Březen 2016

Jarní banánové muffiny

30. března 2016 v 20:54 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

150 ml oleje, 150 g cukru krupice, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 5 banánů, 1 prášek do pečiva, asi 50 g hrubě nasekaných ořechů, 250 g polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy na muffiny
Dohotovení: trochu žlutého a zeleného marcipánu, neloupané celé mandle


Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáváme olej. Banány rozmačkáme vidličkou a zašleháme do vaječné hmoty. Přidáme rum. Dále již nešleháme. Vmícháme nasekané ořechy a mouku, do které jsme předem rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Formu na muffiny vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme těsto. Plníme tak do tří čtvrtin. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Pokud je vytažený konec suchý, jsou muffiny upečené. Vyndáme z trouby, chvíli je necháme ve formě chladnout. Poté je z formy vyndáme a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Zdobíme žlutými a zelenými marcipánovými kytičkami, do některých středů zapíchneme neloupanou mandli, do jiných přilepíme zelené vykrojené kolečko. Z tohoto množství je asi 24 muffinů.

Velikonoční dekorace s křepelčími vajíčky barvenými v cibulových slupkách






Kuřátka z piškotů a marcipánu

30. března 2016 v 20:50 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

kulaté dětské piškoty, kousek žlutého marcipánu, trochu černého a tmavě žlutého marcipánu


Rozložíme si na vál piškoty. Žlutý marcipán rozválíme na sílu asi 3 mm a kulatou vykrajovačkou stejné velikosti vykrájíme stejný počet koleček. Přimáčkneme je k piškotům. Dále ze stejného marcipánu vykrájíme křidélka a hřebínek na hlavičku a přimáčkneme ke žlutému kolečku. Špejlí naznačíme oči, do nich vmáčkneme malé černé kuličky. Nakonec pomocí formičky na pérku vykrájíme kytičky. Kytičku rozdělíme na 3 díly (3,2,3 okvětní lístky). Ze dvou okvětních lístků uděláme zobáček, ze tří okvětních lístků uděláme nožičky.



Hrníčkový mazanec ze špaldové mouky

30. března 2016 v 20:48 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

2 hrnky světlé špaldové mouky, 1 hrnek tmavé celozrnné špaldové mouky, 3 až 4 vrchovaté lžíce cukru krupice, 21 g droždí, 1 hrnek vlažného mléka, 100 g másla, 1 vanilkový cukr, trochu citrónové kůry, 2 žloutky (jeden do těsta a jeden na pomašlování s trochou smetany)
Dohotovení: plátkové mandle na posyp, půlky vlašských ořechů na zdobení, rozinky


Rozpustíme máslo a necháme trochu zchladnout. Ze všech shora uvedených ingrediencí (kromě žloutku na pomašlování) vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, z nichž do jednoho zapracujeme rozinky. Utvoříme z něj bochánek a uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Zbylou polovinu rozdělíme opět na 2 díly. Z jednoho vytvarujeme 6 malých bochánků, které rovnoměrně rozložíme kolem velkého bochánku. Zbylé těsto rozválíme rukama a obtočíme jím květ. Dozdobíme malými kuličkami z boku, pokud nám ještě kousek těsta zbude. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Poté mazanec pomašlujeme žloutkem rozšlehaným se smetanou, střed posypeme mandlovými lupínky a na malé bochánky přimáčkneme půlky vlašských ořechů. Pečeme při 180°C dorůžova.



Raffaello řezy

30. března 2016 v 20:45 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 vejce
Posyp: 1 hrnek kokosu, 1 hrnek moučkového cukru
Dohotovení: 250 ml šlehačky na polití, loupané mandle na dozdobení


Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přiléváme olej a ještě chvíli prošleháme. Pak střídavě mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Promícháme vařečkou. Plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme těsto. Dále si rozmícháme strouhaný kokos s moučkovým cukrem a těsto posypeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 20 minut, hlídáme, kokos nesmí zrůžovět. Po upečení zalijeme celý koláč šlehačkou a necháme vychladnout. Lehce pocukrujeme, rozkrájíme na kostky a doprostřed vmáčkneme oloupanou bílou mandli. Recept je z internetu, ale upravila jsem jej.



