Září 2015

Kefírové lívance

26. září 2015 v 23:08 | Altara |  Vaření

SUROVINY

800 ml kefíru, 450 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce krupicového cukru, 4 žloutky, 1 lžička jedlé sody, ze 4 bílků sníh, špetka soli, džem (použila jsem borůvkovo malinový domácí), tvaroh na strouhání, jogurt nebo zakysaná smetana, olej na smažení


V kefíru metličkou rozšleháme žloutky a oba cukry. Mouku promícháme s jedlou sodou a postupně vmícháme do kefíru. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zamícháme do těsta. V lívanečníku vymazávaném olejem upečeme po obou stranách dozlatova. Mažeme džemem, sypeme tvarohem a zdobíme jogurtem nebo zakysanou smetanou.


Kynuté buchty s mákem a švestkami

26. září 2015 v 23:05 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 42 g droždí, 2 vejce, 60 g cukru, 100 g oleje, 250 ml mléka, špetka soli, Náplň: 200 ml mléka, 200 g mletého máku, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, cukr a rum podle chuti, vypeckované švestky
Dohotovení: olej na vymazání pekáče


Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, vejce, olej, zbylý cukr a vymícháme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Na náplň přivedeme k varu mléko, vmícháme mletý mák a krátce povaříme. Dochutíme vanilkovým cukrem, cukrem a rumem dle chuti. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na placku, rozdělíme rádýlkem asi na 24 kousků, klademe na ně lžící makovou náplň a nakonec vypeckovanou švestku. Zabalíme a klademe do pekáče vymazaného olejem. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.


Cereální jablečný závin

26. září 2015 v 23:01 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 balíček cereálního listového těsta, strouhanka, vanilkový cukr, cukr, skořice, strouhaná jablka, rozinky, moučkový cukr na posypání


Listové těsto rozbalíme, jemně převálíme válečkem, posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami. Ocukrujeme oběma cukry, ochutíme mletou skořicí a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C pečeme dozlatova. Hotový vychladlý závin nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.



Pizza z cereálního listového těsta

26. září 2015 v 22:58 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

1 balení cereálního listového těsta, kečup, cibule, malá plechovka žampiónů, asi 50 g anglické slaniny, rajčata nakrájená na tenké plátky, oregano, koření na pizzu, strouhaný eidam, zelená petrželka nebo bazalka


Listové těsto rozválíme a vložíme na kulatý plech vyložený pečícím papírem. Potřeme kečupem, posypeme kroužky nakrájené cibule, poklademe žampióny, plátky anglické slaniny, na plátky nakrájenými rajčaty. Posypeme oreganem, kořením na pizzu a na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem a zelenou petrželkou nebo bazalkou. Upečeme při 200°C.


Vepřové kostky na pivě

26. září 2015 v 22:54 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g vepřové plece, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, plátek sádla, pivo na podlití, kmín, sůl a pepř


Cibule oloupeme, nakrájíme na větší kostky a nasypeme na dno pekáčku. Česnek nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cibuli. Omytou plec nakrájíme na kostky, osolíme, okmínujeme a přidáme ke směsi cibule e česneku. Vše podlijeme pivem, přidáme plátek sádla a pečeme přiklopené při 220°C doměkka. Během pečení případně podléváme pivem. Podáváme s bramborovými knedlíčky a zelím, v mém případě cuketovým.


Solamylový koláč s jablky

22. září 2015 v 16:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

300 g hladké mouky, 150 g solamylu, 150 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, jablka a rozinky, cukr, skořicový cukr, moučkový cukr na posypání


Mouku, solamyl, moučkový cukr a prášek do pečiva v míse promícháme, vsypeme na vál, přidáme máslo a vejce a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Poté je rozdělíme na dvě poloviny. Připravíme si dva archy pečícího papíru o velikosti plechu s hlubokým okrajem. Na tomto papíře vyválíme první polovinu těsta a i s papírem vložíme na plech. Poklademe strouhanými jablky, cukrem, skořicovým cukrem a rozinkami. Druhou polovinu těsta rovně vyválíme na archu pečícího papíru a položíme na nastrouhaná jablka těstem dolů. Jemně přitiskneme a papír stáhneme. Propícháme vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. upečeme dozlatova. Vychladlý koláč rozkrájíme na úhledné kostky a přes vidličku položenou na koláči posypeme moučkovým cukrem.


