Únor 2017

Raffaello roládky

6. února 2017 v 21:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

4 vejce, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g polohrubé mouky
Krém: 500 ml mléka, 2 kokosové pudinky, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 200g másla
Dohotovení: strouhaný kokos na obalení, půlky loupaných mandlí


Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s oběma cukry vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a sníh z bílků. Vařečkou umícháme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 15 minut. Z ještě horkého piškotu sejmeme papír a ihned srolujeme, necháme vychladnout. Z mléka pudingů a vanilkového cukru uvaříme puding. Občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup, a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme a přidáme prochladlý puding. Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na tři úzké pásky. Potřeme krémem, zavineme, povrch potřeme rovněž krémem a posypeme strouhaným kokosem. Vzniklé tři roládky dáme asi na hodinu ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí nakrájíme na pěticentimetrové válečky, řez pomažeme zbylým krémem a obalíme strouhaným kokosem a dozdobíme půlkou mandle.



Směs zákusků




Věnečky s kávovým krémem

6. února 2017 v 21:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 ml vody, 90 g ztuženého pokrmového tuku (Omega), 140 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce
Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 vanilkové cukry, 2 lžičky rozpustné instantní kávy, 120 g cukru krupice, 200g másla, 4 lžíce rumu
Dohotovení: bílá čokoláda, trochu zrnkové kávy, čokoládová kávová zrna


Do hrnce dáme vařit vodu s tukem a se solí. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další. Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj stříkáme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme při 170°C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky, kávu a oba cukry svaříme na hladký pudink. Do hotového vmícháme rum. Do změklého másla postupně vešleháme pudink. Krémem naplníme sáček na zdobení dortů. Vychladlé věnečky rozkrojíme vroubkovaným nožem. Nastříkáme krém a přiklopíme. Bílou čokoládu dáme do kastrůlku, rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme trochu jemně mleté zrnkové kávy. Věnečky potřeme rozpuštěnou čokoládou a čokoládové, přilepíme kávové zrnko.



Medové kostky s nutellou

6. února 2017 v 21:05 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g Hery, 2 celá vejce, 4 lžíce medu, lžička jedlé sody, špetka soli
Krém: 1 vanilkový cukr, 2 lžíce polohrubé mouky, 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 g hořké čokolády, 3 lžíce nutelly, 375 g másla, 1 lžíce medu, 3 lžíce rumu, 3 lžíce moučkového cukru
Dohotovení: rum na vlhčení plátů, strouhaná čokoláda


Tuk rozpustit, přidat med, jedlou sodu, rozmíchat a teplým zpracovat těsto. Rozdělit na 4 stejné díly a z nich vyválet přímo na pečícím papíru tenké placky a ty dát i s papírem na plech. Upéci do růžova. Ještě teplé z plechu i papíru sundat, jinak se lámou. Příprava krému: z mléka, žloutků, vanilkového cukru a polohrubé mouky uvařit hustou kaši a za občasného míchání nechat vychladit. Čokoládu nastrouhat a trochu nechat na posypání vrchního plátu, zbytek smíchat s předem uvařenou kaší. Máslo, moučkový cukr, med, rum vyšlehat do krému a vešlehat uvařenou kaši s čokoládou, přidat nutellu. Řezy potřít rumem promazat a na povrchu zdobit strouhanou čokoládou, nebo dle vlastní fantazie. Nechat nejméně do druhého dne proležet. Nakrájet na kostky.



Arašídové slepované

6. února 2017 v 21:01 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

250 g hladké mouky, 200 g Hery, 100 g arašídového másla, 3 lžíce mléka, 1 žloutek, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, arašídové máslo na slepování, sekané arašídy na zdobení, rozšlehané vejce na potření


Z mouky, prášku do pečiva, obou másel, žloutku, mléka a soli vypracujeme těsto a necháme chvíli v chladu odležet zabalené ve fólii. Poté těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrájíme čtverečky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a polovinu z nich zdobíme sekanými arašídy. Pečeme při 180°C dozlatova. Necháme vychladnout a slepujeme k sobě arašídovým máslem. Vždy čtvereček hladký a čtvereček zdobený arašídy.

Směs drobného slaného pečiva




Slané myslivecké knoflíky

6. února 2017 v 20:58 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g Hery, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, 2 bílky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, oloupané lískové oříšky, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr, a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme sněhem z bílků vyšlehaných se špetkou soli dotuha. Doprostřed klademe loupaný lískový oříšek. Pečeme při 150°C.



Chia oválky s mandlí

6. února 2017 v 20:54 | Altara |  Pečivo slané

SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g Hery, 200 g taveného sýra, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, hrst Chia semínek, půlky loupaných mandlí, rozšlehané vejce na potření


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr, Chia semínka a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme oválky, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkou mandle, posypeme ještě semínky. Pečeme při 180°C dozlatova.



Obložené mísy

6. února 2017 v 20:50 | Altara |  Studená kuchyně

SUROVINY

Obložená mísa č. 1
Hermelín, klobásky, Polický uherák, Hovězí plátky, uzený sýr, Paprikáš, vařené uzené maso


Suroviny naskládáme na oválný talíř, dozdobíme zelenou petrželkou a plátky červené papriky

Obložená mísa č. 2
Uzený sýr, vejce natvrdo, rajčata, klobásky, Niva, Lovecký sýr a zelené olivy, špetka majonézy


Suroviny naskládáme na oválný talíř, z vajec natvrdo a půlky rajčete připravíme muchomůrky, dozdobíme zelenou petrželkou a plátky rajčat

Obložená mísa č. 3
vejce natvrdo (8), asi 50 g másla, 1 trojúhelníček taveného sýra, sůl a pepř, hermelín, koláčky z Nivy a hroznového vína, jemní slanečci, olivy, polníček, červená paprika, malý kousek tvrdého sýra na strouhání


Vejce uvařená natvrdo rozpůlíme, vyjmeme žloutky, přidáme k nim v míse máslo a tavený sýr a vymícháme pomazánku. Dochutíme solí a pepřem. Naplníme zdobící sáček s ostře řezanou špičkou. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném nudličkovém struhadle, rozsypeme na dno talíře, aby nám půlky vajec neklouzaly, a naplníme je připravenou pomazánkou. Mezi vejce klademe trojúhelníčky Hermelínu a lístečky polníčku. Blíže ke středu obložené mísy klademe dokola koláčky z Nivy. Tuto nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle, prsty nabíráme přiměřené množství a vytvarujeme do kuličky. Mírně zploštíme, palcem utvoříme důlek a doprostřed klademe kuličku hroznového vína. Jemné slanečky podélně rozpůlíme a srolujeme. Klademe do středu obložené mísy a dozdobíme zelenou olivou a proužky červené papriky.