Březen 2017

Punčová roláda

1. března 2017 v 20:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g cukru krupice, 40 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky
Krém-punčovina: 22 dětských kulatých piškotů, 150 g mletých ořechů, 100 g másla, 100 ml červeného punče, 50 ml rumu, 2 lžíce malinového džemu, moučkový cukr podle chuti
Rumová poleva: 160 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody
Dohotovení: hotová citrónová poleva v peckách (Master Martini) asi 50 g na pocákání, několik bonbónů "Jahůdky"


Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a postupně zašleháváme žloutky, nakonec vařečkou vmícháme opatrně mouku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180°C asi 10 minut. Stáhneme z plechu i s papírem a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Piškoty rozdrtíme v robotu, přidáme mleté ořechy, máslo, džem, punč a rum a podle chuti moučkový cukr. Vše dobře promícháme. Vychladlou roládu potřeme punčovým krémem a pomocí papíru stáčíme a odvinujeme papír. Povrch rolády polijeme rumovou polevou (umícháme moučkový cukr s rumem a horkou vodou). Ve vodní lázni si rozpustíme pecičkovou citrónovou polevu, přendáme do mikroténového sáčku, ustřihneme růžek a roládu pocákáme ještě touto polevou. Dozdobíme jahůdkami. Dáme vychladit do chladničky.




Roláda „Kokoska“

1. března 2017 v 20:08 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

6 vajec, 140 g cukru krupice, 40 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky
Krém: 150 ml mléka, 250 ml kokosového mléka, 2 kokosové pudinky bez vaření Creme Olé, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru moučka, 250 g másla
Dohotovení: strouhaný kokos, hoblinky z bílé čokolády


Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a postupně zašleháváme žloutky, nakonec vařečkou vmícháme opatrně mouku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180°C asi 10 minut. Stáhneme z plechu i s papírem a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. V mléce a kokosovém mléce metličkou vyšleháme oba pudinky. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně vešleháme pudinkovou hmotu. Vychladlou roládu potřeme kokosovým krémem (trochu si necháme na potření povrchu rolády) a pomocí papíru stáčíme a odvinujeme papír. Povrch rolády potřeme krémem, střed posypeme hoblinkami z bílé čokolády a boky kokosem. Dáme vychladit do chladničky.




Maková roláda s tvarohem a povidly

1. března 2017 v 20:05 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 80 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 40 g mletého máku, 1 lžíce vanilkového cukru
Krém: 250 g tvarohu v kostce, 250 g mascarpone, 1 až 2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký), 60 až 70 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru
Dohotovení: švestková povidla na potření rolády, moučkový cukr na posypání rolády


Troubu předehřejeme na 200°C, velký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme a opatrně vmícháme hladkou mouku a mletý mák. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 8 minut. Po upečení plát sejmeme z plechu, poprášíme moučkovým cukrem a otočíme na papír nebo utěrku. Necháme vychladnout a pak papír opatrně sloupneme. Tvaroh, jogurt a mascarpone společně rozmixujeme, přidáme moučkový a vanilkový cukr a dobře prošleháme. Podle chuti můžeme ještě přisladit. Vychladlý plát rolády potřeme povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřeme krém. Pomocí pečícího papíru zatočíme a dáme do lednice na 2 až 3 hodiny vychladit (nebo přes noc). Roládu vybalíme z papíru a pocukrujeme. Krájíme vroubkovaným nožem.

Zdroj: NejRecept.cz (mírně upraveno)



Rychlý jablíčkový kompot

1. března 2017 v 20:01 | Altara |  Vaření

SUROVINY

8 až 10 středně velkých jablek, 1,5 l vody, 1 vanilkový cukr, šťáva z jednoho citrónu, cukr podle chuti, badyán, hřebíček, 2 kolečka citrónu


Vodu s vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou přivedeme k varu, přidáme badyán, hřebíček a oloupaná na měsíčky nakrájená jablíčka. Dále cukr podle chuti. Přivedeme k varu a vypneme plamen. Kompot necháme téměř vychladnout a poté přelijeme do mísy.