Červenec 2016

Méďové

25. července 2016 v 21:04 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 80 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 20 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 4x)
Krém: 375 g másla, 1 Salko (nekaramelizované), 75 g kakaa
Mléčná marcipánová hmota: 300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 2 bílky, voda dle potřeby, mandlové aroma
Dohotoveni: mléčná marcipánová hmota, fondán


Bílky s cukrem a špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme žloutky, přidáme olej a důkladně prošleháme. Nakonec vařečkou vmícháme mouku smíchanou s mletými ořechy. Dortovou formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a upečeme při 180°C. Zkusíme špejlí. Tento korpus pečeme 4x.
Na krém vyšleháme máslo s kakaem do pěny a postupně zašleháme Salko. Případně ještě dochutíme cukrem. Korpusy potřeme krémem (trochu krému si odložíme na obmazání boků a povrchu dortu) a naskládáme na sebe. Boky a povrch dortu potřeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice ztuhnout. Ze shora uvedených surovin vypracujeme vláčnou hmotu, vyválíme a ztuhlý dort jí potáhneme. Odřezky, které nám zbudou, použijeme k dalšímu zdobení. Část obarvíme kakaem do dvou tónů, světlejší a tmavší, aby každý medvídek měl jinou barvu. Třetího medvídka modelujeme z bílého marcipánu. Kousek fondánu obarvíme jemnou růžovou barvou již den předem, vykrájíme formičkou srdíčka, uložíme do platíčka od bonboniéry, aby byla mírně prohnutá, a necháme zatuhnout. Vymodelujeme medvídky a pomocí párátka je upevníme na dort. Dozdobíme srdíčky a kuličkami z růžového fondánu.




Medovník sovička

25. července 2016 v 21:00 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g másla, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké špaldové mouky
Kůra: 1 balení Mysli s lískovými oříšky a čokoládou, 150 g čokolády na vaření,
Krém: 250 ml mléka, 2 polévkové lžíce solamylu, 2 polévkové lžíce hladké mouky (navršené), 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, špetku rumu
Rozvar: 50 ml rumu, 150 ml vody, cukr
Dohotoveni: marcipánové ozdůbky


Cukr, máslo, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, sodu a do této směsi vlijeme vlažnou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde a někdy naopak musím přidat, asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto vypracujeme tak, aby mělo konzistenci modelíny. Necháme odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 6 dílků. Placky vyválíme rovnou na pečícím papíru, vykrojíme dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám je připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol a musí se to hlídat, pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Budou jakoby zlaté. Ze zbytku upeču v rohu plechu malou placku, tu pak rozdrtím na posyp. Na krém si uvaříme z mléka, solamylu, hladké mouky, cukru kaši, přidáme vanilkový cukr a rum. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a postupně vešleháme prochladlou kaši. Jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření boků hotového medovníku, aby to vyšlo. Boky medovníku zdobíme kůrou, kterou získáme rozpuštěním čokolády ve vodní lázni a smícháním s oříškovým mysli. Nanášíme pomocí lžíce, ale předtím ji necháme mírně vychladnout, aby z boků neztékala. Povrch medovníku posypeme drobečky a dozdobíme marcipánovými ozdobami.


Černá kráska

15. července 2016 v 21:34 | Altara |  Dorty
SUROVINY

3 sklenky (1 sklenka = 200 ml) polohrubé mouky, 1 sklenka cukru, půl sklenky oleje, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 lžička jedlé sody, 1 vejce, 500 ml kefíru, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Dohotovení: hořká čokoláda na polití, malinoostružiny, drobečky z korpusu


Všechny suroviny smícháme v míse a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy ve tvaru srdce. Pečeme při 180°C, zkusíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout na mřížce. Korpus na povrchu seřízneme (srovnáme), rozdrobíme do misky. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a dort jí polijeme. Malinoostružiny klademe asi 1 cm od kraje těsně vedle sebe. Na okraj dortu nasypeme rozdrobený skrojek korpusu.



