Srpen 2015

Cuketové placky s rajčaty a mozzarellou

6. srpna 2015 v 17:21 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 středně velká cuketa, 2 bochánky mozzarelly (měla jsem třešničky), rajčata podle chuti, 2 vejce, 4 až 6 lžic polohrubé mouky (dala jsem hladkou), 2 stroužky česneku, sůl a pepř, olej na smažení


Cuketu omyjeme, osušíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přisypeme tolik mouky, aby vzniklo hustší těsto. Do rozehřáté pánce vymazané olejem nalijeme čtvrtinu, rozetřeme ho lžící po celé ploše pánve a placku po obou stranách upečeme dozlatova. Stejným způsobem osmažíme ze zbylého těsta ještě další tři placky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Mozzarellu necháme okapat a také nakrájíme na tenké plátky. Obojí rozdělíme na připravené placky. Osolíme a opepříme.

Zdroj: časopis Žena a kuchyně


Houbová polévka s kefírem

6. srpna 2015 v 17:20 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 hrst sušených hub, 1 velká brambora, 2 vejce, půl litru vody, 500 ml kefíru, 1 lžíce polohrubé mouky, sůl a kmín


Sušené houby přelijeme horkou osolenou vodou a necháme 30 minut stát. Poté houby vyjmeme, vložíme do hrnce naplněného asi půl litrem vody. Přidáme nadrobno nakrájenou bramboru, vodu osolíme, okmínujeme, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Následně rozšleháme v hrnku 2 vejce, přelijeme kefírem, přidáme mouku a prošleháme. Vlijeme do hrnce, kde se vaří houby s bramborou a ještě 20 minut povaříme.

Zdroj: internet


Pečené plněné papriky s kečupem a kysanou smetanou

6. srpna 2015 v 17:18 | Altara |  Vaření

SUROVINY

mleté vepřové maso (asi 300 g), 1 vejce, 3 až 4 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst strouhanky, drobně nakrájená cibule, 3 papriky, 1 malá žlutá a 1 malá zelená cuketa, 2 velké cibule, sádlo na vymazání pekáčku, 1 malý kečup, kysaná smetana


Vepřové mleté maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a jednu malou drobně nakrájenou cibuli. Rozklepneme vejce a vše rukama dobře propracujeme. Posypeme strouhankou a znovu propracujeme. Papriky zbavíme jádřinců, omyjeme a naplníme připravenou masovou směsí. Pekáček vymažeme sádlem a posypeme nahrubo nakrájenými cibulemi. Poklademe naplněné papriky. Cukety nakrájíme na silnější kolečka, jemně osolíme a přidáme k paprikám. Podlijeme trochou vody a pečeme při 200°C. Před koncem pečení přidáme kečup a kysanou smetanu. Podáváme s vařenou rýží.


Upečené papriky



Olomoucké medailonky

6. srpna 2015 v 17:15 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 3 až 4 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst strouhanky, drobně nakrájená cibule, 2 balíčky Olomouckých tvarůžků (koleček), na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení


Vepřové mleté maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a jednu malou drobně nakrájenou cibuli. Rozklepneme vejce a vše rukama dobře propracujeme. Posypeme strouhankou a znovu propracujeme. Ze směsi tvarujeme placičky a do každé zabalíme kolečko tvarůžku. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Opékáme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Zdroj: došlo mi e-mailem


Pečené papriky a cukety

6. srpna 2015 v 17:13 | Altara |  Vaření

SUROVINY

mleté vepřové maso (asi 400 g), 1 vejce, 3 až 4 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst strouhanky, drobně nakrájená cibule, 5 paprik, 1 malá žlutá a 1 malá zelená cuketa, 2 velké cibule, sádlo na vymazání pekáčku


Vepřové mleté maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a jednu malou drobně nakrájenou cibuli. Rozklepneme vejce a vše rukama dobře propracujeme. Posypeme strouhankou a znovu propracujeme. Papriky zbavíme jádřinců, omyjeme a naplníme připravenou masovou směsí. Pekáček vymažeme sádlem a posypeme nahrubo nakrájenými cibulemi. Poklademe naplněné papriky. Cukety nakrájíme na silnější kolečka, jemně osolíme a přidáme k paprikám. Podlijeme trochou vody a upečeme při 200°C. Podáváme s bramborovou kaší.


