Prosinec 2015

Kokosovo oříškové kuličky

30. prosince 2015 v 22:51 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

2 hrsti strouhaného kokosu, 2 hrsti mletých lískových (nebo vlašských) oříšků, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 25 rozdrcených piškotů, trochu rozpuštěné mléčné čokolády, 2 lžíce rumu
Dohotovení: strouhaný kokos na obalení


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladu odležet. Poté oddělujeme stejně velké kousky, tvarujeme z nich kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Klademe do papírových košíčků.


Margot kuličky

30. prosince 2015 v 22:48 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

1 rozstrouhaná velká čokoláda Margot, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 25 rozdrcených piškotů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
Dohotovení: 1 velká rozstrouhaná čokoláda Margot na obalení


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladu odležet. Poté oddělujeme stejně velké kousky, tvarujeme z nich kuličky, které obalujeme v rozstrouhané Margot čokoládě. Klademe do papírových košíčků.


Nepečení kokosoví ježci

30. prosince 2015 v 22:45 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g strouhaného kokosu, 100 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 Salko (slazené mléko v plechovce),
Dohotovení: hořká čokoláda, kokos na obalení


Ve větší míse promícháme kokos, sušené mléko a cukr. Pak postupně přidáváme Salko (Salko předem ale nevaříme). Pořádně vypracujeme těsto. Pokud by bylo moc řídké nebo se moc lepilo, přidáme ještě trochu strouhaného kokosu. Na 20 minut vložíme těsto do lednice, trošku tam ztuhne. Následně odebíráme kousky, ze kterých vymodelujeme ježky. Zadeček namáčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme kokosem. Rozpuštěnou čokoládou pomocí štětečku naznačíme očka a čumáček.


Špaldové stromečky

30. prosince 2015 v 22:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké špaldové mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, trochu strouhané citrónové kůry, špetka soli
Dohotovení: mašličky a hvězdičky z fondantu


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Vyválíme na sílu 4 mm a vykrajujeme stromečky. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova. Hotové vychladlé stromečky ozdobíme mašličkou a hvězdičkou z fondantu.


Linecké zdobené čokoládou

30. prosince 2015 v 22:38 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu strouhané citrónové kůry, špetka soli
Dohotovení: džem na slepení, hořká čokoláda, čokoládové lístečky


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Vyválíme na sílu 3 mm a vykrajujeme kolečka a o něco menší zoubkovaná kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova. Hotová vychladlá kolečka slepujeme oblíbeným džemem, namáčíme do poloviny v rozpuštěné čokoládě. Menší zoubkovaná kolečka neslepujeme, pouze namáčíme do poloviny v čokoládě a ihned položíme na slepovaná kolečka tak, aby čokoládová půlka byla na světlém, a zdobíme čokoládovým lístečkem.

Linecké zdobené neslepované



Arašídy

30. prosince 2015 v 22:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce Solamylu, 100 g nesolených arašídů, 40 g krystalového cukru
Krém: 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g mletých arašídů
Dohotovení: bílá čokoládová poleva


Z mouky, moučkového cukru, másla, žloutku a Solamylu vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Polovinu potřeme bílkem a posypeme drtí z arašídů a krystalového cukru nebo zdobíme celými půlkami arašídů a posypeme krystalovým cukrem. Ve středně vyhřáté troubě upečeme. Tvary slepujeme arašídovým krémem. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a vmícháme pomleté arašídy. Povrch postříkáme bílou čokoládou a zlehka pocukrujeme.

Zdroj: publikace "Helenčino pečení - vánoční cukroví"


Makové rohlíčky s ořechy

29. prosince 2015 v 22:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g másla, 90 g moučkového cukru, 100 g jemně mletých vlašských ořechů, 80 g mletého máku, 1 žloutek, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka skořice
Dohotovení: bílá čokoláda


Rozmícháme máslo, moučkový a vanilkový cukr, vmícháme žloutek a vajíčko. Pořád mícháme, přidáme ořechy, mák, mouku a skořici. Tvoříme rohlíčky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C asi 12 až 15 minut. Konce vychladlých rohlíčků namáčíme do rozpuštěné bílé čokolády.

Zdroj: internet


Hvězdičky s ořechovou pusinkou

29. prosince 2015 v 22:53 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, lžička kakaa.
Ořechové pusinky: 2 bílky, 140 g krupicového cukru, 150 g jemně mletých vlašských ořechů, špetka soli
Dohotovení: rozpuštěná hořká čokoláda na přilepení pusinky


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi hodinu odležet. Poté těsto rozválíme na výšku 4 mm a vykrajujeme hvězdičky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Necháme vychladnout. Na pusinky vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně zašleháme krupicový cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Nakonec stěrkou vmícháme jemně nastrouhané ořechy. Lžičkou (nebo cukrářským sáčkem) děláme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky, pečeme při 150°C. Po upečení necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, štětečkem potřeme spodek pusinky a přilepíme ji k hvězdičce.