Špaldové koláčky s borůvkami

15. července 2016 v 21:31 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

250 g špaldové mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, citrónová kůra, 250 ml mléka
Náplň: borůvky
Dohotovení: máslová drobenka, rozšlehané vejce na potření, máslo s rumem na potření


Mléko zahřejeme na mírnou teplotu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a mouky a počkáme, až vzejde kvásek. Obě mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, sůl, citrónovou kůru a olej. Zalijeme vzešlým kváskem a velmi dobře propracujeme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Můžeme již vykynuté těsto ještě jednou propracovat a nechat znovu kynout, koláčky jsou křehčí. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící větší kousky, klademe na pomoučený vál. Vytvoříme s nich kuličky a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Do kuliček uděláme dnem skleničky důlky a naplníme borůvkami. Sypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C dorůžova. Ještě horké koláčky potřeme trochou másla s trochou rumu. Vychladlé jemně pocukrujeme.



Pusinkové koláčky

15. července 2016 v 21:27 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g hery, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu soli, citrónová kůra, 250 ml mléka.
Náplň: (ořechový sníh)
3 bílky, špetka soli, 210 g krupicového cukru, 220 g mletých ořechů
Dohotovení: čokofloky, rozšlehané vejce na potření


Mléko zahřejeme na mírnou teplotu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a mouky a počkáme, až vzejde kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru a rozpuštěnou heru. Zalijeme vzešlým kváskem a velmi dobře propracujeme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Můžeme již vykynuté těsto ještě jednou propracovat a nechat znovu kynout, koláčky jsou křehčí. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící malé kousky, klademe na pomoučený vál. Vytvoříme s nich kuličky a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Do kuliček uděláme dnem štamprlátka důlky a naplníme ořechovým sněhem a dozdobíme čokoflokem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Ořechový sníh: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, postupně zašleháme krupicový cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Vařečkou vmícháme strouhané ořechy. Pečeme při 180°C dorůžova.



Hořká karamelová kávovka

11. července 2016 v 20:15 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g karamelové polevy, 30 ml smetany, 1 rovná kávová lžička jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: 200 g hořké čokolády, kávová zrnka


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. 100 g karamelové polevy rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme smetanu a kávu. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme hořkou čokoládou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme, pomocí štětečku namočeném v čokoládě přilepíme kávové zrnko a vkládáme do papírových košíčků.

Směs pralinek:


Dárková bonboniéra:



Pomerančové „Jelzinky“

11. července 2016 v 20:08 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g pomerančové polevy, 30 ml likéru Zlatý Jelzin
Dohotovení: 200 g pomerančové polevy


Ve vodní lázni si rozpustíme pomerančovou polevu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. 100 g pomerančové polevy rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme likér Zlatý Jelzin. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme pomerančovou polevou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme a vkládáme do papírových košíčků.



Vlašské ořechovky

11. července 2016 v 20:05 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml ořechového likéru, trochu sekaných vlašských ořechů
Dohotovení: 200 g hořké čokolády


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. 100 g hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme ořechový likér. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme hořkou čokoládou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme a vkládáme do papírových košíčků.



Zlaté „Jelzinky“

11. července 2016 v 20:02 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml likéru Zlatý Jelzin
Dohotovení: 200 g bílé čokolády


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. 100 g bílé čokolády rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme likér Zlatý Jelzin. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme bílou čokoládou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme, dozdobíme zlatým cukrem tak, že důlek pralinky pomocí štětečku vytřeme bílou čokoládou a sypeme cukrem. Vkládáme do papírových košíčků.



Amarettky

11. července 2016 v 20:00 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml likéru Amaretto
Dohotovení: 200 g bílé čokolády, 50 g hořké čokolády


Ve vodní lázni si rozpustíme zároveň bílou a hořkou čokoládu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. 100 g bílé čokolády rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme likér Amaretto. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme bílou čokoládou smíchanou s hořkou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme a vkládáme do papírových košíčků.



Mandlové lanýže

11. července 2016 v 19:57 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hořké čokolády, 50 ml smetany, 1 lžíce likéru Amaretto, 4 lžíce mletých pražených neloupaných mandlí
Dohotovení: mleté pražené neloupané mandle na obalení


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme smetanu a likér Amaretto. Promícháme, přidáme jemně mleté mandle a hmotu necháme vychladnout, poté dáme ztuhnout do chladničky. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme lžičkou a v dlaních tvarujeme kuličky, které obalíme v jemně mletých mandlích. Klademe do papírových košíčků.



