Květen 2016

Malé italské koláčky

16. května 2016 v 21:11 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 21 g droždí, špetka cukru, 70 ml olivového oleje, 200 ml vlažné vody, 1 lžička soli, olivový olej na potření, svazek rozmarýnu, 100 g černých oliv, hrubá sůl na posypání


Mouku nasypeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Posypeme cukrem a přelijeme 2 lžícemi vlažné vody. Necháme vzejít kvásek, přilijeme olej, vlažnou vodu a sůl. Vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na placku a skleničkou vykrajujeme kolečka, která vyrovnáme na plechy vyložené pečícím papírem. Dnem skleničky zatlačíme doprostřed každého koláčku, aby vznikly okraje. Pomažeme olivovým olejem. Doprostřed položíme překrojené olivy, posypeme rozmarýnem a hrubou solí. Pečeme při 170°C asi 20 minut.


Bábovka Zebra

16. května 2016 v 21:07 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 300 g moučkového cukru, 150 ml oleje, 150 ml vody, 370 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa
Dohotovení: moučkový cukr na posypání


Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, postupně přiléváme olej a vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto si rozdělíme na dva díly. Menší (asi třetina) a větší (asi 2 třetiny). Do menšího dílu vmícháme kakao. Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Poté do ní začneme vrstvit těsto z obou stran proti sobě. Vždy do středu jedné strany dáme 2 lžíce světlého těsta a 1 lžíci tmavého těsta. Na protější straně vrstvíme stejně. Ve formě to vypadá takto:


Důležité je klást těsto vždy do středu a nechat je, samo se rozteče do stran. Bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi hodinu. Provedeme zkoušku špejlí, pokud je špejle suchá, je bábovka upečená. Formu vyjmeme z trouby, necháme asi deset minut chladnout na kuchyňské mřížce a pak vyklopíme. Necháme vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem.



Červená sametová roláda

16. května 2016 v 21:03 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

4 vejce, 120 g krupicového cukru, červené potravinářské barvivo (ideální je barva gelová), 50 ml podmáslí, 1 lžíce oleje, lžička vanilkového extraktu, 1 lžička jablečného octa, 100 g hladké mouky, 1 lžíce práškového kakaa, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 0,5 lžičky soli, moučkový cukr na utěrku.
Krém: 100 g moučkového cukru, 60 g másla, 500 g Mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu
Dohotovení: moučkový cukr a kakao na posypání, trochu zlatého cukrového písku


Šlehačem vypracujeme vejce s krupicovým cukrem a do husté pěny zašleháme podmáslí, jež jsme obarvili načerveno pomocí párátka namočeného v červené gelové barvě. Dále zašleháme olej, vanilkový extrakt a ocet. Stěrkou pozvolna vmícháme mouku promíchanou s prosátým kakaem, práškem do pečiva i solí. Těsto nalijeme na silikonový plech potřený máslem (může být list papíru na pečení) uložený na klasickém plechu a plát v troubě vyhřáté na 170°C upečeme (asi 12 až 15 minut). Mírně zchladlý (asi po 5 minutách) překlopíme na utěrku poprášenou moučkových cukrem, plech i silikon z jeho povrchu sejmeme a celý včetně utěrky srolujeme. Než roláda vychladne, ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a metlou vmícháme Mascarpone (lze i šlehačem spuštěným na malé obrátky) a rozrolovaný plát krémem rovnoměrně potřeme. Naplněný pomocí utěrky opět stočíme a necháme v chladu nejméně hodinu odležet. Povrch poprášíme trochou moučkového cukru, trochou kakaa a několika zrnky zlatého cukru.

Zdroj: Knihovnička RECEPTY (mírně upraveno)


Vepřové rolky na černém pivu

16. května 2016 v 21:00 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, dijonská hořčice, 4 malé kyselé okurky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky uzeného sýra, 4 plátky červeného paprikového lusku, olej, 1 cibule, 1 černé pivo (0,5 l) na podlití, 1 masox, lžička sladké mleté papriky, 4 lžíce kysané smetany, jíška z 30 g másla a 3 lžic hladké mouky


Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Na každý plátek položíme malou kyselou okurku, plátek papriky, srolovaný plátek anglické slaniny a srolovaný plátek uzeného sýra. Zavineme do rolky a obvážeme nití. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme rolky a opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Poprášíme je sladkou mletou paprikou a podlijeme pivem, přidáme masox a pomalu dusíme, dokud není maso měkké. Podléváme. Měkké rolky vyjmeme, zbavíme nití a omáčku zahustíme jíškou. Nakonec vmícháme kysanou smetanu a již nedusíme. Dochutíme solí a pepřem, případně dijonskou hořčicí.



Krůtí srdíčka na špeku

16. května 2016 v 20:58 | Altara |  Vaření

SUROVINY

500 g krůtích srdíček, 1 cibule, 100 g uzeného špeku, 2 řapíky řapíkatého celeru, 1 masox, hladká mouka dle potřeby, sůl, pepř, zelená petrželka


Uzený špek nakrájíme na kostičky, v hrnci vyškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli. Krůtí srdíčka očistíme od nevzhledných tukových částí, přepůlíme a nakrájíme podélně na nudličky. Propláchneme. Poté je přidáme do hrnce k opražené cibuli se špekem a zprudka orestujeme. Podlijeme vodou tak, aby se srdíčka dusila. Osolíme, opepříme a vložíme masox. Dusíme doměkka. Mezitím si na drobné kousky nakrájíme řapíkatý celer a přidáme k srdíčkům. Na zahuštění rozkvedláme hladkou mouku s trochou vody a vlijeme do hrnce se srdíčky. Podáváme s rýží a sypeme drobně sekanou petrželkou.