Upečené papriky s cuketami


Medovník míša

2. srpna 2015 v 20:39 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 300 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 karamelové salko), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla
Rozvar: 100 ml rumu, 100 ml vody, cukr
Punčovina: piškoty, 1 lžička kakaa, plátek másla, zbytek krému a trochu medovníkových drobečků
Dohotoveni: asi 300 g marcipánu, gelové potravinářské barvy, medovníkové drobečky na posyp


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dortové formy o průměru 26 cm obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova.
Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř o něco menší než dno dortové formy a ořízneme. Získáme tak odřezky, které rozdrobíme na posyp medovníku. Na krém uvaříme v mléce pudink, vmícháme do něj oba cukry a za občasného míchání (aby se nám nevytvořil škraloup) necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a postupně přidáváme pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Celý medovník pomažeme slabě krémem. Na čumáček si rozdrtíme piškoty, vmícháme kakao, kousek másla, trochu krému a medovníkových drobečků a vytvoříme tzv. punčovinu. Kousek si odložíme na uši a zbytek vytvaruje pomocí mističky do tvaru čumáčku. Dáme ztuhnout do chladničky a obarvíme si marcipán nabéžovo. Zbytek načerno. Kousek bílého necháme na oči. Nyní si z punčoviny vytvarujeme ouška a umístíme na dort. Potřeme slabou vrstvou krému. Vložíme do nich kousek béžového marcipánu a jemně obsypeme medovníkovými drobečky. Čumáček potáhneme béžovým marcipánem a pomocí kostice naznačíme tlamku. Umístíme na dort. Z černého marcipánu ukoulíme a vytvarujeme čenich. Celý medovník obsypeme drobečky. Poté umístíme oči. Štětečkem odmeteme místečko, kde je umístíme. Nad ně obočí z černého marcipánu. Přebytečné drobečky, které nám uvízly na marcipánu jemně smeteme štětečkem.


Kočička 2

2. srpna 2015 v 20:35 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 celá vejce, 150 g krupicového cukru, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva
(korpus pečeme 2x)
Krém: 250 g másla, 1 salko, 75 g kakaa
Dohotoveni: asi kilo marcipánu, gelové potravinářské barvy, párátka


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak přidáváme střídavě mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (použila jsem o průměru 26 cm) a při 180°C upečeme. Zkusíme špejlí. Upečený korpus dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Tento korpus pečeme ještě jednou. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem a pomalu za stálého šlehání přiléváme salko. Vychladlé korpusy každý jednou prokrojíme, namažeme krémem. Poskládáme na sebe, obmažeme slabou vrstvou boky a povrch. Dáme ztuhnout do chladničky. Marcipán rozválíme a vychladlý dort jím potáhneme. Pomocí mističky (slzy) vykrojíme ze silnější vrstvy uši, které zezadu podepřeme válečkem z marcipánu a pomocí kostice vyhladíme směrem nahoru, dokud nesplyne s ouškem. Pak vytvarujeme tlamičku. Ukoulíme dvě větší kuličky z bílého marcipánu a usadíme na dort. Nyní si obarvíme část marcipánu na zeleno a vytvoříme mašli. Dále si obarvíme kousek marcipánu načerno na oči, čumáček a vousky. Na vousky uválíme hodně tenké černé ruličky a vsuneme do nich párátka. Mezi ouška dáme malou červenou mašličku.


Meruňkové koláčky s vanilkovým krémem

2. srpna 2015 v 20:31 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

200 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 vejce, 30 g cukru, 20 g oleje, 75 ml mléka, špetka soli, moučkový cukr na posypání, pečící papír na plech
Náplň: 300 ml mléka, 1 vejce, 3 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, asi 350 g meruněk
Dohotovení: trochu rozpuštěného másla a troška rumu


Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak prosijeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, vejce, olej, zbylý cukr a vymícháme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Na náplň v mléce rozmícháme žloutek, vanilkový pudink a uvaříme. Občas promícháme. Do pudinkového krému vmícháme cukr a vanilkový cukr i bílek a důkladně rozšleháme. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na placku, rozdělíme rádýlkem na 16 kousků, ukoulíme z nich bochánky, které rozložíme na vymazaný plech. Skleničkou do nich uděláme důlky, které naplníme připraveným krémem a poklademe půlenými meruňkami. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova. Horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.