Mocca rumovky

11. července 2016 v 19:53 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hořké čokolády, 50 ml rumu, 2 lžičky jemně mleté zrnkové kávy
Dohotovení: kakao na obalení


Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme rum a kávu. Promícháme a hmotu necháme vychladnout, poté dáme ztuhnout do chladničky. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme lžičkou a v dlaních tvarujeme kuličky, které obalíme v kakau. Klademe do papírových košíčků.



Bílá sojovka s vaječným likérem

11. července 2016 v 19:50 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

50 g strouhaného sojového suku, 2 lžíce vaječného likéru, 1 lžička rumu
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, čokofloky z hořké čokolády


Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, lžičkou plníme do silikonových formiček asi do třetiny a štětečkem rozetřeme do všech stran. Dáme ztuhnout do chladu. Zatím si připravíme náplň. Sojový suk nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle a vmícháme vaječný likér a rum. Náplní plníme asi do dvou třetin, aby zbylo místo na zavíčkování. Odložíme opět ztuhnout do chladu. Nakonec zavíčkujeme bílou čokoládou a vložíme na chvilku do mrazáku. Pralinky z formičky vymačkáme a pomocí štětečku namočeného v bílé čokoládě přilepíme čokofloky. Klademe do papírových košíčků.



Optický klam

9. července 2016 v 20:07 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 2x)
Krém: 375 g másla, 1 salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotovení: asi 800 g marcipánu, rum


Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Hotový korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Stejně upečeme i druhý korpus. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec vešleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Oba korpusy prokrojíme, vzniknou nám 4 pláty, první plát pokropíme rumem, potřeme krémem, (trochu si necháme na obmazání boků) přiklopíme druhým plátem, opět pokropíme rumem a potřeme krémem, přiklopíme třetím plátem, pokropíme rumem a potřeme krémem a nakonec přiklopíme čtvrtým plátem. Obmažeme boky a povrch dortu a dáme vychladit do chladničky. Mezitím si připravíme marcipán. Menší část obarvíme oranžovou gelovou potravinářskou barvou. Stejně velkou část obarvíme kakaem. Zbylý marcipán necháme bílý. Bílý marcipán rozválíme a potáhneme jím celý dort. Oranžový a hnědý marcipán rovněž rozválíme a vykrajovačkou - kosočtverec vykrajujeme kosočtverce, které klademe vedle sebe a to vždy jeden oranžový a jeden hnědý. V následující řadě klademe kosočtverce stejně, ale vždy o jeden posuneme doprava. Nakonec na povrchu dortu vytvoříme uprostřed z kosočtverců hvězdu.



Čokoládový koláč „Mraveniště“

9. července 2016 v 20:02 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

300 g hladké mouky, 150 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce
Náplň: půl litru mléka, 2 čokoládové pudinky, 70 g kvalitní hořké čokolády, 7 lžic krupicového cukru, 80 g másla, 5 lžic celých lískových ořechů


Mouku smícháme s moučkovým cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty, jedno vajíčko a vyhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie a odložíme do lednice na 1 hodinu. 200 ml mléka odlijeme do misky, přidáme pudinkové prášky a důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Zbylé mléko dáme na oheň a přivedeme k varu. Když mléko vře, přidáme krupicový cukr a necháme ho rozpustit. Když máme rozpuštěný cukr, přidáme mléko s pudinkem, na kostičky nalámanou čokoládu a uvaříme hustý krém, který odstavíme. Do horkého pudinku přidáme máslo a mícháním ho rozpustíme, hrnec s pudinkem zakryjeme fólií nebo pokličkou, aby se nevytvořila kůrka, a necháme vychladnout. Lískové ořechy nasekáme na menší kousky. Vychlazené těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme ho na dvě části. Jednu část rozválíme na velikost plechu 25 x 35 cm. Plech vyložíme pečícím papírem a uložíme na něj rozválené těsto, na které navrstvíme čokoládový pudink. Pěkně uhladíme a posypeme ho nasekanými lískovými ořechy. Druhou polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme vrch. Takto připravený koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut při teplotě 180°C. Upečený vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch můžeme posypat moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou.

Zdroj: coolinarika