Zdroj: internet (mírně upraveno)



Špagety se sýrovou „Kari“ omáčkou

16. května 2016 v 20:55 | Altara |  Vaření

SUROVINY

půl balíčku celozrnných špaget, olej, sůl

sýrová omáčka:
200 ml mléka, 200 g taveného sýra, lžička Kari, špetka kurkumy, drobně sekaná pažitka, sůl a pepř dle chuti


Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku, do vody přidáme lžíci oleje a lžičku soli. Scedíme a propláchneme vodou. Na omáčku přivedeme k varu mléko, snížíme teplotu a vmícháme sýr. Metličkou šleháme, dokud se nám nerozpustí. Přidáme kari a kurkumu. Případně přisolíme a připepříme, pokud sýr není moc výrazný. Těstoviny na talíři podáváme přelité sýrovou omáčkou a sypané drobně pokrájenou pažitkou.


Kotlety s hráškem a zeleninou

16. května 2016 v 20:50 | Altara |  Vaření

SUROVINY

4 kotlety, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, olej na osmažení, 1 cibule, kousek uzeného špeku, hrst mraženého hrášku a hrst zeleniny pod svíčkovou, voda na podlití, 1 masox, lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce majolky


Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a kotlety na něm po obou stranách opečeme. V kastrolu vyškvaříme drobně nakrájený uzený špek, přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Poprášíme sladkou mletou paprikou, vložíme opečené plátky kotlet a podlijeme vodou. Dále do kastrolu rozdrobíme masox, přidáme hrášek a zeleninu a za občasného podlévání dusíme doměkka. Před koncem vaření vmícháme majolku a již nevaříme. Podáváme s vařenou rýží.


Rybí karbanátky se sýrem

3. května 2016 v 17:44 | Altara |  Vaření

SUROVINY

300 g rybího filé, 80 g eidamu, koření na ryby, 1 vejce, půl citrónu, strouhanka, olej na smažení


Filé necháme rozmrazit, nakrájíme na malé kousky, zakapeme šťávou z citrónu, nastrouháme sýr, přidáme vajíčko, koření na ryby a asi dvě hrsti strouhanky. Vypracujeme karbanátky a obalíme ve strouhance. Smažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Podáváme s vařenými brambory nebo dušenou čínskou zeleninou.

Zdroj: recepty.cz

Hermelínová pomazánka

3. května 2016 v 17:42 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

1 hermelín, 1 cibule, 3 trojúhelníčky taveného sýra, 100 ml tatarky, sůl, pepř, pažitka


Cibuli nakrájíme najemno, hermelín nakrájíme na menší kostičky. Smícháme s tatarkou, tavenými sýry, drobně nakrájenou pažitkou a dochutíme solí a pepřem.



Čočková s uzeným masem

3. května 2016 v 17:41 | Altara |  Vaření

SUROVINY

200 g čočky, 1,5 l vývaru z uzeného masa (pokud je vývar moc slaný, rozředíme jej vodou), 30 g másla, 3 lžičky hladké mouky, pepř, zeleninový bujón (Natur), 1 vejce, uzené maso nakrájené na kostičky, zelená petrželka, osmažená houska


Čočku zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem, rozředíme dle potřeby vodou, přidáme bujón a povaříme. Z másla a hladké mouky usmažíme jíšku a zavaříme do polévky. Vlijeme rozšlehané vejce, krátce povaříme, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a dochutíme dle potřeby pepřem, nakonec sekanou zelenou petrželkou. Podáváme s osmaženou houskou.



Špaldové rohlíky

3. května 2016 v 17:39 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

300 g špaldové mouky, 150 ml mléka, 65 ml rostlinného oleje, 21 g droždí, 1/2 lžičky cukru, lžička soli, lněná semínka


Do mísy nasypeme špaldovou mouku, přidáme olej, trochu lněného semínka, lžičku soli. Mléko zahřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak z těsta vytvoříme asi 100 g kuličky, rozválíme a srolujeme do rohlíku, uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout ještě asi půl hodiny. Před pečením ještě potřeme ohřátým mlékem. Troubu vyhřejeme na 250°C a na dno trouby uložíme plechový hrníček. Po půl hodině vložíme plech s rohlíky do trouby a do hrníčku nalijeme asi 100 ml vroucí vody, dvířka trouby hned zavřeme a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme asi 4 až 8 minut, podle velikosti rohlíků. Upečené rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

Zdroj: internet



Bumbrlíci

3. května 2016 v 17:37 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 hrnky hladké mouky, špetka soli, 3 vrchovaté lžíce cukru krupice, 21 g droždí, 1 hrnek vlažného mléka, 100 g másla, 1 vanilkový cukr, trochu citrónové kůry, 2 žloutky (1 do těsta a 1 na pomašlování s trochou mléka), čokofloky


Rozpustíme máslo a necháme trochu zchladnout. Ze všech shora uvedených ingrediencí (kromě žloutku na pomašlování) vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Vykynuté těsto (kousek si dáme na stranu na nos a tvářičky) rozdělíme na 12 dílků, z nichž vytvarujeme malé bochánky. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, z odloženého těsta vytvoříme vždy jednu větší a dvě menší kuličky, které představují nos a tvářičky, a necháme opět chvíli kynout. Poté je pomašlujeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a vmáčkneme čokofloky do míst, kde by měly být oči. Při 180°C upečeme dorůžova. Rozpustíme kousek čokolády a štětečkem naznačíme ústa.