Únor 2016

Vejce plněná s kozím sýrem

27. února 2016 v 16:21 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

4 vejce uvařená natvrdo, plátek másla, 100 g kozího sýra typu žervé, sůl, pepř, červená paprika, salátová okurka, zelená petrželka


Žloutky z vařených a rozpůlených vajec vyjmeme a vložíme do mísy. Přidáme sůl, sýr a másla tolik, aby se žloutky se sýrem a máslem spojily. Půlky vajec plníme pomocí lžičky touto pomazánkou. Srovnáme na talíř, obložíme zeleninou a pepřem z mlýnku opepříme. Z tohoto množství jsou dva talířky.


Chlebíčky s uzeným lososem

27. února 2016 v 16:16 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

krájená veka, máslo, 200 g uzených bříšek z lososa, křepelčí vajíčka na ozdobu, červená rajčátka a salát polníček, červená paprika, zelená petrželka


Druhá verze pouze s červenou paprikou a petrželkou




Chuťovky s kozím sýrem

27. února 2016 v 16:13 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 tmavá bageta sypaná sezamovými semínky, 1 nožička klobásy obalované v pepři, kozí sýr typu žervé, salát polníček, ředkvičky


Plátky bagety potřeme kozím sýrem. Poklademe kolečky klobásy a dozdobíme polníčkem a plátky ředkviček.


Chlebíčky s tresčími játry

27. února 2016 v 16:11 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

krájená veka, máslo, 2 krabičky tresčích jater, sekaná jarní cibulka, žlutá rajčátka


Plátky veky potřeme máslem, vidličkou na ně rozprostřeme tresčí játra a posypeme sekanou jarní cibulkou. Dozdobíme žlutým rajčátkem.


Hrachovka s kuřecím masem

27. února 2016 v 16:08 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 sáček Vitana polévky ze žlutého hrachu, asi 200 g pečeného nebo vařeného kuřecího masa


Polévku uvaříme dle návodu na sáčku. Rozkvedláme ji v litru studené vody, přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Do hotové polévky pokrájíme kuřecí maso.


Směs pralinek 2

24. února 2016 v 12:40 | Altara |  Cukroví

Směs pralinek

Malá bonboniéra

Směs pralinek

Velká bonboniéra



Lanýže obalované v pražených mandlích

24. února 2016 v 12:36 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 25 ml smetany, 25 ml rumu
Dohotovení: sekané pražené nesolené mandle


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme smetanu a rum. Promícháme a hmotu necháme vychladnout, poté dáme ztuhnout do chladu. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme lžičkou a v dlaních tvarujeme válečky, které obalíme v sekaných mandlích. Klademe do papírových košíčků.


Lanýže z hořké čokolády

24. února 2016 v 12:32 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hořké čokolády, 25 ml smetany, 25 ml rumu
Dohotovení: kakao na obalení


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme smetanu a rum. Promícháme a hmotu necháme vychladnout, poté dáme ztuhnout do chladu. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme lžičkou a v dlaních tvarujeme kuličky, které obalíme v kakau. Klademe do papírových košíčků.


Lanýže s Matcha tea

20. února 2016 v 18:25 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g bílé čokolády, 1 sáček Matcha tea (cca 15 g), 25 ml smetany, 25 ml rumu
Dohotovení: Matcha tea na obalení 2 až 3 sáčky


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, přidáme smetanu, rum a Matcha tea. Promícháme a hmotu necháme vychladnout, poté dáme ztuhnout do chladu. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme lžičkou a v dlaních tvarujeme kuličky, které obalíme v Matcha tea. Klademe do papírových košíčků.



Truffle mléčné s praženými lískovými oříšky

20. února 2016 v 18:22 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

50 g másla, 40 g moučkového cukru, 40 g sekaných pražených lískových oříšků, 200 g mléčné čokolády, 30 ml rumu
Dohotovení: 150 g mléčné čokolády, kakao, celé pražené lískové oříšky


Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g mléčné čokolády. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou prochladlou, ale ještě tekoucí mléčnou čokoládu (200 g). Prošleháme. Vmícháme sekané pražené lískové oříšky. Platíčko od bonboniéry - polokoule plníme mléčnou čokoládou asi do čtvrtiny, štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Poté plníme náplní až k povrchu, sypeme kakaem a doprostřed vtlačíme celý pražený lískový oříšek. Necháme ztuhnout v chladu a poté z platíčka vymačkáme. Klademe do papírových košíčků.


