Říjen 2016

Koláčky s čokoládovým povidlím

18. října 2016 v 17:39 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, citrónová kůra, 250 ml mléka
Náplň: 100 g hořké čokolády, švestková povidla dle chuti
Dohotovení: máslová drobenka, rozšlehané vejce na potření, máslo s rumem na potření


Mléko zahřejeme na mírnou teplotu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a mouky a počkáme, až vzejde kvásek. Obě mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, sůl, citrónovou kůru a olej. Zalijeme vzešlým kváskem a velmi dobře propracujeme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Můžeme již vykynuté těsto ještě jednou propracovat a nechat znovu kynout, koláčky jsou křehčí. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, klademe na pomoučený vál. Vytvoříme s nich kuličky a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Do kuliček uděláme dnem skleničky důlky a naplníme náplní. Na náplň rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a podle chuti do ní vmícháme povidla. Sypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C dorůžova. Ještě horké koláčky potřeme trochou másla s trochou rumu. Vychladlé jemně pocukrujeme.



Rohlíčky s makovou náplní

18. října 2016 v 17:36 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 g Hery, 42 g droždí, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 10 lžic mléka, špetka soli, rozšlehané vejce na potření
Náplň: 180 g mletého máku, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka, rum podle chuti


Vše zpracovat na vále v těsto, udělat 5 bochánků, rozválet z nich placky, rozdělit na 8 dílů. Plníme na širší konec, zatočíme do rohlíčku, potřeme rozšlehaným vejcem a ihned pečeme. Na náplň uvedeme k varu mléko, rozpustíme v něm máslo. Do vroucího vsypeme umletý mák, vanilkový cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum a cukr podle chuti. Před podáváním rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem.



Šlehačková bábovka s urousanou sukénkou

18. října 2016 v 17:31 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

1 šlehačka, 3/4 hrnku cukru, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, kakao na obarvení


Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, vmícháme šlehačku a poté polohrubou mouku s práškem do pečiva. Větší část těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a zbytek těsta obarvíme kakaem. Pečeme při 170°C, zkusíme špejlí.

Zdroj: internet


Vepřová pečeně na kremžské hořčici

18. října 2016 v 17:30 | Altara |  Vaření
SUROVINY

600 g vepřové pečeně (kotlety), 1 velká cibule, sůl a pepř, trochu hladké mouky, 1 masox, 3 lžíce kremžské hořčice, olej na osmažení, 100 ml smetany ke šlehání


Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme stranou, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji téměř dozlatova. Takto připravené kotlety i s cibulí přendáme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme masox, kremžskou hořčici a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec zahustíme smetanou s trochou hladké mouky. Podáváme s rýží.



Cibulář z vepřové krkovice

18. října 2016 v 17:22 | Altara |  Vaření
SUROVINY

600 g vepřové krkovice, 300 g cibule, 50 g anglické slaniny, 1 malý rajčatový protlak, 1 plátek tmavého chleba, 3 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, masový vývar (nebo voda), majoránka, špetka sladké papriky, špetka celého kmínu, sůl a pepř


Maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, polovinu nakrájíme na jemné kostičky a polovinu na půlkolečka. Česnek nakrájíme na plátky a slaninu na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme maso se slaninou. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku, opečeme je, přisypeme papriku, přidáme protlak a zvolna opékáme asi dvě minuty. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, kmín, zalijeme částí vývaru a dusíme pod pokličkou. Když je maso napůl měkké, přidáme půlkolečka cibule, zavaříme je a na závěr přimícháme chléb rozmočený ve zbylém vývaru. Dobře vše rozmícháme a dále dusíme, dokud není maso měkké.



Kuřecí à la Samuraj

18. října 2016 v 17:16 | Altara |  Vaření
SUROVINY

kuřecí prsa, 3 stroužky česneku, 1 paprikový lusk, sůl, pepř, červená mletá paprika, feferonka (dle chuti), kečup, worcester, 3 lžíce oleje



Omytá kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Papriku nakrájíme rovněž na nudličky a česnek na tenké plátky. Na rozpáleném oleji opečeme masové nudličky, přidáme na nudličky pokrájený paprikový lusk a na plátky nakrájený česnek. Chvíli restujeme. Osolíme, opepříme, zasypeme červenou mletou paprikou, přidáme feferonku. Zalijeme kečupem. Necháme ještě chvíli probublávat a dochutíme trochou worcestrové omáčky. Podáváme s vařenými brambory nebo hranolky, ale stačí i chléb.