Květen 2015

Dort pro cyklistu

26. května 2015 v 21:38 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 120 g cukru krupice, 90 g polohrubé mouky, 30 g mletých pražených mandlí ve slupce, 3 lžíce oleje, špetka soli
(forma 26 cm - pečeme 3x)
Helma: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 20 g mletých pražených mandlí ve slupce, 2 lžíce oleje, špetka soli
(forma 18 cm - pečeme 1x)
Krém:500 g másla, 1 nevařené Salko, 75 g kakaa, trochu moučkového cukru
Punčovina:odřezky z korpusu na helmu, máslo, zbylý krém, rum
Dohotoveni:rum, cca 1 kg marcipánu, potravinářské gelové barvy


3 bílky s cukrem a špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme žloutky, přidáme olej a důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými mandlemi. Dortovou formu (26 cm) vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a upečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Tento korpus pečeme 3x.

2 bílky s cukrem a špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme žloutky, přidáme olej a důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými mandlemi. Dortovou formu (18 cm) vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a upečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Tento korpus pečeme 1x.

Na krém si vyšleháme máslo asi se dvěma lžícemi moučkového cukru, kakaem do pěny a postupně zašleháme nevařené Salko. Korpusy pocákáme rumem, potřeme krémem (trochu krému si odložíme na helmu a obmazání boků a povrchu dortu) a naskládáme na sebe. Slabě potřeme povrch dortu a dáme, ztuhnout do chladničky. Korpus na helmu jednou prokrojíme, pocákáme rumem, pomažeme krémem a obě části naskládáme na sebe. Ořežeme do tvaru helmy a odřezky vložíme do mísy, přidáme trochu másla trochu krému, rum a připravíme si punčovinu. Vše zpracujeme asi tak, aby nám vznikla ne moc řídká tvarovací punčovina. Tuto naneseme na povrch dortu (helmy) a vytvarujeme. Zároveň naznačíme rýhy a důlky. Celou helmu potřeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice ztuhnout. Marcipán vyválíme a ztuhlý dort ze tří korpusů jím potáhneme. Odřezky, které nám zbudou, použijeme k dalšímu zdobení. Část obarvíme zeleně a černě na helmu a rukavice. Helmu potáhneme zeleným marcipánem a dozdobíme černým. Usadíme ji na bíle potažený dort. Z černého marcipánu vykrojíme pomocí formičky (ruky) dvě stranově obrácené ruce, kterým uřízneme prsty tak, abychom dostali cyklistické rukavice. Dozdobíme zelenými lístky a dopravní značkou s číslem 70.


Bramborové omelety se slaninou

26. května 2015 v 21:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g brambor, 1 vejce, 50 ml mléka, 50 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, sekaná zelená petrželka, hladká mouka dle potřeby, sůl a pepř, olej na smažení


Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle (nebo v robotu), dáme do mísy a zakropíme mlékem. Přidáme vejce, sůl, pepř, anglickou slaninu nakrájenou na malé kostičky, sekanou zelenou petrželku, prolisovaný česnek a tolik hladké mouky, aby po zamíchání vzniklo těsto jako na bramboráky. Na pánvi rozpálíme olej a rozložíme těsto jako na palačinky. Po obou stranách opečeme.


Kuřecí řízek plněný žampióny

26. května 2015 v 21:35 | Altara |  Vaření

SUROVINY

kuřecí prsa, 2 vejce, mouka, strouhanka, sůl a olej na smažení
na náplň: 30 g másla, 1 malá cibule, 2 velké žampióny, 2 vejce, sekaná zelená petrželka, sůl a pepř


Nejprve si připravíme náplň. Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme žampióny, sekanou petrželku, vejce a umícháme. Dle chuti osolíme a opepříme. Maso omyjeme, osušíme a naklepeme. Následně osolíme a na jednu polovinu klademe směs. Přeložíme a kraje sklepneme paličkou. Obalíme v trojobalu a na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme. Podáváme s vařenými brambory.


