Duben 2017

Velikonoční perníčky 2017

23. dubna 2017 v 20:58 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, koření: (hřebíček, skořice, fenykl, anýz, badyán) nebo koupené již namíchané koření do perníku, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
Dohotovení: marcipán


Na vál prosijeme mouku s kakaem, přidáme špetku soli, perníkové koření, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme tvary a pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Zdobeno marcipánem.

Perníkoví ptáčci



Perníkové kytičky




Velikonoční beránek z tvarohového těsta

23. dubna 2017 v 20:52 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

240 g polohrubé mouky, 200 g změklého tuku, 170 g krupicového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 4 žloutky a 4 bílky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z půlky citrónu


Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Tuk s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Přidáme žloutky, tvaroh a dobře promícháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Na konec vmícháme sníh z bílků. Dobře smícháme. Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané beránkové formy. Formu doporučuji opravdu velmi pečlivě vymazat a vysypat. Pečeme asi 60 minut na 180°C. Recept mírně upraven.




Makový hřbet

23. dubna 2017 v 20:48 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

170 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 celé vajíčko, trochu citrónové kůry, špetka skořice, 1 celý prášek do pečiva, 1/4 litru vlahého mléka, 170 g polohrubé mouky, 200 g mletého máku, 1 balíček vanilkového cukru. Dále sádlo a hrubá mouka na přípravu formy.


Dobře spolu utřeme máslo, vajíčko, vanilkový cukr a moučkový cukr. Přidáme skořici, citrónovou kůru a mletý mák spolu s vlahým mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a nalijeme do připravené formy. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené necháme na mřížce vychladnout a pocukrujeme.


Srdíčka z těsta, které se nevešlo do formy.




Dvoubarevné rohlíčky

23. dubna 2017 v 20:41 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1000 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 42 g droždí, 1 vejce, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 200 ml oleje, 100 g kokosu, 3 lžíce kakaa,
Náplň: 400 ml nutelly
Sirup: 200 ml vody, 100 ml cukru krupice


Mouku, mléko, vejce, cukr, sůl, droždí a olej zpracujeme dohromady a vymícháme vláčné hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny. Do jedné zapracujeme kokos, do druhé kakao. Každou část rozdělíme na 5 stejných bochánků a necháme je pod utěrkou nakynout. Pak vezmeme jeden hnědý a jeden bílý bochánek a rozválíme na kulaté, stejně velké placky. Na hnědý kruh položíme bílý kruh, ještě společně válečkem převálíme a rozkrájíme na 8 až 12 výsečí. Na každou položíme trochu nutelly a srolujeme do rohlíčku. Skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu ještě necháme chvilku kynout a pak prudce upečeme při 210°C asi 10 minut. Hned po vytažení z trouby každý rohlíček krátce ponoříme do sirupu a položíme na mřížku. Sirup připravíme povařením vody s cukrem a necháme vychladnout.




Kefírová bábovka s kokosem

23. dubna 2017 v 20:35 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 skleničky polohrubé mouky, 1 sklenička cukru, 2 lžíce kakaa, půl skleničky oleje, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 3 lžíce strouhaného kokosu, 500 ml kefíru
Dohotovení: čokoládová poleva, strouhaný kokos


Všechny suroviny zaděláme kefírem a nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Upečeme při 180°C. Bábovku necháme asi deset minut ve formě a pak ji vyklopíme, necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme strouhaným kokosem.