Květen 2017

Zebra muffiny

31. května 2017 v 20:19 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

2 vejce, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 65 g hladké mouky, 65 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 75 ml oleje, 50 ml vroucí vody, 1 lžíce kakaa
Dohotovení: kousek bílého a kousek kakaového marcipánu


Bílky ušleháme s polovinou cukru dotuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem. Pomalu vešleháme vroucí vodu a olej. Vařečkou vmícháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta dáme do jiné mísy a obarvíme kakaem. Do formiček na muffiny klademe půl lžičky tmavého těsta a na ni na stejné místo lžičku světlého těsta pořád dokola až do vypotřebování těsta. Plníme o trochu víc než tři čtvrtiny formičky. Pečeme při 180°C. Upečené muffiny necháme chvíli chladnout a pak vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme zcela vychladnout. Zdobíme marcipánovým kolečkem. Bílý marcipán rozválíme, z kakaového marcipánu vyválíme tenké nitky, které různě klademe na bílý marcipán a poté zapracujeme do bílého marcipánu válečkem.




Brownies

31. května 2017 v 20:12 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g tmavé čokolády (70% kakaa), 180 g másla, 3 vejce, 160 g hnědého přírodního cukru, lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 100 g hladké mouky, 100 g kakaa
Dohotovení: kakao na posypání a marcipánové lístečky


Připravíme si hranatou formu o rozměru zhruba 30 x 20 cm. Vyložíme ji pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C. Čokoládu nakrájíme na malé kousky. Spolu s nakrájeným změklým máslem ji dáme do misky na vodní lázeň a za stálého míchání rozpustíme. Pak misku sundáme z lázně a čokoládu necháme lehce vychladnout. Vejce s cukrem, vanilkovým extraktem a špetkou soli vyšleháme do pěny. Pak do vaječné pěny postupně zašleháváme rozpuštěnou čokoládu. Nakonec stěrkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme do připravené formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut. Upečený dezert necháme zcela vychladnout. Pak ho nakrájíme na kostky a posypeme kakaem. Zdobíme marcipánovými lístečky ze silikonové formičky, případně nezdobíme ničím.




Ořechový hřbet a bábovičky

23. května 2017 v 20:32 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

170 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 celé vajíčko, špetka skořice, 1 celý prášek do pečiva, 1/4 litru vlahého mléka, 170 g polohrubé mouky, 200 g mletých vlašských ořechů, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g čokolády na vaření, sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Dohotovení: hořká čokoláda na polití a na namáčení báboviček, sekané vlašské ořechy


Dobře spolu utřeme máslo, vajíčko, vanilkový cukr a moučkový cukr. Přidáme skořici, a mleté vlašské ořechy, na hrubém nudličkovém struhadle strouhanou čokoládu, vlahé mléko. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a nalijeme do připravené formy. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené necháme na mřížce vychladnout a pocukrujeme. Do žlábku na hřbetu nalijeme rozpuštěnou čokoládu a sypeme sekanými vlašskými ořechy. Zbylé těsto, které se nám nevešlo do formy nalijeme do silikonové formy na bábovičky. Vychladlé namáčíme spodní částí v rozpuštěné čokoládě a sypeme sekanými vlašskými ořechy.

Bábovičky z těsta, které se nevešlo do formy



Zapékané bramboráky

23. května 2017 v 20:27 | Altara |  Vaření

SUROVINY

zbylé bramboráky, uzené maso obrané ze žebírek, rozšlehaná vejce, sekaný libeček, sůl a pepř, sádlo na vymazání pekáčku


Bramboráky nakrájíme na drobné kousky a vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájené uzené maso ze žebírek a trochu sekaného libečku. Mírně osolíme a opepříme. Zalijeme rozšlehanými vejci. Promícháme a nalijeme do sádlem vymazaného pekáčku. Dáme zapéci do trouby.


Strouhaná česnečka

23. května 2017 v 20:25 | Altara |  Vaření

SUROVINY

litr vody, 3 větší brambory, 4 stroužky česneku, bylinkový bujón, sůl a pepř, majoránka, kmín, 1 lžíce sádla, plátky slaniny opečené na pánvi


Do hrnce nalijeme vodu, vložíme bujón, přidáme kmín, majoránku. Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle. Vsypeme do hrnce a povaříme, dokud nejsou měkké. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a lžíci sádla. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři podáváme s plátky slaniny opečené na pánvi.