Filé na másle s brokolicí

26. května 2015 v 21:34 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kousky filé, brokolice, sůl a pepř, trochu strouhaného eidamského sýra, máslo


Rybí filé omyjeme, necháme okapat, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo a vložíme filé, které po obou stranách opečeme. Brokolici uvaříme doměkka, rozebereme na růžičky a naskládáme do mezer mezi filé. Zasypeme strouhaným eidamem a necháme sýr rozpustit. Podáváme s bramborovou kaší.


Obalovaná brokolice

26. května 2015 v 21:32 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 brokolice, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, olej na smažení


Brokolici omyjeme a rozebereme na větší růžičky. Vložíme do hrnce s vodou, trochu osolíme a vaříme asi 7 minut. Pak brokolici scedíme a necháme okapat. Obalíme v klasickém trojobalu a na rozpáleném oleji osmažíme po všech stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, případně s tatarskou omáčkou.



Lilek s masovou směsí

26. května 2015 v 21:31 | Altara |  Vaření

SUROVINY

kuřecí prsa, 1 lilek, 1 zelený paprikový lusk, 1 velká cibule, 4 velké žampióny, trochu mraženého hrášku, trochu mražené kukuřice, kousek pórku, 1 kečup, 3 lžíce majonézy, sůl a pepř, chilli paprička, olej na osmažení


Lilek nakrájíme na kolečka, jemně osolíme a osmažíme na oleji. Vyjmeme a uložíme na teplém místě. Na rozpáleném oleji osmažíme na nudličky nakrájené kuřecí maso, vylovíme a uchováme v teple. Přidáme nakrájenou cibuli, žampióny, zelený paprikový lusk, hrášek, kukuřici, pórek a dusíme do změknutí zeleniny. Poté vmícháme odložené kuřecí maso, kečup, chilli papričku a krátce podusíme. Nakonec vmícháme majonézu a dochutíme solí a pepřem. Opečený lilek poklademe na talíř, doprostřed navršíme rýži a kolem rýže masovou směs.

Kroupová uzená polévka

26. května 2015 v 21:30 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vývaru z uzeného masa, 3 velké hrsti krup (den předem namočených a uvařených doměkka), 1 zeleninový bujón (Natur), trochu majoránky, sůl a pepř, na kostičky nakrájené uzené maso, sekaná zelená petrželka


Do vývaru rozdrobíme bujón, přidáme majoránku a přivedeme k varu. Vaříme krátce. Do takto připraveného vývaru vložíme vařené kroupy a drobně nakrájené uzené maso. Necháme přejít varem. Nakonec nasypeme sekanou zelenou petrželku, případně dochutíme solí a pepřem.


Frankfurtská polévka

26. května 2015 v 21:28 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla a 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 hovězí bujón (Natur), 2 velké brambory, 100 g tenkých párků, 100 ml smetany na vaření, sůl a pepř


Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na sádle, přidáme hladkou mouku a osmahneme dorůžova. Dále přidáme sladkou mletou papriku, krátce osmažíme, zalijeme vodou. Přidáme bujón, na kostičky nakrájené brambory, sůl a vaříme doměkka. Nakonec do polévky vmícháme smetanu a na kolečka nakrájené párky. Dle chuti ještě osolíme a opepříme.

Mexická polévka s mletým masem

26. května 2015 v 21:27 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, 300 g mletého hovězího masa, půl červeného paprikového lusku, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 1 lžička mleté papriky, 1 bobkový list, 400 g sterilovaných fazolí, trochu mražené kukuřice, 2 lžíce hladké mouky, trochu oleje, sůl a pepř


Na oleji opečeme dozlatova kostičky cibule, přidáme nasekaný česnek a nakrájenou červenou papriku a chilli papričku. Poté přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a důkladně promícháme a za častého míchání opékáme, až maso pustí šťávu. Přidáme mletou papriku, kukuřici a krátce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list. Vaříme, dokud není vše měkké. Nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody. Přidáme scezené fazole, přivedeme k varu, případně dochutíme solí a pepřem.


Pohanková polévka

26. května 2015 v 21:25 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 litru vody, 1 masox, 50 g másla, 2 hrsti mražené polévkové zeleniny, trochu mraženého zeleného hrášku, 1 malá cibule, 3 velké hrsti pohanky, sůl a pepř, sekaná zelená petrželka


Máslo necháme rozpustit v hrnci, přidáme drobně nakrájenou cibuli a mícháme dokud nezesklovatí. Pak přidáme kořenovou zeleninu a hrášek a rovněž osmažíme. Zalijeme vodou, přidáme masox. Vaříme, dokud není zelenina skoro měkká, pak přisypeme pohanku, promícháme a vaříme do změknutí pohanky. Nakonec dochutíme solí a pepřem a vmícháme sekanou zelenou petrželku.


