Leden 2016

Hrachová bramboračka bez jíšky

18. ledna 2016 v 15:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

3 střední brambory, půl sáčku mražené jarní nebo mochovské zeleniny, 1 sáček Vitana hrachová polévka, majoránka, utřený česnek, kmín, sůl, pepř a masox, 1,5 l vody


Zeleninu a oloupané rozkrájené brambory uvaříme v 1 a 1/2 l vody spolu s majoránkou, utřeným česnekem, solí, kmínem a masoxem téměř doměkka. Předem si v hrníčku rozmícháme ve studené vodě sáčkovou hrachovou polévku, která nám později nahradí jíšku. Do vroucí polévky tenkým proužkem a za stálého míchání vléváme hrachovou směs a vše za stálého míchání ještě povaříme 5 až 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou.

Zdroj: došlo mi emailem (mírně upraveno)


Polévka z uzeného lososa

18. ledna 2016 v 14:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 cibuli, 2 větší mrkve, 1 petržel, 60 g celeru, 50 g másla, sůl, čtvrt lžičky bílého mletého pepře, 200 g uzeného lososa, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, tmavé pečivo na krutony


Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev, petržel a celer očistíme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme zeleninu a restujeme ji, dokud nezezlátne. Pak přilijeme 1,5 litru vody, osolíme, opepříme. 150 g uzeného lososa natrháme na kousky, vložíme do hrnce, přidáme koření a vaříme asi 15 minut, až je zelenina měkká. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme a povaříme ještě asi 5 minut. Servírujeme ozdobené krutony a kouskem zbylého lososa.

Zdroj: časopis Blesk pro ženy


Rychlá polévka s nudlemi

18. ledna 2016 v 14:42 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 l vývaru nebo vody, 1 malá cibule, kousek pórku, menší mrkev, menší petržel, kousek celeru, masox, 30 g másla, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hrubé mouky, zelená petrželka, popř. sůl a pepř, vlasové nudle (asi 2 hrsti)


Do hrnce dáme máslo a olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a na proužky nakrájený pórek. Orestujeme, a když začíná zelenina zlátnout, přisypeme hrubou mouku. Chvíli mícháme a pak zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme masox, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vsypeme vlasové nudle a vaříme ještě asi 5 minut. Dochutíme sekanou zelenou petrželkou solí a pepřem.


Uzená polévka s nudličkami

18. ledna 2016 v 14:39 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 l vývaru z uzeného masa, kousek uzeného masa, 1 malá cibule, menší mrkev, menší petržel, kousek celeru, masox, zelená petrželka, popř. sůl a pepř, vlasové nudle (asi 2 hrsti)


Do vývaru nakrájíme na kostičky mrkev, cibuli, petržel a celer, přidáme masox. Vaříme, dokud není zelenina skoro měkká, pak přidáme nudličky. Vaříme asi 5 minut. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a na kostičky nakrájené uzené maso. Dochutíme solí a pepřem.


Fazolová s dvojími fazolemi

18. ledna 2016 v 14:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 malá plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu, 1 malá plechovka červených fazolí ve slaném nálevu, 2 lžíce sádla nebo oleje, 50 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 2 cibule pokrájené na plátky a rozčtvrcené, 2 papriky bez jadérek nakrájené na kostičky (dala jsem žlutou a červenou), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké mleté papriky, sůl, pepř, špetka mletého chilli, 2 větší stroužky česneku, kousek pórku


Na oleji rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Posypeme moukou a mícháme asi 2 minuty, pak zaprášíme sladkou paprikou, zamícháme a přidáme scezené fazole, utřený česnek, pokrájený pórek a ještě chvíli mícháme. Přidáme chilli. Zalijeme vodou (asi 1,5 l), přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni doměkka. Dochutíme solí a pepřem.


Špaldové sýrové trojlístky

17. ledna 2016 v 18:14 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g špaldové mouky hladké, 250 g másla, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku kypřícího prášku do pečiva, sůl, rozšlehané vejce na potření, lískové oříšky a mandle


Ze všech surovin vypracujeme těsto. Odebíráme stejně velké kousky, vytvarujeme kuličky a spojíme vždy tři k sobě. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vmáčkneme lískový oříšek a loupanou mandli. Pečeme při 170°C dozlatova.