Listový jablečný závin s kešu oříšky

22. září 2015 v 16:09 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 balíček listového těsta Belbake, strouhanka, vanilkový cukr, cukr, skořice, strouhaná jablka, rozinky, kešu oříšky, rozšlehané vejce na potření


Listové těsto rozbalíme, jemně převálíme válečkem, posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami a kešu oříšky. Ocukrujeme oběma cukry, ochutíme mletou skořicí a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe kešu oříšky a při 180°C pečeme dozlatova.


Makové švestkové knedlíky

22. září 2015 v 16:06 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, 200 ml vlažného mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 hrsti mletého máku, špetka soli, mouku na vál, švestky, tvaroh na strouhání, moučkový cukr a rozpuštěné máslo, jogurt nebo kysaná smetana


Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní mletý mák, rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, cukr, vejce, olej a zalijeme vlažným mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Z těsta na vál vysypaný moukou klademe lžící 20 kopečků. Ty zploštíme na placičky a do nich zabalíme celé vypeckované švestky. Vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření knedlíky vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vybereme děrovanou naběračkou a propícháme špejlí, aby se nám nesrazily. Na talíři jednotlivé porce sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a poléváme máslem. Dozdobíme kopečkem jogurtu nebo kysané smetany


Cizrnová kaše s křepelčími vajíčky

22. září 2015 v 16:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

250 g cizrny, 1 střední cibule, 2 lžíce oleje, 150 ml mléka, 50 g másla, sůl a pepř
křepelčí vajíčka vařená natvrdo, párek


Cizrnu zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den vodu slijeme, doplníme novou, mírně osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme. Rozmixujeme společně s horkým mlékem a máslem ponorným mixérem. Pokud je kaše hustá, můžeme přidat trochu mléka. Na pánvi rozpálíme olej, osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme ji do kaše. Podáváme s křepelčími vajíčky vařenými natvrdo (vaříme cca 3 minuty) a párkem.


Krůtí pečené stehno na barevné rýži

22. září 2015 v 16:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 vrchní krůtí stehno, 100 g másla, trochu kmínu, 2 ks rýže ve varných sáčcích, 1 cibule, 2 hrsti mražené kukuřice, 2 hrsti mraženého hrášku, 1 plechovka červených sterilovaných fazolí, sůl, pepř, 3 lžíce oleje


Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáčku. Podlijeme trochu vodou, poklademe plátky másla a přiklopené pečeme při 220°C doměkka. Varné sáčky s rýží propláchneme vroucí vodou a vaříme 15 minut. Scedíme. Kukuřici a hrášek uvaříme v hrnku se špetkou soli doměkka, fazole scedíme. Na oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, vsypeme rýži, kukuřici, hrášek a fazole. Dobře promícháme a necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.


Medovník ježek

18. září 2015 v 18:58 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kakaa
Krém: 300 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 karamelové salko), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla
Rozvar: 50 ml rumu, 150 ml vody, cukr
Punčovina: odřezky z dortu, 1 lžička kakaa, plátek másla, zbytek krému,
Dohotoveni: asi 300 g marcipánu, gelové potravinářské barvy, medovníkové drobečky na posyp


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dortové formy o průměru 26 cm obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova.
Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř o něco menší než dno dortové formy a ořízneme. Získáme tak odřezky, které rozdrobíme na posyp medovníku. Na krém uvaříme v mléce pudink, vmícháme do něj oba cukry a za občasného míchání (aby se nám nevytvořil škraloup) necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a postupně přidáváme pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Připravíme si papírovou šablonu a podle ní vyřízneme tvar. Ze shora uvedených surovin na punčovinu vytvoříme hmotu, kterou pak ježka dotvarujeme. Celý medovník pomažeme slabě krémem. Na čumáček si obarvíme marcipán (kousek si necháme na žlutou, červenou a zelenou) na béžovo. Rozválíme a čumáček potáhneme. Z tohoto marcipánu rovněž vytvarujeme malá ouška. Kousek obarvíme načerno a vymodelujeme oči, obočí, tlamičku a nosík. Zbylý medovník obsypeme drobečky. Poté umístíme ouška, oči, obočí a nosík. Přebytečné drobečky, které nám uvízly na marcipánu jemně smeteme štětečkem. Pomocí lisu na česnek kolem ježka vytvoříme trávu, dozdobíme červenými a žlutými kytičkami. Na čumáček umístíme žlutého motýlka. Dozdobíme ještě kolečkem se jménem a čtyřkou.