Truffle jahodové

20. února 2016 v 18:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

75 g másla, 75 g moučkového cukru, 200 g jahodové polevy, 30 ml rumu
Dohotovení: 150 g jahodové polevy, strouhaná jahodová poleva, Jojo jahůdky


Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g jahodové polevy. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou prochladlou, ale ještě tekoucí jahodovou polevu (200 g). Prošleháme. Platíčko od bonboniéry - polokoule plníme jahodovou polevou asi do čtvrtiny, štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Poté plníme náplní až k povrchu, sypeme strouhanou jahodovou polevou a doprostřed vtlačíme Jojo jahůdku. Necháme ztuhnout v chladu a poté z platíčka vymačkáme. Klademe do papírových košíčků.


Truffle kokosové s praženými mandlemi

20. února 2016 v 18:17 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

75 g másla, 75 g moučkového cukru, 200 g bílé čokolády, 30 ml rumu
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, strouhaný kokos, pražené loupané nesolené mandle


Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g bílé čokolády. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou prochladlou, ale ještě tekoucí bílou čokoládu (200 g). Prošleháme. Platíčko od bonboniéry - polokoule plníme bílou čokoládou asi do čtvrtiny, štětečkem rozetřeme po stranách a dáme do chladu ztuhnout. Poté plníme náplní až k povrchu, sypeme kokosem a doprostřed zapíchneme mandli. Necháme ztuhnout v chladu a poté z platíčka vymačkáme. Klademe do papírových košíčků.




Truffle kokosové

20. února 2016 v 18:14 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

75 g másla, 75 g moučkového cukru, 200 g bílé čokolády, 30 ml rumu
Dohotovení: strouhaný kokos na obalení


Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou prochladlou, ale ještě tekoucí bílou čokoládu a rum. Prošleháme a necháme ztuhnout v chladu. Lžičkou poté hmotu vykrajujeme a v dlaních vychlazených studenou vodou tvarujeme válečky. Obalujeme ve strouhaném kokosu a klademe do papírových košíčků.


Citrónky

17. února 2016 v 16:41 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g sojového suku, 30 ml rumu
Dohotoveni: 200 g tukové citrónové polevy, kousek ztuženého tuku, marcipánové lístečky


Nejprve si připravíme náplň. Sojový suk rozstrouháme na jemném nudličkovém struhadle. Přidáme rum a pomocí vidličky spojíme do poddajné hmoty. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 200 g tukové citrónové polevy. Pokud je hodně hustá, přidáme kousek ztuženého tuku. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu polevy a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme citrónovou polevou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí polevy dozdobíme lístečky z marcipánu a klademe do cukrářských košíčků.


Rumová pralinka s mandlovým rumem

17. února 2016 v 16:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

100 g mléčné čokolády, 30 ml rumu s mandlovou příchutí
Dohotovení: 150 g mléčné čokolády, kousek ztuženého tuku, marcipánové růžičky z kakaového marcipánu


Nejprve si připravíme náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme 100 g mléčné čokolády a vmícháme do ní rum s mandlovou příchutí. Dobře promícháme. Dále si zvlášť ve vodní lázni rozpustíme 150 g mléčné čokolády. Do silikonové formičky na pralinky lžičkou dáme trochu čokolády a štětečkem rozetřeme po stranách. Rozetřeme dvakrát, aby byly stěny silnější. Necháme ztuhnout v chladu. Náplní plníme do dvou třetin, opět necháme ztuhnout v chladu. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a dáme na chvíli do mrazáku. Hotové pralinky z formičky vymačkáme, pomocí čokolády dozdobíme růžičkou z kakaového marcipánu (použila jsem silikonovou formičku) a klademe do cukrářských košíčků.