Mimoň

30. března 2016 v 20:40 | Altara |  Dorty
SUROVINY

3 vejce, 120 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje
(pečeme 1 x oválný pekáček a 1 x plech s vyšším okrajem)
Krém: 300 g másla, 250 ml mléka, 1 karamelový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 karamelové Salko
Dohotovení: asi kilo marcipánu, žlutá, modrá, hnědá, šedá, černá gelová barva


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými vlašskými ořechy. Nalijeme do sádlem vymazaného a moukou vysypaného oválného pekáčku. Pečeme při 180°C. Tento postup ještě jednou zopakujeme, ale pečeme na plechu se zvýšeným okrajem, který jsme vyložili pečícím papírem. Papír potřeme sádlem a posypeme hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo šleháme s karamelovým salkem, po lžících přidáváme vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém, který můžeme případně přisladit vešleháním moučkového cukru. Korpus ve tvaru oválku jednou prokrojíme. Podle oválku vykrojíme korpus z plechu, (odřezky jsem zpracovala se zbylým krémem, popř. přidáním másla do kouliček) potřeme vrstvou krému a přiložíme plát z oválku, opět potřeme krémem (trochu si necháme na obmazání boků a povrchu před potažením) a nakonec přiklopíme posledním plátem. Potřeme slabou vrstvu krému a dáme ztuhnout do chladničky. Obarvíme si marcipán. Ztuhlý korpus potáhneme nejprve žlutým marcipánem. Poté si obarvíme marcipán modrou barvou na kalhoty, rozválíme jej a vytvarujeme lacl a dort ve spodní polovině potáhneme. Upravíme, uhladíme a ořízneme. Ze zbylého modrého marcipánu ještě vyřízneme kšandy a kapsu. Zoubkovaným kolečkem vytlačíme šití. Nohy jsou z modrého a černého marcipánu, ze kterého ještě vypracujeme rukavičky, pusu, vlasy a knoflíky. Dozdobíme brýlemi a vymodelujeme medvídka, kterého dáme pod pravou ruku. Medvídkovi jsem modelovala jenom jednu ruku a jednu nohu, aby pěkně přilnul k tělíčku Mimoně. Uff a bylo hotovo.





Noční makové záviny (kynuté)

21. března 2016 v 20:54 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

600 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 300 ml mléka, 1 balíček sušeného droždí, špetka soli, citrónová kůra na ochucení těsta
Náplň: 300 g mletého máku, 120 ml mléka, 2 balíčky vanilkového cukru, 150 g moučkového cukru, tenký plátek másla, trochu rumu s mandlovou příchutí, citrónová kůra na ochucení


V teplém mléce rozpustíme 50 g cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr, máslo, žloutky, špetku soli a mouku smícháme, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 stejné kuličky, které rozválíme na tenký plát a naplníme makovou nádivkou. Nádivka: mléko ohřejeme, přidáme moučkový a vanilkový cukr, citrónovou kůru na ochucení a do horkého mléka přidáme mák. Promícháme a vlijeme trochu rumu. Těsto vyválíme pěkně natenko a srolujeme, aby bylo několik vrstev. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a přeložíme na něj záviny. Necháme je celou noc na chladném místě (ale ne v lednici) stát a v dopoledních hodinách byste jej měli mít dvakrát větší. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C na deset minut, potom teplotu snížíme na 180°C a pečeme další půlhodinu.


Špenátové palačinky s krůtím masem

21. března 2016 v 20:48 | Altara |  Vaření

SUROVINY

palačinky: 500 ml mléka, 250 až 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 8 lžic špenátového protlaku, olej na smažení

s krůtím masem:
300 g krůtích prsou, 1 lžička kari, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, půl kelímku kysané smetany


Z mouky, mléka, vajec a soli metličkou vyšleháme těsto. Přidáme do něj špenát. Na oleji usmažíme palačinky. Krůtí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme je na oleji asi 5 minut. Poté přidáme kari, sůl a opékáme ještě 5 minut. Na závěr do směsi vmícháme kysanou smetanu. Palačinky srolujeme, urovnáme na talíři a navršíme k nim krůtí směs.

s dušenou čínskou zeleninou:
1 balíček mražené čínské zeleninové směsi, sůl a pepř, plátek másla


Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zeleninovou směs a podusíme doměkka. Dochutíme solí a pepřem.

s fazolovou směsí:
1 malá plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka sterilované kukuřice, 30 g uzeného špeku, 1 cibule, sůl a pepř


Uzený špek nakrájíme na kostičky a na pánvi vyškvaříme. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, a smažíme, dokud nezačne zlátnout. Scedíme fazole a kukuřici, necháme okapat a vsypeme na pánev. Ještě chvíli restujeme a dochutíme solí a pepřem.

s vejci:
2 palačinky, lžíce oleje, 2 vejce, sůl a pepř


Palačinky nakrájíme na kostičky nebo na proužky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme palačinky, mírně orestujeme. Dále do pánve rozklepneme vejce a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Dochutíme solí a pepřem.

palačinkové nudle:


Pokud nám přesto ještě nějaké palačinky zbudou, nakrájíme na nudličky a můžeme je použít do polévky.