Popraskané kokosové sušenky

11. května 2015 v 15:55 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

2 vejce, 80 g másla, 100 g mletého kokosu, 220 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 1 lžička vanilkového cukru, kůra z jednoho citrónu, 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Dohotovení: moučkový cukr na obalení


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladu uležet. Poté z těsta odebíráme lžičkou malé kousky, v dlani ukoulíme kuličky, které následně obalíme v moučkovém cukru (nejméně 2x). Klademe na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe (mírně se roztečou). Pečeme cca 15 minut při 160°C.

Zdroj: internet (mírně upraveno)


Rudá sametka s tvarohem

11. května 2015 v 15:51 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1,5 lžíce práškového kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody, 250 ml oleje, 200 ml podmáslí, 2 vejce, červená gelová potravinářská barva, 2 lžičky octa
Smetanový krém: 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 vejce
Dohotovení: bílá čokoláda, červený cukrový máček


Nejprve připravíme smetanový krém. Tvaroh utřeme dohladka s krupicovým i vanilkovým cukrem a vidličkou krátce prošlehaným vejcem. Dále si připravíme těsto na bábovku. V míse promícháme hladkou mouku s krupicovým i vanilkovým cukrem, prosátým kakaem a sodou. Zvlášť prošleháme metličkou olej s podmáslím a vejci, přidáme červené barvivo, ocet a opět vše vymícháme a přilijeme k sypké směsi. Těsto důkladně metlou propracujeme. Do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou nalijeme třetinu vymíchaného těsta a lžící středem rozložíme polovinu tvarohového krému (bílá hmota se nesmí dotýkat boku formy ani komínku uprostřed). Náplň přelijeme druhou třetinou těsta a postup plnění opakujeme. Nakonec přelijeme poslední třetinou těsta. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170°C (cca 45 až 55 minut, nutná zkouška špejlí. Hotovou bábovku necháme ve formě asi 10 minut vydýchat a poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Necháme zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a bábovku jí pocákáme. Sypeme červeným cukrovým máčkem.



Zdroj: Knihovnička recepty (mírně upraveno)


Maková bábovka

11. května 2015 v 15:43 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

350 g polohrubé mouky, 200 g mletého máku, 200 g cukru, 300 ml mléka, 1 prášek do pečiva, půl lžičky mleté skořice, 3 lžíce strouhané čokolády, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 5 lžic oleje, 2 vejce


Mouku, umletý mák, prášek do pečiva, skořici, citrónovou kůru a čokoládu smícháme v míse. Šlehačem rozšleháme žloutky s cukrem a olejem a postupně přidáváme vlahé mléko. Pak vlijeme do moučné směsi a vše důkladně promícháme. Nakonec těsto zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným ze dvou bílků. Vlijeme do vymaštěné, hrubou moukou vysypané formy a pečeme 40 až 50 minut při 180°C. Zkusíme špejlí. Pokud se těsto na špejli nepřilepí a je suchá, je bábovka pečená. Hotovou bábovku vyklopíme na mřížku a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.


Závin ze šlehačkového těsta

11. května 2015 v 15:38 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

350 g hladké mouky, 250 g másla (Hery), 1 smetana ke šlehání, 3 žloutky, trošku octa, strouhanka, jablka, cukr, skořicový cukr, krupicový cukr dle potřeby, rozinky, mandle
Dohotovení: rozšlehané vejce na potření, půlky mandlí na zdobení, moučkový cukr


Z prosáté mouky, másla, smetany, žloutků a octa vypracujeme na vále hladké těsto. Uložíme do chladničky a necháme asi 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozválíme, posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicovým a krupicovým cukrem jak kdo rád sladké a přidáme rozinky a mandle. Zavineme, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami mandlí. Pečeme při 180°C dozlatova. Vychladlý závin lehce poprášíme moučkovým cukrem.