Duben 2016

Extra ořechová maďarská roláda

23. dubna 2016 v 22:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

10 vajec, 10 lžic moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce jemně strouhaných dětských piškotů, 110 g strouhaných vlašských ořechů
Krém: 3 lžíce hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 ml mléka, 200 g másla, 200 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 50 ml rumu
Dohotovení: půlky vlašských ořechů, trochu krému na přilepení


Oddělené žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, strouhanými piškoty i ořechy a vše zvolna promícháme. Těsto nakonec vylehčíme sněhem z bílků. Rozdělíme na dvě poloviny, každou rozetřeme na plech potřený tukem a pokrytý listem papíru na pečení potřeným rovněž tukem. Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 15 minut a ještě horké přetáhneme i s papírem na vlhkou utěrku, kde je necháme vychladnout. V rendlíku na plotně mezitím smícháme mouku s moučkovým cukrem, přilijeme mléko a svaříme do podoby kaše (nutno 5 až 10 minut provařit). Zchladlou kaši zašleháme do másla vypracovaného šlehačem doběla a zároveň do krému vmícháme strouhané ořechy a rum. Polovinou krému potřeme první zchladlý plát, přiložíme na něj druhý zbavený podkladového papíru, opět na něj rozetřeme krém (trošku si odložíme stranou)a vše společně zarolujeme. Roládu na povrchu posázíme polovinami ořechových jader, jež k povrchu přilepíme odloženým krémem.

Zdroj: Knihovnička RECEPTY

Roláda ježatá, za studena stáčená

23. dubna 2016 v 22:06 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky,
Krém: 250 g másla, 50 g kakaa, 1 salko (nevařené)



Cukr s bílky vyšleháme v hustou pěnu, potom po jednom přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek asi půl minuty. Nakonec vmícháme mouku. Na plech se zvednutým okrajem položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozetřeme stejnoměrně těsto. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení stáhneme z plechu papír s korpusem a necháme vychladnout. Na krém vyšleháme máslo s kakaem a salkem. Dvě třetiny natřeme na roládu (zbytek si necháme na potření povrchu) zavineme a při zavíjení odvíjíme papír. Na povrchu potřeme krémem a lžičkou krém vytahujeme do bodlinek.

Dort „Pišinger“

23. dubna 2016 v 21:59 | Altara |  Dorty

SUROVINY

2 balení kulatých lázeňských oplatek (já měla 16 ks), 2 lžíce likéru Amaretto
Krém: 200 g másla, 200 g Nutelly, 70 g jader lískových oříšků, 50 g 15% zakysané smetany, 4 g instantní kávy, 1 lžíce likéru Amaretto (dělala jsem 1,5 dávky)
Poleva: 200 ml šlehačky, 200 - 250 g čokolády, kousek másla, (na polití dortu stačí větší část)
Dohotovení: nahrubo strouhaná čokoláda, půlky vlašských ořechů


Na krém nasekáme jádra lískových ořechů najemno, nasypeme do mísy společně se změklým máslem a instantní kávou. Okolo 3 minut šleháme. Přidáme zakysanou smetanu, Amaretto a Nutellu. Prošleháme dohladka. Z oplatek vybereme dvě, které jsou bez prasklin a nejsou odrolené. Jednu použijeme na spodek a druhou na vršek dortu. Do hrnku odlijeme Amaretto. Položíme první oplatku, mašlovačkou potřeme likérem a naneseme část krému. Položíme druhou oplatku, lehce přimáčkneme, opět potřeme likérem a naneseme krém. Takto pokračujeme do spotřebování všech oplatek. Poslední zatím nepotíráme. Hlídáme, aby oplatky lícovaly a dort nebyl křivý. Na závěr nejdříve krémem potřeme bok, naposledy mírně zmáčkneme, srovnáme a teď i poslední oplatku zvlhčíme likérem a rozetřeme zbytek krému. Dáme do chladna ztuhnout. Asi tak po hodině bude dort ztuhlý. Pevně ho zabalíme do alobalu a dáme ho zpět do chladna. Zatížíme třeba krabicí mléka a necháme přes noc rozležet. Z dortu odstraníme alobal a naneseme polevu. Ještě před ztuhnutím polevy posypeme vršek dortu hrubě strouhanou čokoládou a dozdobíme půlkami vlašských ořechů.
Příprava polevy: šlehačku zahříváme na mírném ohni, přidáme máslo, nalámeme čokoládu a mícháme. Jakmile je polovina čokolády rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění.



Zdroj: internet (mírně upraveno)


Kávová zrna

8. dubna 2016 v 20:46 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 100 g másla, 125 g moučkového cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 3 lžičky kakaa, 4 lžičky instantní kávy, špetka soli


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto a na půl hodiny odložíme do chladničky. Poté v ruce tvarujeme oválky, párátkem uděláme rýhu a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C asi 15 minut.


Sušenky jen tak ke kávě nebo čaji ...




Linecké dvoubarevné růžičky

8. dubna 2016 v 20:42 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

Linecké těsto světlé: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Linecké těsto tmavé: 300 g hladké mouky (- 2 lžíce mouky a + 2 lžíce kakaa), 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli


Ze shora uvedených surovin vypracujeme obě těsta a asi na půl hodiny odložíme do chladničky.


Rozválíme na sílu asi 4 mm a vykrájíme kolečka.


Kolečka na sebe skládáme: tmavé, světlé, tmavé, světlé.


Stočíme do ruličky, moc nemačkáme, spíše volněji.


Nožem přeřízneme napůl a řeznou stranou klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C.





Šlehačková bábovka s celým mákem

8. dubna 2016 v 20:34 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

3 vejce, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml šlehačky, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 4 vrchovaté lžíce nemletého máku, špetka soli
Dohotovení: moučkový cukr


Vejce s cukrem dobře rozšleháme, přilijeme šlehačku, přidáme vanilkový cukr. Mouku smícháme se špetkou soli, celým mákem, kypřícím práškem do pečiva a postupně vmícháme do vaječné hmoty. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180°C, zkusíme špejlí. Po upečení necháme bábovku ještě asi 10 minut ve formě a pak vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Po vychladnutí jemně poprášíme moučkovým cukrem.