Kokosová očka

29. prosince 2015 v 22:50 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g kokosu, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, lžička prášku do pečiva
Dohotovení: džem, rozpuštěná hořká čokoláda, minipiškoty


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi hodinu odležet. Poté těsto rozválíme na výšku 4 mm a vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova. Na vychladlé cukroví klademe lžičkou kopeček džemu (použila jsem broskvový a meruňkový) a na tácku uložíme do chladničky ztuhnout. Zatím si rozehřejeme čokoládu (pokud je hustá, přidáme kousek ztuženého tuku). Cukroví máčíme do čokolády a doprostřed klademe minipiškoty.


Čokoládové bábovičky

29. prosince 2015 v 22:47 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

280 g hladké mouky, 200 g másla, 180 g lískových oříšků, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 100 g čokolády na vaření (nastrouhat)
Krém: 200 g másla, 200 g strouhaného sojového suku, 6 lžic rumu
Dohotovení: rozpuštěná hořká čokoláda, lískové oříšky bez slupek


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi hodinu odležet. Poté z těsta oddělujeme malé kousky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček. Dáváme tolik těsta, aby vzniklo místo na naplnění krémem. Kolik upečeme báboviček, tolik upečeme koleček o velikosti takové, abychom je k bábovičkám po naplnění krémem přilepili. Zatímco nám cukroví chladne, připravíme si krém. Sojové suky nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle, zakápneme rumem a přimícháme k prošlehanému máslu. Bábovičky naplníme krémem a zavíčkujeme kolečkem. Dáme chvíli do chladu a ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Spodek báboviček máčíme do čokolády a klademe na pečící papír. Do důlku báboviček kápneme trochu čokolády a usadíme do ní lískový oříšek.


Božské krešenti

29. prosince 2015 v 22:44 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z půlky citrónu, 200 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce tuzemáku
Na obalení před pečením: 2 bílky, 150 g jemně mletých ořechů nebo mandlí
Krém: 100 g mléčné čokolády, 40 g másla


Mouku promícháme s moučkovým cukrem a strouhanou citrónovou kůrou, přidáme na kostičky pokrájené máslo, žloutky, tuzemák a vše zpracujeme. Poté těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout. Z odleželého oddělujeme malé kousky, ze kterých tvarujeme kuličky o velikosti třešní. Každou namočíme do vidličkou prošlehaného bílku, obalíme v jemné ořechové nebo mandlové drti a na plechu vyloženém papírem na pečení pečeme asi při 170°C dorůžova. Pečeme asi patnáct minut. Upečené a zchladlé slepujeme k sobě po dvou mírně zchladlou čokoládou vymíchanou s máslem.

Zdroj: časopis Knihovnička recepty 10/2013


Kávové mašličky 2

21. prosince 2015 v 22:07 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 100 g jemně mletých vlašských ořechů, 20 g jemně mleté zrnkové kávy, špetka soli
Krém: lískooříšková Nutella
Dohotovení: bílé sněhové oválky z fondantu, čokoládová kávová zrnka


Ze shora uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikroténového sáčku a necháme odležet v chladu asi hodinu. Poté těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme mašličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C. Vychladlé mašličky po dvou slepujeme Nutellou. Povrch zdobíme bílým oválkem a čokoládovým kávovým zrnkem.


Kakaové hvězdičky s Nutellou

21. prosince 2015 v 22:03 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 2 lžíce tmavého kakaa, špetka soli
Krém: lískooříšková Nutella
Dohotovení: bílé sněhové vločky z fondantu


Ze shora uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikroténového sáčku a necháme odležet v chladu asi hodinu. Poté těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme hvězdičky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C. Vychladlé hvězdičky po dvou slepujeme Nutellou. Povrch zdobíme sněhovou vločkou.


Nepečená kokosová vosí hnízda

21. prosince 2015 v 21:59 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g strouhaného kokosu, 100 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 Salko (slazené mléko v plechovce),
Krém: karamelový krém nebo Nutella (použila jsem Nutellu s přidáním rumu)
Dohotovení: piškoty nebo linecká kolečka, kokos na obalení


Ve větší míse promícháme kokos, sušené mléko a cukr. Pak postupně přidáváme Salko (Salko předem ale nevaříme). Pořádně vypracujeme těsto. Pokud by bylo moc řídké nebo se moc lepilo, přidáme ještě trochu strouhaného kokosu. Na 20 minut vložíme těsto do lednice, trošku tam ztuhne. Následně vytvoříme kuličku, kterou obalíme ve strouhaném kokosu a vmáčkneme do kokosem vysypané formičky na vosí hnízda. Koncem vařečky uděláme do hnízda malý otvor, do kterého pomoví zdobícího sáčku vpravíme krém a lehce přimáčkneme piškot. Formičku pak rozevřeme a umístíme cukroví na tác.

Zdroj: internet


Špaldové věnečky

21. prosince 2015 v 21:56 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké špaldové mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná kůra z půlky citrónu, špetka soli
Dohotovení: bílá čokoládová poleva, kousek ztuženého tuku, zlaté rozinky, dýňová semínka, červené alginátové ovoce


Ze shora uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikroténového sáčku a necháme odležet v chladu asi hodinu. Poté těsto rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme věnečky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C.
Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu s kouskem ztuženého tuku, nasekáme dýňová semínka a zlaté rozinky. Alginátové ovoce pokrájíme rovněž na menší kousky. Vychladlé věnečky máčíme do čokolády a ozdobíme připravenou směsí.