Duben 2015

Pes

17. dubna 2015 v 17:49 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 3x)
Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, moučkový cukr podle chuti
Punčovina: 120 g dětských piškotů, 125 g másla, meruňkový džem a cukr moučka dle potřeby
Dohotoveni: meruňkový džem, 1 kg marcipánu


Bílky s cukrem a špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme žloutky, přidáme olej a důkladně prošleháme. Nakonec vařečkou vmícháme mouku. Dortovou formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a upečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Tento korpus pečeme 3x.
Na krém si uvaříme z mléka, vanilkových pudinků a vanilkového cukru hustý pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo asi se dvěma lžícemi moučkového cukru vyšleháme do pěny a postupně zašleháme studený pudink. Případně ještě dochutíme cukrem. Korpusy potřeme slabě džemem, krémem (trochu krému si odložíme na obmazání boků a povrchu dortu) a naskládáme na sebe. Slabě potřeme povrch dortu, připravíme si punčovinu. Piškoty rozdrtíme válečkem a nasypeme do mísy. Přidáme máslo a dle potřeby džem a cukr. Vše zpracujeme asi tak, aby nám vznikla ne moc řídká tvarovací punčovina. Tuto naneseme na povrch dortu a vytvarujeme hlavu psa. Boky a povrch dortu potřeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice ztuhnout. Marcipán vyválíme a ztuhlý dort jím potáhneme. Odřezky, které nám zbudou, použijeme k dalšímu zdobení. Část obarvíme červeně na obojek, část žlutě na známku a hvězdičky na obojku, část růžově na jazyk. Zbylý marcipán pak kakaem na uši a tlamku (vyřízla jsem podle mističky - slzy a upravila) zbylý kakaový marcipán obarvíme na černo, vytvarujeme tlamku, nos a oči. Dozdobíme červenou mašličkou.


Beránek – velikonoční medovník

17. dubna 2015 v 17:46 | Altara |  Dorty

SUROVINY

Tělo: 200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky
Hlava: 100 g cukru krupice, 100 g hery, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 250 g hladké mouky
Krém: 500 g másla, 1,5 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Punčovina: odřezky z medovníku, trochu krému, rum (toto je na dotvarování hlavičky)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, kousky barevného marcipánu, rohy, čumáček, oči, mašle, kopýtka, tráva, asi 600 g marcipánu


Tělo: cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle oválu (použila jsem pokličku k pekáčku z varného skla) obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova.
Hlava: totéž, ale z poloviční dávky. Vyválíme 3 bochánky. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova.
Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme pokličku a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky odložíme stranou. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Na tělo použijeme 6 medových placek. Na hlavu použijeme 2 přepůlené medové placky, které vyřízneme podle nakreslené šablony, potřeme rumem s vodou a slepíme krémem. Odřezky a třetí placku rozdrobíme do mísy, přidáme trochu krému, případně másla, rumu asi tak aby nám vznikla ne moc řídká tvarovací punčovina. Předek, kde budeme chtít nasadit hlavu seřízneme a drobečky opět přidáme do mísy na vytvoření punčoviny. Obmažeme vše krémem. Dotvarujeme hlavu tak, že pod ni vsuneme klín z punčoviny a uhladíme do požadovaného tvaru. Zbylou punčovinou vytvarujeme do oblouku hřbet. Celý medovník pomažeme slabě krémem. Hlavu potáhneme bílým marcipánem, přilepíme rohy, čumáček a oči. Dozdobíme marcipánem. Bílý marcipán si vyválíme na placku, ozdobným válečkem přejedeme celou placku a kulatou vykrajovačkou na pérku vykrajujeme kolečka s vlnkami, kterými celý medovník oblepíme. Dozdobíme mašlí, vytvarujeme kopýtka a pomocí lisu na česnek vytvoříme kolem beránka trávu. Na talíři posypeme drobečky.


Red Velvet Crinkle Cookies

17. dubna 2015 v 17:40 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

240 g hladké mouky, 10 g kakaa, 3 g prášku do pečiva, 1 vejce, 75 g přepuštěného másla, 175 g hnědého cukru, 100 g Mascarpone, prášková červená potravinová barva dle potřeby
Dohotovení: moučkový cukr na obalení


Mouku, kakao a kypřící prášek do pečiva prosijeme do mísy, přidáme červené barvivo a promícháme. Cukr s máslem prošleháme, přidáme vejce a šleháme dál. Nakonec přidáme Mascarpone a důkladně prošleháme. Vmícháme připravenou moučnou směs a odložíme asi na hodinu do chladničky. Poté lžičkou vykrajujeme hmotu, v dlaních ukoulíme kuličky velikosti vlašského ořechu a obalíme několikrát v moučkovém cukru. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C asi 15 minut.



Linecká vajíčka

17. dubna 2015 v 17:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, citrónová kůra
Dohotovení: čokoládové pecky, hruškový džem, linecké kytičky, hořká čokoláda


Shora uvedené suroviny vypracujeme do hladkého těsta, zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladu asi hodinu odležet. Pak vyválíme plát 3 mm silný, formičkou (vajíčkem) vykrájíme tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C 5 až 10 minut. Necháme vychladnout. Slepujeme hruškovým džemem. Pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme lineckou kytičku (recept cukroví pečené) a dozdobíme hořkou čokoládou.


Linecké kytičky s Matchou

17. dubna 2015 v 17:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 6 g zeleného čaje v prášku (Matcha), 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citrónová kůra
Dohotovení: čokoládové pecky


Shora uvedené suroviny vypracujeme do hladkého těsta, zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladu asi hodinu odležet. Pak vyválíme plát 3 mm silný, formičkou (kytičkou) vykrájíme tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C 5 až 10 minut. Na ještě horké kytičky do středu položíme čokoládovou pecku.


Ušaté buchty s pudinkem

17. dubna 2015 v 17:30 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g Hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce krupicového cukru
Dohotovení: olej na vymazání formy, loupané půlky mandlí


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Heru rozpustíme a vlijeme do mléka. Vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zatím si připravíme náplň. V mléce rozmícháme vanilkové pudinky, oba cukry a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Odstavíme a občas promícháme, aby se neutvořil škraloup. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe uvařeným pudinkem a zavineme. Dáme do olejem vytřené rozevírací dortové formy. Na povrchu potřeme olejem a ozdobíme mandlemi. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.


Skořicové lívanečky

17. dubna 2015 v 17:26 | Altara |  Vaření

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, 500 ml vroucího mléka, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 50 g másla, skořicový cukr, sníh z 2 bílků, půl balíčku vanilkového cukru


Do mísy si připravíme polohrubou mouku, kterou polijeme vroucím mlékem a necháme 4 hodiny stát. Poté přidáme žloutky, špetku soli, citrónovou kůru, vanilkový cukr a těsto třeme 20 minut. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Lívanečník (pekla jsem na malé pánvi) vymažeme rozpáleným máslem, těsto do něho pomocí lžíce namočené ve vodě upravíme a po obou stranách upečeme. Upečené horké lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.