Prosinec 2016

Zbytkové kuličky s kokosem

23. prosince 2016 v 21:40 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g (asi) mléčné čokolády, 3 hrsti hrubě nakrájených vlašských ořechů, rum podle chuti a piškotové drobečky dle potřeby
dohotovení: strouhaný kokos na obalení


Shora uvedené suroviny zpracujeme na hmotu a uložíme ji ztuhnout do chladničky. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Ukládáme do papírových košíčků.

Směs nepečeného vánočního cukroví:



Zbytkové kuličky ořechové

23. prosince 2016 v 21:37 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

150 g (asi) čokoládového krému (zbytek z košíčků Izidor, 120 g mletých piškotů, trochu čokoládových dropsů, trochu hrubě sekaných mandlí, trochu rumu
Dohotovení: bílá čokoláda, neloupané mandle a vlašské ořechy v čokoládě


Piškoty umeleme a se všemi ostatními surovinami prohněteme. Z hmoty tvoříme kuličky, které uložíme do chladničky ztuhnout. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a kuličky v ní namáčíme. Klademe na kuchyňskou mřížku. Zdobíme půlkou vlašského ořechu v čokoládě a neloupanou mandlí. Ukládáme do papírových košíčků.



Špičky s vaječným likérem

23. prosince 2016 v 21:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

160 g piškotů, 120 g cukru moučka, 60 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky, hrst mletých ořechů
Náplň: hustý vaječný likér
Dohotovení: piškoty na spodek, bílá čokoláda, kousek tuku Omega na zředění a bílé čokoládové hoblinky


Piškoty umeleme a se všemi ostatními surovinami prohněteme. Hmotu vtlačujeme do moučkovým cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda a koncem vařečky uděláme otvor, do kterého dáme vaječný likér, špičku zavřeme piškotem a vyklepneme. Uložíme ztuhnout do chladničky. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, pokud je hustá zředíme kouskem tuku. Špičky namáčíme do čokolády a sypeme hoblinkami.



Perníkové špičky

23. prosince 2016 v 21:30 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

160 g strouhaného perníku (použila jsem drcené pečené perníčky), 40 g rumových perníčků, 100 g cukru moučka, 80 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 3 až 4 lžíce rumu, 1 bílek
Náplň: zkaramelizované salko, rum
Dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 50 g 100% tuku, čokoládové hoblinky, kakaové piškoty


Změklé máslo, perník, drcené rumové perníčky, cukr, kakao, rum, mléko a bílek důkladně propracujeme a vypracujeme vláčnou hmotu. Pokud je řídká, přidáme trochu piškotových drobků. Zabalíme do potravinové fólie a necháme 4 hodiny odležet. Poté z hmoty naděláme kuličky, obalujeme v moučkovém cukru, vmáčkneme do formičky na vosí hnízda, koncem vařečky namočené v cukru uděláme důlek, naplníme zkaramelizovaným salkem, uzavřeme piškotem a vyklepneme. Hotové špičky dáme ztuhnout do chladničky. Čokoládu na vaření rozpustíme společně s tukem ve vodní lázni, špičky do ní namáčíme a sypeme hoblinkami z čokolády (dobře se dělají škrabkou na brambory), pokládáme na kuchyňskou mřížku.


Košíčky Izidor

23. prosince 2016 v 21:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 40 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, špetka mleté skořice
Náplň: 150 g mletých ořechů, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce rybízové marmelády, 1 vanilkový cukr, rum podle chuti
Krém: 1 kelímek smetany ke šlehání, 100 g čokolády na vaření, 250 g změklého másla, 100 g moučkového cukru
Dohotovení: hořká čokoláda poleva a bílé cukrové kuličky


Ze všech surovin vypracujeme těsto. Necháme v chladu 2 hodiny odpočívat a poté plníme do malých košíčkových formiček o průměru 4 cm a upečeme. Vychladlé vyklopíme, naplníme ořechovou náplní, kterou připravíme smícháním ořechů, cukru, vanilkového cukru, marmelády a rumu. Na čokoládový krém si den předem svaříme kelímek smetany a v ní rozpustíme čokoládu. Necháme do druhého dne v chladu. Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a vešleháme smetanu s čokoládou. Čokoládový krém dáme do cukrářského sáčku s ostře řezanou špičkou a nastříkáme na košíčky. Necháme v chladu ztuhnout. Poté namáčíme do čokoládové polevy a zdobíme cukrovými kuličkami.

Zdroj: Helenčino pečení - Vánoční cukroví (mírně změněno, použila jsem jiný krém)


Směs pečeného vánočního cukroví:








Linecké s čokoládovým krémem

23. prosince 2016 v 21:20 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, špetka soli, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra
Krém: 200 g másla, 170 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády na vaření, rum podle chuti
Dohotovení: hořká čokoláda a čokoládové lístečky


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku soli, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto nachystané těsto vyválíme na plát o síle 3 mm a formičkou vykrájíme kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Na krém si prošleháme máslo s moučkovým cukrem a vmícháme strouhanou čokoládu a rum podle chuti. Slepíme krémem vždy po dvou tvarech. Máčíme v hořké čokoládě a zdobíme čokoládovými lupínky.


Linecké se zeleným čajem Matcha

17. prosince 2016 v 21:48 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 4 g zeleného čaje Matcha, špetka soli
Dohotovení: hruškový džem, dýňová semínka, kleštičky na zdobení dortu


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi hodinu odležet. Rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme oválky. Do poloviny z nich vykrojíme středy. Vykrojené oválky pak zdobíme pomocí kleštiček tak, že je nasadíme jemně na povrch a zmáčkneme k sobě. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C. Necháme vychladnout. Slepujeme džemem a zdobíme dýňovými semínky.