Klouzáky se zelím a slaninou

17. ledna 2016 v 18:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g brambor, 100 g hrubé mouky, 50 g strouhanky, 1 vejce, 50 g cibule, 50 g škvarků, 50 g sádla, 50 g na kostičky nakrájené anglické slaniny, 1 sklenice kyselého zelí, sůl


Oloupané syrové brambory nastrouháme na nudličkovém struhadle a spaříme na sítu vroucí vodou. Vsypeme do mísy. Po slití vlijeme škrob usazený na dně zpátky do brambor. Přidáme vejce, mouku (musela jsem mouku přidat, v receptu bylo pouze 50 g mouky a já jsem první várku v hrnci bohužel nenašla), strouhanku a sůl. Z vypracovaného těsta tvarujeme lžící knedlíčky a vaříme v osolené vodě přibližně 10 minut. Na zkoušku uvařte první knedlíček a případně přidejte mouku. Okapané knedlíčky promastíme sádlem. Na talíři podáváme se zelím, slaninou a škvarky.

Zdroj: kalendář BLESK - krajové recepty


Kančí špalíčky na smetaně

17. ledna 2016 v 18:04 | Altara |  Vaření

SUROVINY

Vykostěný kančí hřbet, 2 cibule, balíček mražené zeleniny pod svíčkovou, sůl a pepř, 5 lžic oleje, bobkový list, nové koření, celý pepř, kuličky jalovce, kelímek smetany ke šlehání, trochu hladké mouky, brusinky a citrón


Maso naložíme den předem. Vykostěný hřbet osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku, kam jsme nalili trochu oleje a ze všech stran v oleji vymácháme. Zasypeme drobně nakrájenou cibulí, zeleninou pod svíčkovou, přidáme bobkový list a koření. Druhý den maso lehce podlijeme a dáme péci. Pečeme při 150°C asi 2,5 až 3 hodiny. Maso vyjmeme, nakrájíme na špalíčky a uchováme v teple. Omáčku přelijeme do kastrolu, vyjmeme bobkový list a vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme zpět na plotnu, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vmícháme smetanu s hladkou moukou a ještě krátce povaříme. Podáváme s kynutými knedlíky, zdobíme brusinkami a plátkem citrónu.


Kynuté knedlíky s tmavým pečivem

17. ledna 2016 v 18:02 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g hrubé mouky, 150 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 1 vejce, sůl, cca 200 ml vlažného mléka, 2 hrsti kostiček nakrájených z tmavých selských rohlíků


Odváženou mouku vsypeme do mísy, osolíme, rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a zalijeme vlažným mlékem. Vypracujeme těsto, do nějž před koncem vpracujeme kostičky z tmavého pečiva. Povrch posypeme hrubou moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme na moukou poprášeném vále 2 šišky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě chvíli, než se nám zavaří voda. Knedlíky vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut. Uvařené knedlíky vylovíme a ihned propícháme špejlí, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.


Ostré hovězí závitky

17. ledna 2016 v 17:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky zadního hovězího masa, 4 plátky anglické slaniny, 4 vejce natvrdo, 1 masox nebo hovězí bujón, 1 cibule, 3 lžíce oleje, plnotučná hořčice, sůl a pepř, 1 lžička sladké mleté zauzené papriky, na špičku nože mleté feferonky, zátřepka z hladké mouky a vody, 3 lžíce majolky


Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poklademe plátky anglické slaniny, natvrdo uvařenými vejci a stočíme do závitku, který ovážeme provázkem. Na oleji osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a závitky ze všech stran na ní opečeme. Přidáme sladkou papriku, špetku mletých feferonek, krátce orestujeme a podlijeme vodou. Dále přidáme masox nebo hovězí bujón a za občasného podlévání dusíme doměkka. Omáčku zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky. Ještě krátce povaříme a dochutíme solí, pepřem a případně hořčicí. Stáhneme z plamene a vmícháme majolku. Již nevaříme. Jednotlivé závitky zbavíme provázků. Podáváme s vařenými bramborami.


Dvojsýrové chlebíčky

12. ledna 2016 v 20:19 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 krájená veka, bramborový salát, plátkový sýr, trocha strouhaného uzeného sýra, na ozdobu plátek okurky, kousek rajčete, plátek ředkvičky, zelená petrželka


Plátky veky namažeme bramborovým salátem, poklademe plátkovým sýrem. Ozdobíme kyselou okurkou, ředkvičkou, posypeme strouhaným uzeným sýrem a dozdobíme rajčátkem.


