Září 2016

Bramboráky z Vysočiny

26. září 2016 v 14:35 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 kg oloupaných brambor, 2 až 3 vejce, 130 g hladké mouky, 100 ml mléka, 3 velké stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení


Oloupané brambory nastrouháme, polovinu najemno a polovinu na hrubém struhadle. Necháme několik minut odstát a následně slijeme vodu. Ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce, rozmačkaný česnek, majoránku, dle potřeby mouku a mléko - těsto by nemělo být tuhé. Dobře promícháme. Bramborovou směs v malých dávkách lijeme na pánev a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.



Hraběnčiny řezy

26. září 2016 v 14:31 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g Hery, 1 kypřící prášek do pečiva, 5 žloutků, trochu mléka, 5 bílků, 6 větších jablek, rozinky ořechy, moučkový cukr na posypání


Z mouky, cukru, Hery, kypřícího prášku do pečiva, žloutků a trochy mléka vypracujeme těsto. Rozdělíme na dvě poloviny. První uložíme do chladničky, druhou vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Jablka oloupáme, nahrubo nastrouháme a smícháme s rozinkami a sekanými ořechy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do jablek. Tuto hmotu natřeme na vyválenou placku, vyjmeme z chladničky druhou polovinu těsta a na hrubém struhadle ji nastrouháme na rozprostřená jablka. Pečeme při 180°C. Po vychladnutí pokrájíme na kostky a posypeme moučkovým cukrem.



Celozrnné palačinky s borůvkami

26. září 2016 v 14:28 | Altara |  Vaření
SUROVINY

500 ml mléka, 200 g celozrnné mouky, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, olej na smažení, borůvky, cukr dle chuti, trochu vody, lžička škrobové moučky, Granko na posypání


Mléko nalijeme do hrnce, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vanilkový cukr a prošleháme. Po částech přidáváme celozrnnou mouku a ještě trochu našleháme. Pánev vytřeme olejem a palačinky po obou stranách opečeme. Borůvky rozvaříme, dle chuti osladíme a zahustíme trochou vody, v níž jsme rozkvedlali škrobovou moučku. Palačinky sypeme grankem.



Dýňová polévka

26. září 2016 v 14:24 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 menší dýně Hokkaidó, 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1 litr vody nebo kuřecího vývaru, sůl, pepř, 100 ml smetany, dýňová semínka, krutony z chlebíčkové veky


V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme nahrubo nastrouhanou dýni Hokkaidó i se slupkou, brzy změkne. Chvíli lehce restujeme. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme podle chuti a vaříme doměkka, Rozmixujeme tyčovým mixerem. Zjemníme smetanou. Podáváme s krutony a zdobíme dýňovými semínky.



Sýrová se zelenými fazolkami

26. září 2016 v 14:15 | Altara |  Vaření
SUROVINY

30 g másla, hrst nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, litr vody, 1 zeleninový bujón, 100 g taveného sýra, 2 hrsti mražených fazolových lusků, sůl, pepř, sekaná petrželová nať


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažíme dozlatova. Zalijeme vodou, přidáme bujón a sýr, který rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu a vhodíme fazolové lusky. Vaříme, dokud nejsou fazolové lusky měkké. Dochutíme solí a pepřem a nakonec sekanou zelenou petrželovou natí.