Říjen 2015

Medový podzim – špaldový medovník

14. října 2015 v 21:35 | Altara |  Dorty

SUROVINY

200 g hnědého cukru Muscovado, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kakaa, 50 g sekaných vlašských ořechů
Krém: 300 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 karamelové salko), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla
Rozvar: 50 ml rumu, 150 ml vody, cukr
Dohotoveni: zbytky obarveného marcipánu, medovníkové drobečky na posyp


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem, sekanými vlašskými ořechy a jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dortové formy o průměru 26 cm obyčejnou tužkou obkreslíme požadovaný tvar, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle tvaru rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř o něco menší než dno dortové formy a ořízneme. Získáme tak odřezky, které rozdrobíme na posyp medovníku. Na krém uvaříme v mléce pudink, vmícháme do něj oba cukry a za občasného míchání (aby se nám nevytvořil škraloup) necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a postupně přidáváme pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropíme z obou stran, pomažeme krémem a skládáme. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Celý medovník pomažeme slabě krémem a obsypeme drobečky. Barevné zbytky marcipánu rozválíme a vykrajujeme z nich listy. Většími ozdobíme povrch dortu a menšími vytvoříme spodní lem.




Jehněčí guláš z trouby

14. října 2015 v 21:31 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kg jehněčího masa, 2 velké cibule, 3 velké stroužky česneku, sůl, kmín, hladká mouka na zahuštění, pepř, trochu sádla na vymazání pekáčku, voda na podlití


Oloupané cibule nakrájíme nahrubo a nasypeme do pekáčku vymazaného sádlem. Maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky, přidáme k cibuli a promícháme. Česnek nakrájíme na plátky a rovněž přidáme do pekáčku. Osolíme, mírně opepříme, okmínujeme a podlijeme vodou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a přiklopené pečeme asi hodinu, případně opatrně podléváme vodou. Když máme maso měkké, odkryjeme, necháme vodu vysmahnout, posypeme trochou hladké mouky, promícháme a přidáme tolik vody, kolik chceme omáčky. Ještě necháme v troubě krátce propéct. Podáváme s chlebem.


Tvarohový závin z listového těsta

14. října 2015 v 21:28 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 balíček listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, cukr dle chuti, rozinky, rozšlehané vejce na potření


Listové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme válečkem na tenkou placku. Potřeme polovinou tvarohové náplně, kterou jsme získali smícháním tvarohu, vejce a obou cukrů, posypeme rozinkami a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C pečeme dozlatova.


Muffiny z čokolády a banánů

2. října 2015 v 23:23 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

370 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 25 g kvalitního kakaa, 40 g strouhaného kokosu, 170 g hnědého cukru, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 125 ml mléka, 125 ml řepkového oleje, 2 banány, 200 g tmavé čokolády, moučkový cukr na posypání
drobenka: 30 g másla, 30 g cukru krupice, 20 g polohrubé mouky, 25 g sekaných ořechů


Troubu předehřejeme na 180°C. do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Přidáme kokos, cukr a promícháme. Do druhé mísy dáme vejce, vanilkový extrakt, mléko, olej a vše rozšleháme. Pak přidáme rozmačkané banány. Tekutou směs vmícháme do moučné směsi. Nakonec do těsta zapracujeme nasekanou čokoládu. Hotové těsto rozdělíme do formy na muffiny. Mělo by sahat do dvou třetin výšky. Z másla, cukru, mouky a ořechů prsty zpracujeme drobenku a posypeme jí povrch těsta. Vložíme do trouby a upečeme při 180°C. zkusíme špejlí. Po vyndání z trouby necháme asi 5 minut chladnout ve formě. Pak z ní muffiny opatrně vyndáme a necháme je úplně vychladnout na mřížce. Povrch můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: časopis Žena a život (Chuťovka - Božská čokoláda)


Hanácká syrnica

2. října 2015 v 23:20 | Altara |  Vaření

SUROVINY

250 ml mléka, 250 ml vody, sůl, 1 lžíce kmínu, 1 až 2 lžíce másla, 2 balení olomouckých tvarůžků nakrájených na malé kostičky, 125 g tvarohu nebo žervé, brambory uvařené ve slupce k podávání


Do hrnce nalijeme mléko, přidáme vodu, osolíme, okmínujemea chvíli vaříme. Po pár minutách přidáme máslo, tvarůžky a vaříme na mírném ohni asi 5 minut, až se tvarůžky rozpustí. Odstavíme a hned do tekutiny rozdrobíme tvaroh nebo žervé a důkladně promícháme. Syrnici podle chuti dosolíme a hned servírujeme s malými brambůrky uvařenými ve slupce. Podáváme v létě jako hlavní jídlo.

Zdroj: časopis Blesk 1. díl Moravské kuchařky


Sekaná s kapustou a pohankou

2. října 2015 v 23:17 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g mletého vepřového (nebo směsi vepřového a hovězího) masa, 1 malá hlávka kapusty, 100 g pohanky, 100 g cibule, 3 vejce, česnek, strouhanka, sůl a pepř, sádlo a voda na podlití


Do mletého masa zamícháme spařenou a pomletou kapustu, pohanku povařenou ve slané vodě (asi 5 minut), česnek, drobně pokrájenou cibuli, vejce. Dle chuti osolíme a opepříme. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs přendáme do sádlem vymazaného pekáče, podlijeme trochou vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Servírujeme teplé i studené s brambory, salátem nebo jenom s pečivem.


Švestkové koláčky s makovou drobenkou

2. října 2015 v 23:03 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 42 g droždí, 2 vejce, 60 g cukru, 100 g oleje, 250 ml mléka, špetka soli
Dohotovení: švestky, plátek másla a trochu rumu na potření, maková drobenka
Maková drobenka: (30 g másla, 30 g hrubé mouky, 30 g krupicového cukru, hrst mletého máku)


Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, vejce, olej, zbylý cukr a vymícháme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 18 kousků, ukoulíme z nich bochánky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Skleničkou do nich uděláme důlky, které naplníme půlkami vypeckovaných švestek. Posypeme drobenkou (všechny suroviny propracujeme na sypkou hmotu) a dáme péci. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova. Horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.