Srpen 2016

Mascarpone dortíčky

4. srpna 2016 v 19:17 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 120 g másla, 300 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 240 ml kefíru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička octa
Krém: 100 g moučkového cukru, 60 g másla, 500 g Mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu
Dohotovení: čokoládové hobliny, bílé čokoládové pecky


Dortovou formu (použila jsem čtvercovou) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. Změklé máslo rozšleháme, přidáme oba cukry a šleháme ještě asi 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce. Nakonec vařečkou vmícháme třetinu mouky, polovinu kefíru, druhou třetinu mouky, druhou polovinu kefíru a poslední třetinu mouky. Jedlou sodu v malém hrníčku zalijeme octem, a jakmile směs vzkypí, okamžitě nalijeme na těsto a vařečkou do těsta rychle vmícháme. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme asi hodinu (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Poté uvolníme boční čtverec formy, korpus vyjmeme a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Zcela zchladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně hodinu do chladničky, nejlépe přes noc. Studený korpus dvakrát prokrojíme a připravíme si krém: ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a metlou vmícháme Mascarpone (lze i šlehačem spuštěným na malé obrátky) Krémem promažeme dort uvnitř a potřeme povrch. Necháme v chladničce ztuhnout. Formičkou na semifreda vykrájíme tvary a na povrchu zdobíme čokoládovými hoblinami a peckami.



Kuřecí prsa ve šlehačce

4. srpna 2016 v 19:14 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 kuřecí prsa, kousek pórku, 50 g šunky, 1 šlehačka, 100 g Nivy, olej na smažení


Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a nudličky na něm usmažíme doměkka. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou šunku, ještě chvíli smažíme, poté zalijeme šlehačkou a posypeme na hrubém struhadle nastrouhanou Nivou. Promícháme a podáváme s vařenými brambory. Solit netřeba, Niva je dost slaná aby pokrm dochutila.



Obalované fazolové lusky

4. srpna 2016 v 19:10 | Altara |  Vaření
SUROVINY

zelené fazolové lusky, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení


Omyté fazolové lusky zbavíme špiček a stopek, dlouhé překrojíme, krátké necháme vcelku. Vložíme do vroucí vody, osolíme a vaříme cca 10 minut. Scedíme, necháme vychladnout. Takto nachystané fazolky obalujeme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.



Cibulačka s houbami

4. srpna 2016 v 19:07 | Altara |  Vaření
SUROVINY

30 g uzeného špeku + lžíce sádla, 2 velké cibule, 3 středně velké stroužky česneku, trochu sušených hub, 1 houbový bujón, 11/4 l vody, bobkový list, nové koření celý pepř, na špičku nože drcené chilli papričky (nemusí být), 1 lžička hořčice, sůl a pepř, kolečka osmaženého chleba


Sušené houby namočíme alespoň na dvě hodiny do teplé vody. V hrnci vyškvaříme uzený špek nakrájený na kostičky, přidáme sádlo, najemno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek, promícháme. Zalijeme vodou, vložíme houbový bujón a vymačkané houby, koření a vaříme, dokud nejsou houby a cibule měkké. Nakonec dochutíme solí, pepřem, chilli papričkou, hořčicí. Podáváme s opečenými kousky chleba.



Guláš z vepřového srdce

4. srpna 2016 v 19:01 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 vepřové srdce, 1 velká cibule, 3 lžíce sádla nebo oleje, sladká mletá paprika, sůl, pepř, masox, trocha hladké mouky na zahuštění, voda


Omyté srdce zbavíme přebytečných částí a nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájené srdce, chvíli restujeme, zasypeme sladkou mletou paprikou, ještě chvíli restujeme a zalijeme vodou. Dusíme za občasného podlévání doměkka. Necháme vysmahnout, zasypeme hladkou moukou, chvíli mícháme a pak dolijeme vodu dle potřeby. Přidáme masox a podle chuti sůl a pepř. Podáváme s chlebem.