Bramborovo sýrová polévka

23. května 2017 v 20:22 | Altara |  Vaření

SUROVINY

litr vody, 50 g taveného sýra, 3 větší brambory, 2 stroužky česneku, houbový bujón, sůl a pepř, zelená petrželka, kostičky housky osmažené na másle


Do hrnce nalijeme vodu, vložíme sýr a pomocí metličky rozšleháme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Přidáme bujón, česnek, sůl. Když jsou brambory měkké, rozšleháme vše ponorným šlehačem na hladkou hmotu. Dochutíme trochou pepře a nasekanou zelenou petrželkou. Na talíři podáváme s kostičkami housky osmaženými na másle.


Pikantní jehněčí řízečky

23. května 2017 v 20:19 | Altara |  Vaření

SUROVINY

jehněčí kýta, sůl, česnek, hladká mouka, vejce a strouhanka, olej nebo sádlo na smažení


Jehněčí kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Rozšleháme vejce, ve strouhance rozmícháme prolisovaný česnek. Naklepané plátky obalujeme nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v česnekové strouhance. V pánvi rozpálíme olej příp. sádlo a smažíme při mírné teplotě dozlatova.


Špaldové povidlové buchty

11. května 2017 v 19:59 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g hladké špaldové mouky, 100 g celozrnné špaldové (pšeničné) mouky, 80 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: povidla
Drobenka: 20 g hrubé mouky, 20 g cukru krupice, 20 g másla
Dohotovení: olej


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, olej, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Drobenku připravíme vložením všech ingrediencí do mísy a zpracujeme rukama. Dle vlastního uvážení můžeme přidat mouku nebo cukr. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe povidly a zavineme. Dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce, případně jemně pocukrujeme.



Citrónové kynuté koláčky

11. května 2017 v 19:53 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

500 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: citrónový Frutafill (k dostání přes internetový prodej cukrářských potřeb)
Drobenka: 20 g hrubé mouky, 20 g cukru krupice, 20 g másla
Dohotovení: rozšlehané vejce na potření


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, olej, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Drobenku připravíme vložením všech ingrediencí do mísy a zpracujeme rukama. Dle vlastního uvážení můžeme přidat mouku nebo cukr. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Z nich utvoříme kuličky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a dnem skleničky utvoříme důlek, který plníme citrónovým Frutafillem. Posypeme drobenkou. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.



Pudinkové kávové řezy

11. května 2017 v 19:51 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

400 g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla (nebo Hery), 1 prášek do pečiva, 6 lžic mléka
Krém: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžičky instantní kávy, 3 lžíce krupicového cukru
Dohotovení: čokoládová poleva, čokoládová kávová zrnka ze silikonové formičky, čokoládové šupinky


Ze shora uvedených surovin vypracujeme na vále těsto. Rozdělíme na dva díly. Vyválíme a přeneseme na vymazaný plech a při 180°C upečeme dorůžova. Z mléka, pudinků, kávy a cukru uvaříme pudink, který horký nalijeme na jednu placku. Na ni sesuneme z plechu druhou placku. Polijeme čokoládovou polevou, posypeme čokoládovými šupinkami a dozdobíme čokoládovými kávovými zrnky ze silikonové formičky. Necháme do druhého dne rozležet.



Perníčky máčené v čokoládě

11. května 2017 v 19:46 | Altara |  Cukroví

SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, koření: (hřebíček, skořice, fenykl, anýz, badyán) nebo koupené již namíchané koření do perníku, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
Dohotovení: čokoládová poleva, čokoládové zdobení, povidla, rum


Na vál prosijeme mouku s kakaem, přidáme špetku soli, perníkové koření, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme oválky a pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Vychladlé perníčky slepujeme povidly s trochou rumu. Poté je celé namáčíme v rozpuštěné čokoládě a klademe na mřížku. Dozdobíme čokoládovým zdobením. Polovinu perníčků jsem zdobila před pečením kytičkou z perníkového těsta a po vychladnutí marcipánovou růžičkou.

Perníčky jen tak