Žemlovka s ořechy z tmavého pečiva

12. ledna 2016 v 20:14 | Altara |  Vaření

SUROVINY

6 tmavých selských rohlíků, asi 200 ml mléka, strouhaná jablka, rozinky, vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, skořice, asi 100 g másla, 4 vejce, moučkový cukr na posypání


Zapékací mísu vymažeme máslem. 4 rohlíky nakrájíme na kolečka, namáčíme do vlažného mléka, vymačkáme a klademe na dno zapékací mísy. Na tuto vrstvu nastrouháme jablka, nasypeme rozinky a hrubě sekané vlašské ořechy, pocukrujeme, přidáme vanilkový cukr a špetku skořice. Na tuto vrstvu klademe zbylé 2 rohlíky nakrájené na kolečka, ale ty již do mléka nenamáčíme. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce a nalijeme na suchou vrstvu. Zbylé máslo rozpustíme a rovněž nalijeme na rohlíky. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme dokřupava. Na talíři porce pocukrujeme dle chuti moučkovým cukrem.



Krajíčková polévka s vejcem a slaninou

12. ledna 2016 v 20:10 | Altara |  Vaření

SUROVINY

6 krajíčků chleba (bez kůrek), 1 cibule, kousek libečku, kousek másla, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, 4 stroužky česneku, 1 masox, majoránka, sůl a pepř, asi litr vody, 1 vejce, 50 g slaniny, zelená petrželka


Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle s olejem, zasypeme lžičkou mleté sladké papriky, zalijeme vodou. Přidáme nadrobno nasekaný libeček (nebo sušený), masox, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a nasypeme chléb nakrájený na drobné kostičky a krátce povaříme. Vlijeme rozšlehané vejce a ještě chvíli vaříme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou zelenou petrželku. Podáváme s plátky slaniny opečenými na suché pánvi.


Květáková polévka s uzenou rybou a šafránem

12. ledna 2016 v 20:01 | Altara |  Vaření

SUROVINY

50 g másla, 2 velké bílé cibule nahrubo nasekané, 2 řapíky celeru drobně nakrájené, 2 stroužky česneku jemně nakrájené, špetka mletého chilli koření, kostka zeleninového bujónu, velká špetka nitek šafránu, nebo čtvrt lžičky mletého, 450 g uzené ryby (filátka s kůží), 250 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kousky, 1 středně velký květák rozebraný na růžičky, malá hrst čerstvého koriandru (vynechala jsem)


Máslo dejte do velkého silnostěnného hrnce a na mírném plameni rozpusťte. Vsypte cibuli, celer i česnek a za občasného promíchání smažte asi 10 minut - zelenina by neměla chytit barvu. Poprašte chilli a smažte ještě minutu. V jiném hrnci uvěďte do varu dva litry vody, přidejte bujón v kostce a rozpusťte. Posypte šafránem, snižte teplotu tak, aby vývar jen jemně vřel a přidejte do něj rybu. Povařte 3 minuty, pak rybu vyjměte a uchovejte stejně jako vývar. Do hrnce se zeleninou přidejte brambory, promíchejte, zalijte šafránovým vývarem, uveďte do nepříliš prudkého varu a napůl zakryté pokličkou deset minut povařte. Vsypte květák, osolte, opepřete, povařte zhruba dvacet minut, až je všechno úplně měkké. Pak polévku částečně, nebo úplně rozmixujte. Vraťte do hrnce a znovu uveďte do mírného varu. Z ryby stáhněte kůži a vidličkou maso rozdělte na jednotlivé dílky a zkontrolujte, jestli v nich nejsou kosti. Spolu s koriandrem přidejte do polévky, podle chuti ji dokořeňte a podávejte velmi horkou.

Zdroj: časopis Apetit 10/2005

Krémová česnečka s vejcem

12. ledna 2016 v 19:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 větší brambory, litr vody, 50 g taveného sýra, 1 bylinkový bujón (natur), trochu drceného kmínu, 4 stroužky česneku i více, jak kdo rád, 1 vejce, 1 lžíce sádla, sůl a pepř, kostičky osmaženého chleba na sádle


Do hrnce nalijeme vodu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, trochu soli, bujón a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme tavený sýr. Stáhneme z plotny a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přivedeme opět k varu, prolisujeme do polévky česnek a omastíme lžící sádla. Nakonec přidáme rozšlehané vejce. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kostičkami chleba osmaženými na sádle.