uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na lžíci sádla, přidáme k vařenému hrachu. Vše tyčovým mixérem rozmixujeme. Přidáme bujón, prolisovaný česnek, majoránku a vmícháme jíšku ze sádla a hladké mouky a ještě krátce povaříme. Pokud je polévka hustá, rozředíme trochou vody. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou houskou.


Fazolačka se zeleninou

2. března 2015 v 18:38 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, 1 malá plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka bílých fazolí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, hrst mražené kořenové zeleniny, kousek brokolice, 1 lžička sladké mleté papriky, česnek podle chuti, 1 zeleninový bujón (natur), 2 lžíce sádla a 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř, klobása


Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na lžíci sádla, přidáme kořenovou zeleninu, sladkou mletou papriku, scezené fazole, krátce orestujeme, zalijeme vodou, dále přidáme kousek brokolice rozebrané na malé růžižky, bujón, prolisovaný česnek a vaříme, dokud není zelenina měkká. Vmícháme jíšku ze sádla a hladké mouky. Pokud je polévka hustá, rozředíme trochou vody. Dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu.