Červenec 2015

Meruňkoví „Blbouni“

31. července 2015 v 22:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažného mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, špetka soli, mouku na vál, 20 meruněk, tvaroh (použila jsem tvaroh doma dělaný z kefíru), moučkový cukr a rozpuštěné máslo


Mouku prosijeme do mísy, rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, cukr, vejce, olej a zalijeme vlažným mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Z těsta na vál vysypaný moukou klademe lžící 20 kopečků. Ty zploštíme na placičky a do nich zabalíme celé vypeckované meruňky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření knedlíky vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vybereme děrovanou naběračkou a propícháme špejlí, aby se nám nesrazily. Na talíři jednotlivé porce sypeme rozdrobeným kefírovým tvarohem (recept najdete ve Vaření - ostatní), cukrem a poléváme máslem. Kysané smetany nebo jogurtu netřeba, tento tvaroh je tak dobrý, že by byl hřích jeho chuť čímkoli doplňovat.


Tvaroh z domácího kefíru

31. července 2015 v 22:49 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 litry kefíru (recept najdeme ve Vaření)


Kefír nalijeme do hrnce, postavíme na plotnu a zahřejeme na 55-60°C. Odstavíme a necháme vychladnout. Cedník vyložíme čistým vyžehleným plátnem, položíme na misku a vylijeme do něho kefír. Do misky steče syrovátka, kterou můžeme ihned odlít jinam. Cedník na misku vrátíme a necháme pomalu odkapávat zbytek syrovátky po dobu několika hodin, záleží na množství a hustotě kefíru a především na tom, jaký chceme tvaroh mít (průběžně kontrolujeme). Syrovátku můžeme vypít nebo jinak zužitkovat, například použít při zadělávání těsta, do polévky atd. Hotový tvaroh přemístíme do uzavíratelné krabičky a skladujeme v ledničce.





Domácí kefír

31. července 2015 v 22:45 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 až 2 lžíce kefírových houbiček (Tibetská houba), půl litru mléka (na dva hrnky)



Kefírové houbičky


Připravíme si sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná). Nasypeme do ní houbičky a zalijeme mlékem (tučné, polotučné a čerstvé, pokud možno ne odtučněné a s dlouhou trvanlivostí - v tomto případě tibetská houba skoro nenarůstá) a 24 hodin necháme stát v pokojové teplotě. Mléko neohříváme.

Kefírové houbičky před zalitím


Sklenici přikryjeme papírovým ubrouskem, nebo gázou aby do kefíru nepadaly nečistoty.

Kefír připravený k zrání


V průběhu zrání občas promícháme plastovou nebo dřevěnou lžící, (houba se nesmí dostat do styku s kovem), aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháte sklenici jen tak stát, může se Vám výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat. Když je kefír hotový, přecedíme jej přes plastové sítko do jiné nádoby. Houbičky propláchneme vodou (studenou, převařenou pokud možno ne chlorovanou a vrátíme do sklenice, opět zalijeme mlékem … atd., dokud se nám kefír nepřepije. Můžeme jej použít i při pečení či vaření.




Krémová bramboračka s fazolemi

31. července 2015 v 22:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g brambor, 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 3 stroužky česneku, 1 houbový bujón, sůl, mletý kmín, pepř, 30 g másla, 1 litr vody, 1 malá plechovka červených fazolí


V hrnci rozpustíme máslo, osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme brambory, mrkev, petržel a celer (vše rovněž nakrájené na kostičky) a orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme sůl a mletý kmín, prolisovaný česnek a bujón. Vaříme, dokud není všechna zelenina měkká. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem. Do hotové polévky dáme prohřát scezené fazole. Dochutíme solí a pepřem.


Květákový krém se sýrem

31. července 2015 v 22:38 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 květák, 2 větší brambory, plátek másla, 1 cibule, 1 litr vody, 1 bujón zeleninový (Natur), 100 g taveného sýra, sůl, pepř, 100 ml smetany, osmažená houska


Květák rozdělíme na růžičky, brambory a cibuli nakrájíme na kostičky a vše osmahneme na rozpuštěném másle, zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme, dokud není vše měkké. Přidáme tavený sýr a smetanu. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

Kotlety na žampiónech

31. července 2015 v 22:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety, 4 větší žampióny, 1 velká cibule, trochu hladké mouky, 1 masox, sůl a pepř, olej, voda na podlití



Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a kotlety po obou stranách opečeme. Vyjmeme a na oleji osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky a žampióny nakrájené na plátky. Vše společně s opečeným masem vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme, dokud není maso měkké. Vydusíme přebytečnou vodu a již dále nezahušťujeme. Podáváme s rýží.


Garnely na bílém víně

15. července 2015 v 18:53 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 balení vařených garnel, 50 g másla, oblíbené grilovací koření, trochu bílého vína


Garnely propláchneme vroucí vodou a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo nasypeme garnely, posypeme kořením a osmažíme. Před koncem podlijeme trochou bílého vína. Podáváme s chlebem.



Guláš z hlívy ústřičné

15. července 2015 v 18:49 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 balení hlívy ústřičné, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 masox, sůl, pepř, majoránka, zátřepka z hladké mouky a vody na zahuštění.


Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme hlívu nakrájenou na větší kousky a orestujeme. Zasypeme sladkou mletou paprikou, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Přidáme masox a majoránku. Dusíme, dokud není hlíva měkká. Nakonec zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Podáváme s chlebem.


Kotlety v okurkové omáčce

15. července 2015 v 18:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety, 1 velká cibule, 1 masox, 100 g kyselých okurek nakrájených na drobné kostičky, 300 ml mléka, 100 ml šlehačky, hladká mouka, sůl, pepř, olej


Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a kotlety po obou stranách opečeme. Vyjmeme, odložíme do kastrolu a na oleji osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme k masu, podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme doměkka. Vodu necháme téměř vydusit. Měkké kotlety vyjmeme, omáčku zalijeme mlékem, přivedeme k varu, vsypeme kyselé okurky a krátce povaříme. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali trochu hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem, případně lakem z okurek, kdo rád kyselejší. Podáváme s kynutými knedlíky.


Žurek

15. července 2015 v 18:45 | Altara |  Vaření

SUROVINY

300 ml chlebového kvásku, 2 l vody, 400 g brambor, 100 g anglické slaniny, 1 klobása, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 až 3 stroužky česneku, 100 ml smetany, sůl, pepř, majoránka, 1 kuřecí bujón (natur), 1 lžíce sádla, 1 cibule, 4 vejce natvrdo


Do vroucí vody přidáme bujón, brambory nakrájené na kostky, půlkolečka klobásy, kmín, sůl. Přilijeme chlebový kvásek a za občasného míchání vaříme. Než se brambory uvaří, orestujeme na sádle cibuli dozlatova a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Vsypeme do polévky. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přidáme prolisovaný česnek. Nakonec vlijeme smetanu. Do každé porce na talíři vložíme vejce natvrdo.


Krkonošské kyselo

15. července 2015 v 18:43 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g chlebového kvásku, 50 g másla, 10 g sušených hub (100g čerstvých), 1 cibule, 100 ml smetany, 1 l vody, 4 vejce, sůl a kmín, brambory vařené na loupačku


Chlebový kvásek zalijeme vlažnou vodou, přidáme namočené houby a asi půl hodiny vaříme. Poté přidáme cibuli osmaženou na polovině másla, kmín, necháme projít varem a vlijeme smetanu. Dochutíme solí. Na druhé polovině másla osmažíme vajíčka a dochutíme solí. Do hlubokého talíře nakrájíme na kolečka brambory uvařené naloupačku a uzalijeme kyselem. Do středu přidáme míchaná vajíčka.

Dobře utajené žampióny

15. července 2015 v 18:41 | Altara |  Vaření

SUROVINY

oblíbená směs na sekanou, žampiony, tvrdý sýr, olej na smažení


Žampióny očistíme, do každého otvoru vložíme kostičku sýra a takto připravené obalíme směsí na sekanou. Smažíme v rozpáleném oleji a podáváme s hranolky nebo vařenými brambory.


Cuketa s vejcem a sýrem

15. července 2015 v 18:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 menší cuketa, 2 vejce, 50 g tvrdého sýra, sůl a pepř, plátek másla


Máslo necháme rozpustit na pánvi, přidáme na tenké plátky nakrájenou cuketu a dusíme, dokud nezesklovatí. Poté k ní rozklepneme vejce, osolíme a opepříme. Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Nakonec nastrouháme sýr na hrubém struhadle a pokrm jím posypeme. Počkáme, až se sýr rozpustí a servírujeme.

Mašličkový těstovinový salát

15. července 2015 v 18:38 | Altara |  Vaření

SUROVINY

250 g těstovin (mašliček), 1 cibule, 1 salátová okurka, půl žlutého paprikového lusku, půl červeného paprikového lusku. 2 rajčata, 100g měkkého salámu, 50 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, sůl a pepř


Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Propláchneme a necháme na sítu okapat. Dále si nakrájíme na nudličky, cibuli, okurku, paprikový lusk (oba druhy), rajčata. Salám nakrájíme rovněž na nudličky a sýr nastrouháme nahrubo. Všechny tyto suroviny vsypeme do mísy a promícháme. Osolíme a mírně opepříme. Vmícháme majonézu (můžeme ji zředit jogurtem). Opět promícháme. Podáváme vychlazené.