Listopad 2016

Linecké gerbery

30. listopadu 2016 v 20:18 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, trochu citrónové kůry, džem a moučkový cukr na posypání


Prosátou mouku, máslo, moučkový a vanilkový cukr se špetkou soli a vejci zpracujeme do těsta. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme asi hodinu v chladu. Poté těsto vyválíme na sílu asi 3 mm a formičkou na gerbery vykrájíme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do poloviny z nich kulatou formičkou vykrojíme střed. Pečeme při 180°C dorůžova. Slepujeme džemem a sypeme moučkovým cukrem.



Makové válečky

30. listopadu 2016 v 20:14 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

250 g másla, 2 vejce, 3 lžíce krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Náplň: 150 g mletého máku, 50 ml horkého mléka, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, cukr a rum podle chuti


Máslo pokojové teploty si smícháme v misce s cukrem, vajíčkem, práškem do pečiva a moukou. Důkladně spojíme. Těsto by se mělo oddělovat od misky a nelepit na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně 10 minut. Pokud se nám chladí těsto, připravíme si nádivku. Mletý mák si smícháme s cukrem, rumem a vanilkovým cukrem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Mléko si dáme ohřát na oheň a přidáme ho k makové směsi. Promícháme. Těsto si posypeme trochou mouky a rozválíme na tloušťku cca 2-3 mm. Nakrájíme malé obdélníky a každý obdélník naplníme makovou nádivkou. Srolujeme a ukládáme na plech, který jsme si vystlali papírem. Pečeme při teplotě 180 stupňů do zlata. Upečené obalujeme v moučkovém cukru. Dobrou chuť!

Zdroj: www.nejrecept.cz (mírně upraveno)



Kapučínový pudink s čokoládou

30. listopadu 2016 v 20:11 | Altara |  Různé sladkosti
SUROVINY

1,5 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1 sáček kapučína, 3 lžíce cukru, strouhaná oříšková čokoláda


Ve studeném mléce rozmícháme pudink, kapučíno, cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a povaříme asi 3 minuty. Nalijeme do mističek a zdobíme strouhanou čokoládou s lískovými oříšky.



Křenová omáčka s hovězím

30. listopadu 2016 v 20:09 | Altara |  Vaření
SUROVINY

600 g hovězí kýty, 1 cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany, voda, čerstvý strouhaný křen podle chuti, sůl a pepř


Hovězí maso opláchneme a vložíme do vroucí osolené vody, přidáme celou neloupanou cibuli, celý pepř, nové koření, bobkový list a vaříme pod pokličkou doměkka, podle potřeby přiléváme vodu. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, v kastrolu rozehřejeme, zaprášíme ho hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji scezeným vývarem, přidáme a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme cca 20 minut. Přidáme podle chuti čerstvý strouhaný křen a smetanu. Již nevaříme. Dochutíme solí a pepřem.



Česnečka s drožďovými knedlíčky

30. listopadu 2016 v 20:05 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 palička česneku, 1,5 l vody, bylinkový bujón Natur, sůl, pepř, majoránka, sekaná zelená petrželka, 1 lžíce sádla, kostičky chleba osmaženého na sádle
Na knedlíčky: 1 kostka droždí (42 g), 1 lžíce sádla, 1 vejce, 3 větší stroužky česneku, trochu polohrubé mouky a trochu strouhanky, sůl a pepř


Nejprve si připravíme knedlíčky. V malém kastrůlku rozpustíme sádlo, zmírníme plamen a rozdrobíme droždí. Mícháme, dokud se neutvoří kašička. Plamen vypneme, rozklepneme vejce a mícháme, aby se neudělaly hrudky. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř střídavě lžíci mouky a lžíci strouhanky. Když má hmota správnou konsistenci, ukoulíme si knedlíčky. Vodu na polévku uvedeme k varu, přidáme bujón, majoránku, sůl a pepř a nakonec prolisovaný česnek. Do vroucí polévky zavaříme knedlíčky, které krátce povaříme. Dochutíme sekanou zelenou petrželkou a lžící sádla. Podáváme s kostičkami chleba opečeného na sádle.


Červená řepa s křenem

30. listopadu 2016 v 20:02 | Altara |  Vaření
SUROVINY

150 g krupicového cukru, 150 g strouhaného křenu, 100 ml octa, 1 lžička soli, uvařená strouhaná červená řepa podle chuti


Červenou řepu omyjeme kartáčkem, pokud je velká, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme doměkka. Oloupeme a nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle. V míse smícháme cukr, křen, ocet a sůl a přidáváme postupně za občasného míchání strouhanou řepu. Plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Nezavařujeme!!!
Je to výborná mňamka k masu.