Listopad 2015

Linecké s celým mákem

2. listopadu 2015 v 19:10 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 90 g nemletého máku, 1 žloutek, 150 g másla
Dohotovení: švestková povidla, hruškový džem nebo jiná oblíbená marmeláda


Ze shora uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny rozležet v chladu. Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm, zoubkovanou formičkou vykrajujeme čtverečky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a v polovině z nich vykrojíme malý čtvereček. Upečeme při 180°C. Cukroví necháme vychladnout. Slepujeme polovinu cukroví povidlím a polovinu cukroví hruškovým džemem, vždy jeden čtvereček plný a jeden s vykrojeným čtverečkem.

Zdroj: internet


Sýrové palačinky s koprem

2. listopadu 2015 v 19:06 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1,5 hrnku mléka, 2 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 150 g tvrdého sýra, 1 lžička soli, 1 lžička krupicového cukru, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce rostlinného oleje, kopr podle chuti


Mléko ohřejeme, přidáme cukr, sůl, vajíčka a promícháme. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, na jemném struhadle nastrouhaný sýr, nasekaný kopr a rostlinný olej. Důkladně metličkou vymícháme hladkou hmotu. Pánev rozpálíme a na troše oleje upečeme tenké palačinky.



Kotlety naložené v Tatarské omáčce

2. listopadu 2015 v 19:03 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Kotlety podle počtu strávníků, tatarské omáčky tolik, aby naložené kotlety zakryla, sůl, pepř, hladká mouka, vejce a strouhanka, olej nebo sádlo na smažení


Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Do mísy střídavě ukládáme tatarku a maso. Končíme vrstvou tatarky. Necháme naložené do druhého dne. Poté tatarku mírně z kotlet sejmeme a obalujeme v trojobalu. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji či sádle dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.


Kynuté ořechové buchty

2. listopadu 2015 v 19:00 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: 200 ml mléka, 200 g mletých ořechů, 50 g piškotových drobečků, 1 vanilkový cukr, půl skořicového cukru, krupicový cukr a rum podle chuti
Dohotovení: kousky vlašských ořechů na ozdobu, půlky vlašských ořechů dovnitř, trochu máslové drobenky


Do mísy prosijeme obě mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce, olej. Mléko ohřejeme a vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zatím si připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, vsypeme mleté ořechy a krátce povaříme. Přidáme ostatní ingredience a stáhneme z ohně. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe ořechovou náplní, půlkami ořechů a zavineme.




Perník s čokoládovým tvarohem

2. listopadu 2015 v 18:56 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaového prášku, 1,5 hrnku cukru krupice, 3 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka
Tvaroh: 500 g měkkého tvarohu, cukru krupice podle chuti, 1 vejce, 1 čokoládový pudinkový prášek
Dohotovení: hrubě sekané vlašské ořechy


Nejdříve rozmícháme tvaroh s celým vejcem, cukrem a pudinkovým práškem. Smícháme mouku s práškem do perníku, skořicí a cukrem. Pak přidáme mléko, olej, celá vejce a špetku soli. Umícháme hladké těsto a nalijeme ho na plech vyložený papírem na pečení. Tvarohovou hmotu vložíme do cukrářského sáčku se špičkou a na těsto cik - cak nastříkáme. Posypeme hrubě sekanými vlašskými ořechy. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme (cca 30 až 35 minut, zkoušíme špejlí). Krájíme po vychladnutí a před podáváním můžeme lehce pocukrovat.