Králík v balíčku

21. března 2016 v 20:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 stehna z králíka (zadní čtvrtky), 1 palička česneku, kousek celeru, sůl, 150 g plátků anglické slaniny, 2 červené cibule, tymián, bobkový list a několik kuliček jalovce, 2 lžíce sádla nebo oleje


Králičí maso omyjeme, osolíme a vložíme do mísy. Česnek nakrájíme na plátky, celer nastrouháme na hrubém struhadle, bobkový list a několik kuliček jalovce. Přidáme do mísy ke králíkovi, promícháme, potáhneme fólií a necháme přes noc proležet.


Druhý den maso vyjmeme, vložíme do tlakového hrnce a vaříme asi půl hodiny. Maso vyjmeme, necháme trochu vychladnout, posypeme tymiánem a obalíme anglickou slaninou, kterou přivážeme provázkem.


Vložíme do pekáčku, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, trochu podlijeme vývarem a přidáme asi dvě lžíce sádla nebo oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a dopečeme doměkka. Během pečení jednou obrátíme, aby byly obě stran krásně opečené.





Křupavé popraskané koláčky

16. března 2016 v 20:52 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 vanilkové cukry, krupicový cukr dle chuti
Dohotovení: 2 rozšlehaná vejce, drobenka z másla, cukru a hrubé mouky


Do mísy prosijeme obě mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl a vejce, olej. Mléko ohřejeme a vlažným zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zatím si připravíme náplň. Tvaroh, vejce, oba cukry promícháme a vmícháme trochu nastrouhané citrónové kůry. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe tvarohovou náplní a zavineme. Vršek koláčku namočíme nejprve do rozšlehaných vajec a hned obalíme v drobence. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C dozlatova. Koláčky trochu popraskají. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

Řízky z tlačenky

16. března 2016 v 20:47 | Altara |  Vaření

SUROVINY

plátky tlačenky podle počtu strávníků, vejce, mouka, strouhanka, olej na smažení


Plátky tlačenky obalíme nejprve v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo jen tak s dobrým chlebem.

Zdroj: Recept jsem vyslechla ve frontě na maso.


Vinná klobása jinak

16. března 2016 v 20:43 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 kg vinné klobásy, cibule, 1 malá plechovka žampiónů, kečup, plátky šunkového salámu, plátky uzeného eidamu, trochu vody na podlití


Vinnou klobásu rozdělíme na porce, stočíme do šneků a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a dáme na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180°C. Poté z trouby vyjmeme, posypeme na tenké plátky nakrájenou cibulí, scezenými žampióny, zakápneme kečupem, přiklopíme plátkem šunkového salámu a plátkem sýra. Zapékáme ještě asi tak 30 minut.

Zapečená vinná klobása



Zdroj: Došlo mi e-mailem.


Bramborový salát s olivami

16. března 2016 v 20:40 | Altara |  Vaření

SUROVINY

300 g vařených oloupaných brambor, 3 vejce vařená natvrdo, 2 větší kyselé okurky, 1 malé jablko, 1 cibule, půl skleničky majonézy Hellmans, sůl a pepř, olivy, 1 lžička plnotučné hořčice


Brambory, vejce, okurky, jablko a cibuli, nakrájíme na kostičky, několik oliv nakrájíme na kolečka, nasypeme do mísy a promícháme. Přidáme majonézu smíchanou se lžičkou hořčice a vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem.



Krůtí nudličky na olivách

16. března 2016 v 20:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

300 g krůtích prsou, 1 lžíce kari, 1 lžička kurkumy, 1 cibule, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, olivy, strouhaný ementál, půl kelímku kysané smetany


Krůtí maso nakrájíme na nudličky a restujeme je na oleji s nakrájenou cibulí asi 5 minut. Poté přidáme kari, sůl a opékáme dalších 5 minut. Na závěr do směsi vmícháme kurkumu, olivy pokrájené na kolečka a kysanou smetanu. Podáváme s dušenou rýží.

Pozn.: Inspirovala jsem se na internetu a upravila po svém.


