Červen 2017

Nepečený tvarohový dezert s kakaem, jahodami a čokoládou

20. června 2017 v 19:13 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 150 g másla, 170 g cukru moučka, 30 g kakaa, 500 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1 želatina na vaječnou tlačenku, půl hrnku studené vody, omyté okapané jahody, čokoládové dropsy, kakao na posypání


V půl hrnku vody necháme nabobtnat želatinu. Mléko uvedeme k varu, odstavíme a želatinu do něj vmícháme. Vanilkový cukr, žloutky, máslo, cukr a kakao ušleháme do pěny, vešleháme tvarohy. Přilijeme mléko se želatinou a ještě dobře prošleháme. Formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme část hmoty, poklademe kousky ovoce, posypeme čokoládovými dropsy, opět nalijeme část hmoty a znovu ovoce a dropsy až do naplnění formy. Zakryjeme alobalem a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce. Vyklopíme na tác a před podáváním posypeme kakaem.



Rohlíčky plněné pudinkem

20. června 2017 v 19:09 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 42 g droždí, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 10 lžic mléka, špetka soli
Náplň: 600 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce krupicového cukru


Nejprve si uvaříme pudink. Ve studeném mléku rozkvedláme oba pudinky a oba cukry. Za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme oheň a za stálého míchání vaříme, dokud pudink nezhoustne. Sejmeme z plotny a za občasného míchání necháme vychladnout. Na vál prosijeme mouku, uděláme důlek, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, mléko, vejce, rozdrobené droždí a na kousky pokrájenou Heru. Vypracujeme těsto, uděláme 5 bochánků, rozválíme z nich placky, každou rozdělíme na 8 dílů. Plníme na širší konec, zatočíme do rohlíčku, klademe na plech vyložený pečícím papírem a ihned pečeme. Pečeme při 180°C dorůžova. Před podáváním rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem.




Sýrová polévka s květákem

20. června 2017 v 19:03 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 litr vody, 100 g taveného sýra, 1 houbový bujón, půlka středního květáku, 1 malá cibule, kousek másla, sůl a pepř, na másle osmažená houska, strouhaný eidam, zelená petrželka


V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou, přidáme tavený sýr, bujón a metličkou rozšleháme. Přivedeme k varu a vhodíme na drobné růžičky rozebraný květák, osolíme a vaříme asi 15 minut. Vše rozšleháme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem. K jednotlivým porcím na talíři přidáme na jemné nudličky strouhaný eidam a doplníme kostičkami housky osmaženými na másle.



Čokoládové mističky à la tartaletky

6. června 2017 v 19:08 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

225 g hladké špaldové mouky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 150 g másla
Náplň: 250 g hořké čokolády, 100 g másla, 250 g smetany ke šlehání
Dohotovení: borůvky, lístky meduňky


Z mouky, cukru, másla, vejce a vanilkového cukru vypracujeme hladké těsto. Rozválíme na plát 3 mm silný a skleničkou vykrajujeme kolečka. Klademe na obrácenou formu na muffiny. Pečeme při 180°C dorůžova. Upečené sundáme z formy a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme čokoládu, zalijeme smetanou. Za stálého míchání zahříváme, až vznikne hladká lesklá hmota (nevaříme). Odstavíme a plníme do mističek. Necháme mírně zatuhnout a zdobíme borůvkami a lístečkem meduňky.

Minitartaletky




Máslové sušenky

6. června 2017 v 19:05 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

225 g hladké špaldové mouky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 150 g másla


Z mouky, cukru, másla, vejce a vanilkového cukru vypracujeme hladké těsto. Rozválíme na plát 3mm silný a zoubkovanou formičkou vykrajujeme kolečka dvou velikostí, poklademe na sebe a navrch dáme kuličku ze zbylého těsta. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C dorůžova.



Kakaová roláda

6. června 2017 v 19:02 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

6 vajec, 140 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa
Krém: 250 g Mascarpone, 220 ml šlehačky, 1 vanilkový cukr, 1 ztužovač šlehačky
Dohotovení: čokoládové dropsy, kakao na posypání


Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny, po jednom přidáváme žloutky (každý šleháme půl minuty) a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 10 minut (zkusíme špejlí). Upečený plát stáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Mascarpone vyšleháme s vanilkovým cukrem. V jiné nádobě vyšleháme šlehačku s přidaným ztužovačem. Šlehačku postupně vešleháme do Mascarpone. Šleháme na nejnižší stupeň. Krém natřeme na vychladlý plát, posypeme čokoládovými dropsy a pomalu stáčíme, přičemž odvinujeme pečící papír. Hotovou roládu posypeme kakaem.



Plněné kotlety

6. června 2017 v 18:56 | Altara |  Vaření

SUROVINY

6 ks kotlet (3 cm široké), 2 vejce vařená natvrdo, 1 špekáček, 1 větší kyselá okurka, 3 velké cibule, trochu oleje, sůl


Do pekáče nalijeme trochu oleje. Omyté kotlety osušíme a nožem do nich uděláme kapsu. Osolíme a to i uvnitř. Vejce natvrdo, špekáček a kyselou okurku nakrájíme na malé kostičky, smícháme a lžičkou plníme do připravené kapsy. Okraje sklepneme paličkou a tímto krajem dolů klademe do olejem vymazaného pekáče. Prokládáme nakrájenou cibulí. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme asi dvě hodiny. Pokud nám zbude náplň, před koncem pečení ji přidáme k masu. Podáváme s vařenými brambory a špenátem.