Červen 2015

Medovníček s motýlem

21. června 2015 v 22:22 | Altara |  Dorty

SUROVINY

150 g cukru krupice, 150 g hery, 2 vejce, 1,5 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa, 375 g hladké mouky
Krém: 250 g másla, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 100 ml rumu, 50 ml vody, kousek kakaového marcipánu, drobečky z odkrojků na posyp


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dezertního talířku obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dezertní talířek a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky odložíme stranou. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Celý medovník pomažeme odloženým krémem a posypeme drobečky z odkrojků. Ozdobíme kakaovým marcipánem. Pomocí vykrajovačky na rty sestavíme motýla a celý medovníček olemujeme.


Medovníček v čokoládě

21. června 2015 v 22:19 | Altara |  Dorty

SUROVINY

150 g cukru krupice, 150 g hery, 2 vejce, 1,5 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa, 375 g hladké mouky
Krém: 250 g másla, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 100 ml rumu, 50 ml vody, jedlá krajka, kousek bílého marcipánu a kousek kakaového marcipánu
Poleva: 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku omega


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dezertního talířku obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova.
Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dezertní talířek a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Celý medovník pomažeme slabě krémem. Necháme v chladničce ztuhnout a připravíme si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s tukem a ztuhlý medovníček polijeme. Počkáme, až poleva ztuhne a ozdobíme jedlou krajkou. Vykrajovačkou na pérku vykrájíme z bílého marcipánu menší a větší kosočtverečky a dort jimi olemujeme. Kakaovými marcipánovými kosočtverečky ozdobíme tácek.


Banánová bábovka s kokosem

21. června 2015 v 22:16 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 ml oleje, 150 g cukru krupice, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 5 banánů, 1 prášek do pečiva, 50 g nastrouhané čokolády, 100 g strouhaného kokosu, 250 g polohrubě mouky, 3 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, kytičky z kakaového marcipánu


Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáváme olej. Banány rozmačkáme vidličkou a zašleháme do vaječné hmoty. Přidáme rum. Dále již nešleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou se strouhanou čokoládou, kokosem a kypřícím práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme těsto. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 60 minut. Zkusíme špejlí. Pokud je vytažený konec suchý, je bábovka upečená. Troubu vypneme a bábovku v ní necháme ještě asi 5 minut dojít. Pak ji vyndáme, necháme krátce zchladnout a vyklopíme. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním jemně pocukrujeme a dozdobíme kytičkami z kakaového marcipánu.