Punčový dort

8. března 2016 v 15:48 | Altara |  Dorty
SUROVINY

Piškotové těsto: 6 vajec, 6 lžic teplé vody, 6 lžic krupicového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, půl prášku do pečiva,
Barevné těsto: 7 vajec, 2 hrnky moučkového cukru, 250 g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, půl balíčku prášku do pečiva, kakao a červená potravinářská barva
1 hrnek = 250 ml
Lázeň: 400 ml malinového sirupu, 200 ml rumu, šťáva z půlky citrónu
Dohotovení: meruňkový džem, fondán, drobečky ze strakatého korpusu


Piškotové těsto připravíme tak, že si žloutky vyšleháme s vodou, přidáme cukr, našleháme, přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme zlehka tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou polovinu rozetřeme dortové formy o průměru 26 cm, kterou jsme na dně vyložili pečícím papírem a pomazali sádlem (budeme mít 2 pláty). Barevné těsto připravíme tak, že žloutky umícháme s cukrem a máslem do pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto si rozdělíme na tři díly: žlutý - základní těsto, hnědý - přidáme kakao a růžový - obarvíme červeným potravinářským barvivem. Do dortové formy o průměru 26 cm vyložené na dně pečícím papírem a pomazané sádlem lžící klademe střídavě bochánky všech barev. Zarovnáme a upečeme. Zkusíme špejlí. Vyboulenou část dortu seřízneme a rozdrobíme do mísy, později použijeme na obsypání dortu. Z prvního světlého plátu stáhneme papír, položíme ho na prkno, na pečící papír a pomažeme džemem. Barevný plát otočíme, odstraníme papír a propícháme ho špejlí, pak ho položíme na plát, co máme potřený džemem tak, aby spodek barevného plátu byl nahoře (lépe se nám lázeň ze sirupu, rumu a citrónové šťávy vsákne), polijeme lázní, potřeme znovu džemem a přikryjeme posledním světlým plátem. Přikryjeme pečícím papírem, přiklopíme prkénkem nebo plechem a zatížíme asi 6 kg cukru, necháme alespoň dvě hodiny uležet (já nechala přes noc). Z fondánu vyválíme tenký plát a vykrojíme kolo o průměru 26 cm podle dna dortové formy a položíme na povrch dortu. Boky pomažeme tenkou vrstvou meruňkového džemu a obsypeme drobečky z barevného korpusu.





Roládový dortík – polštářek váleček

8. března 2016 v 15:44 | Altara |  Dorty
SUROVINY

6 vajec, 215 g pískového cukru, 120 polohrubé mouky, 45 g kakaa, 2 lžíce mléka, kakao na podsypání, tuk na plech a pečící papír
Máslový krém z bílé čokolády: 3 lžíce mléka, 100 g bílé čokolády (čočky), 4 lžíce rumu, 250 g změklého másla, 120 g moučkového cukru
Dohotovení: 200 g fondánu, (k dostání třeba v Kauflandu) potravinářské gelové barvy


Z bílků vypracujeme sníh a zašleháme do něj třetinu cukru. Zvlášť vyšleháme žloutky se zbylým cukrem, vmícháme mouku s přesátým kakaem, přidáme mléko a vše utřeme. Do tuhého těsta zapracujeme trochu bílkové pěny, zapracujeme šlehačem, až povolí a nakonec stěrkou vmícháme zbytek sněhu. Dva plechy 33 x 26 cm vytřeme tukem a vyložíme pečícím papírem, který rovněž pomastíme. Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravené plechy. Pláty pečeme při 190°C asi 8 až 10 minut a každý hned překlopíme na pečící papír posypaný kakaem a opatrně stáhneme papír, na kterém jsme pekli. Pláty i s papírem srolujeme a necháme vychladnout. Připravíme si krém. V mléce na mírném ohni rozpustíme a rozšleháme metlou bílou čokoládu. Po odstavení přidáme rum. Necháme zchladnout. Zvlášť ušleháme doběla máslo a moučkovým cukrem a postupně zašleháme zchladlou čokoládovou hmotu. Oba piškotové pláty rozvineme a každý z nich potřeme krémem (trochu si necháme na potření povrchu). První srolujeme do tvaru rolády, přičemž odstraňujeme pečící papír, přiložíme její konec (vnější okraj plátu) k přední straně druhého plátu rozloženého na stole a pokračujeme v rolování a i z druhého plátu odstraňujeme pečící papír. Stočenou roládu na obou koncích zarovnáme, potřeme slaboučkou vrstvou krému a dáme vychladit do chladničky. Rozválíme fondán a dortík potáhneme. Zbytek opět rozválíme a pomocí okrasné lišty otiskneme 4 krajky. Dle velikosti rolády vykrojíme dvě kolečka (na každou stranu jedno) a přilepíme z boku na roládu. Z bílého fondánu ještě ukoulíme dvě kuličky, zploštíme a nalepíme na vykrojená bílá kolečka (boky rolády). Dozdobíme růžovým srdíčkem. Zbylý fondán obarvíme růžovou, bledě modrou, žlutou a světlounce zelenou. Do středu krajky nalepíme růžová srdíčka, a na spoje krajky růžové růžičky ze silikonové formičky. Vykrájíme medvídky, kolečka a srdíčka a vše různě poklademe na dortík.