Kakaový s marcipánovým lemem

18. září 2015 v 18:54 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 celá vejce, 150 g krupicového cukru, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva
Krém: 250 g másla, 1 salko, 75 g kakaa
Dohotoveni: kousek marcipánu, červená gelová potravinářská barva, kakao na posyp, rum


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak přidáváme střídavě mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (použila jsem srdce) a při 180°C upečeme. Zkusíme špejlí. Upečený korpus dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s kakaem a pomalu za stálého šlehání přiléváme salko. Vychladlý korpus 2x prokrojíme, pocákáme rumem a namažeme krémem. Poskládáme na sebe, obmažeme slabou vrstvou boky a povrch. Dáme ztuhnout do chladničky. Marcipán obarvíme načerveno. Pomocí silikonové formičky si připravíme lem. Pomocí druhé silikonové formičky si připravíme malé růžičky, kterými lem dozdobíme. Povrch dortu potřeme krémem a posypeme kakaem. Lem přitiskneme na boky dortu. Z červeného marcipánu ještě vykrojíme malé srdíčko, ozdobíme jej růžičkami a umístíme na dort. Spodní část dortu olemujeme tenkým válečkem z červeného marcipánu.


Obrácený banánový koláč

18. září 2015 v 18:51 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 žloutky, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, šťáva z půlky citrónu, 150 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 5 lžic rumu, 1 rovná lžička prášku do pečiva, sníh z 3 bílků, špetka soli, máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy, asi 7 středně velkých banánů hrst strouhaného kokosu a moučkový cukr na posypání upečeného koláče


Velkou koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka asi 2 cm silná, rozložíme po celé ploše koláčové formy, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme strouhaným kokosem. Ušleháme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem, zašleháme olej a rum a vmícháme mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru a tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Těsto vlijeme doprostřed koláčové formy s nakrájenými banány, rozetřeme ke kraji a upečeme při 170°C dozlatova. Koláč necháme ve formě trochu zchladnout a pak jej překlopíme na kuchyňskou mřížku. Po úplném vystydnutí koláč přendáme na velký talíř, pocukrujeme a nakrájíme.


Červené sametové řezy

18. září 2015 v 18:47 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1,5 lžíce práškového kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody, 250 ml oleje, 200 ml podmáslí, 2 vejce, červená gelová potravinářská barva, 2 lžičky octa
Náplň: 250 g měkkého tvarohu. 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 vejce


Nejprve připravíme náplň. Tvaroh utřeme dohladka s krupicovým i vanilkovým cukrem a vidličkou krátce prošlehaným vejcem. Dále si připravíme těsto. V míse promícháme hladkou mouku s krupicovým i vanilkovým cukrem, prosátým kakaem a sodou. Zvlášť prošleháme metličkou olej s podmáslím a vejci, přidáme červené barvivo, ocet a opět vše vymícháme a přilijeme k sypké směsi. Těsto důkladně metlou propracujeme. Na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nalijeme těsto, rozetřeme po celé ploše. Na toto těsto lžící klademe tvarohovou náplň a pomocí špejle promícháme s těstem. Pečeme při 180°C. Upečené řezy necháme vychladnout a poté nakrájíme.



Tvarohové koláčky zdobené švestkami

18. září 2015 v 18:44 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 42 g droždí, 2 vejce, 60 g cukru, 50 g oleje, 250 ml mléka, špetka soli, Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, trochu strouhané citrónové kůry, případně trochu mléka
Dohotovení: rozinky a švestky nakrájené na proužky, moučkový cukr na posypání, kousek másla a lžíce rumu na potření


Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, vejce, olej, zbylý cukr a vymícháme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Na náplň rozmícháme tvaroh s vejcem a vanilkovým cukrem, dle chuti přisladíme a vmícháme strouhanou citrónovou kůru. Pokud se zdá tvaroh hustý, přidáme trochu mléka. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na placku, rozdělíme rádýlkem asi na 24 kousků, ukoulíme z nich bochánky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Skleničkou do nich uděláme důlky, které naplníme připravenou tvarohovou náplní a poklademe proužky švestek a rozinkami. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova. Horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.