Pařížské ořechy

17. prosince 2016 v 21:44 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

180 g moučkového cukru, 25 g kakaa holandského typu, 280 g másla, 300 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
Krém: 1 kelímek smetany ke šlehání, 100 g čokolády na vaření, 250 g změklého másla, 100 g moučkového cukru
Dohotovení: kakao na posypání


Z prvních sedmi surovin vypracujeme hladké těsto a dáme asi na hodinu do chladničky. Poté odebíráme stejně velké kousky a vtlačujeme je do formiček na ořechy, těsto by mělo pokrýt celou formičku, ale zároveň by v každé měl zůstat malý důlek na krém. Pečeme při 180°C asi 8 až 10 minut. Upečené ořechy necháme ve formičkách částečně vychladnout a pak vyklopíme. Uschováme na suchém chladném místě. Krémem plníme přibližně 10 dní před vánocemi. Na krém svaříme smetanu na šlehání s čokoládou a necháme do druhého dne stát. Pak ručním šlehačem utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme čokoládu se smetanou a vymícháme na nadýchaný krém. Přendáme jej do cukrářského sáčku a spojujeme k sobě vždy 2 ořechové půlky. Hotové ořechy posypeme kakaem.

Zdroj: internet



Nugátové dortíčky

17. prosince 2016 v 21:42 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

210 g hladké mouky, 140 g másla, 100 g nutelly, 40 g mletých vlašských ořechů, 1 nugátový pudink, na špičku nože skořice a špetka soli
Náplň: 400 g drobečků (použila jsem z mandlových pusinek), 125 g másla, hořká rozpuštěná čokoláda a rum podle chuti, ale tak, aby vznikla vláčná hmota, která se dá na kolečka natřít
Dohotovení: spirály z hořké čokolády z plastového tvořítka na ozdoby


Shora uvedené suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme asi hodinu v chladničce odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na plát 3 mm silný a zoubkovanou formičkou vykrajujeme kolečka. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C. Po upečení je necháme vychladnout. Slepujeme náplní, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. Zdobíme spirálami z hořké čokolády, které přilepíme pomocí trochy hořké čokolády.



Ořechy s čokoládovým jádrem

17. prosince 2016 v 21:39 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 160 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 lžičky kakaa, špetka soli, špetka mleté skořice
Krém: 250 g másla, 1 zkaramelizované salko, rum podle chuti
Dohotovení: mléčná čokoláda, půlky vlašských ořechů máčených v hořké čokoládě


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme mleté vlašské ořechy, kakao, špetku skořice, špetku soli, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Poté odebíráme kousky a plníme do formiček na ořechy. Pečeme při 180°C. Necháme je chvíli chladnout a pak je z formiček vyklepneme. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s rumem a po lžících vešleháme zkaramelizované salko. Tímto krémem plníme půlky ořechových skořápek, uložíme do chladničky a poté máčíme v rozpuštěné mléčné čokoládě. Doprostřed skořápky umístíme půlku vlašského ořechu máčeného v čokoládě. Jádra před namáčením do čokolády můžeme krátce opražit na suché pánvi.



Kapučínky

17. prosince 2016 v 21:34 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

200 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 160 g másla, 80 g moučkového cukru, špetka soli, špetka mleté skořice
Krém: 200 g másla, 170 g moučkového cukru, 1 sáček kapučína
Dohotovení: čokoládová kávová zrna


Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme mleté vlašské ořechy, špetku skořice, špetku soli, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Takto nachystané těsto vyválíme na plát o síle 3 mm a formičkou vykrájíme tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C. Na krém si prošleháme máslo s moučkovým cukrem a kapučínem. Slepíme krémem vždy po dvou tvarech. Zdobíme čokoládovým kávovým zrnkem pomocí rozpuštěné čokolády.



Pražená vlašská jádra v čokoládě

9. prosince 2016 v 22:36 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

půlky vlašských ořechů
Dohotovení: hořká čokoláda


Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi a necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ořechy v ní namáčíme a klademe na kuchyňskou mřížku.



Křížaly v čokoládě

9. prosince 2016 v 22:33 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

kolečka jablíčkových křížal
Dohotovení: hořká a bílá čokoláda


Jablíčka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Usušíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, křížaly v ní namáčíme a klademe na kuchyňskou mřížku.


Totéž uděláme pro ty, kdo mají rádi bílou čokoládu. Křížaly jsou správně nakyslé a dobře v čokoládě chutnají.



Máslové s džemem

9. prosince 2016 v 22:29 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, špetka soli
Dohotovení: meruňkový džem


Ze shora uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi hodinu odležet. Rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme oválky. Do poloviny z nich vykrojíme střed, pomocí vykrajovačky s pružinkou kytičky z těsta, které nalepíme na vykrojené oválky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a při 180°C pečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Slepujeme meruňkovým džemem.



Kakaové koláčky

9. prosince 2016 v 22:26 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

280 g hladké mouky, 220 g sádla, 170 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 1 vanilkový cukr
Dohotovení: 1 vejce, rybízová marmeláda, moučkový cukr, sekané loupané mandle


Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Z kousků těsta tvarujeme kuličky o rozměru 2 až 2,5 cm. Omoučeným koncem vařečky uděláme do středu dolík, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme v nasekaných oloupaných mandlích. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé koláčky plníme rybízovou marmeládou a pocukrujeme.

Zdroj: Helenčino pečení - Rodinné recepty