Červenec 2017

Maková bublanina s višněmi

2. července 2017 v 21:46 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

170 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 celé vajíčko, trochu citrónové kůry, špetka skořice, 1 celý prášek do pečiva, 1/4 litru vlahého mléka, 170 g polohrubé mouky, 200 g mletého máku, 1 balíček vanilkového cukru. Dále omyté a okapané višně, sádlo a hrubá mouka na vysypání plechu, moučkový cukr na posypání


Vyšleháme máslo, vajíčko, vanilkový cukr a moučkový cukr. Přidáme skořici, citrónovou kůru a mletý mák spolu s vlahým mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a nalijeme na připravený plech s vyšším okrajem. Poklademe višněmi. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C. Upečené necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a mírně pocukrujeme.



Drobenkový koláč s tvarohem, banány a rybízem

2. července 2017 v 21:44 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžičky skořice, Hera
tvarohová směs: 2 vaničky měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr
dále: banány, rybíz


Půlku hery necháme změknout a půlku dáme ztuhnout do chladničky. Změklou herou vymažeme plech s vyšším okrajem a na něj nasypeme půlku sypké směsi. Na toto nalijeme vymíchanou tvarohovou směs, poklademe banány nakrájenými na kolečka, posypeme rybízem a druhou půlkou sypké směsi. Nakonec povrch poklademe druhou půlkou hery nakrájenou na plátky. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Necháme vystydnout a lehce pocukrujeme.



Chlupaté knedlíky bez mouky

2. července 2017 v 21:40 | Altara |  Vaření
SUROVINY

6 velkých brambor, 6 den starých rohlíků, 3 vajíčka, bramborový škrob (asi 2 lžíce), strouhanka z bílého pečiva, sůl


Brambory na robotu nastrouháme najemno (ne na nudličky) a vložíme do mísy. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Z brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme 2 lžíce škrobu, promícháme, přidáme k nakrájeným rohlíkům. Přidáme vejce, osolíme a vypracujeme těsto. Pokud je řídké, přidáme trochu strouhanky. Vytvarujeme 14 knedlíků o velikosti tenisového míčku. Než je vložíme do vroucí vody, přidáme do ní 2 lžíce máčeného škrobu (je to malý trik proti rozváření knedlíků z brambor). Opatrně je vložíme do vody a opatrně je vařečkou odlepíme ode dna. Snížíme teplotu (nesmí se vařit zprudka, roztrhaly by se). Vaříme zvolna 15 až 20 minut. Vody musí být hodně, knedlíky by měly plavat volně a nedotýkat se. Ke konci vaření vyplavou k hladině. Opatrně je vyndáme děrovanou naběračkou a ihned špejlí propícháme, nebo krájíme napůl, aby z nich vyšla pára.

Podáváme s pečeným masem a špenátem, případně se zelím.




Bleskové ovocné knedlíky s višněmi a čokoládou

2. července 2017 v 21:35 | Altara |  Vaření
SUROVINY

500 g měkkého tvarohu (baleného v papíru), 8 lžic hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 1 až 2 vejce (podle velikosti), sůl, nastrouhaná čokoláda na posypání, omyté a okapané višně, cukr
Omáčka: 300 g vypeckovaných višní, 2 až 3 lžíce cukru, 100 ml rumu


Tvarohy rozbalíme a vložíme do mísy. Přisypeme mouku, strouhanku, přidáme vejce a špetku soli a promícháme, až vznikne hladké těsto. Višně omyjeme a necháme na sítku okapat. Těsto rozdělíme na 20 dílů a do každého zabalíme 2 až 3 višně, trochu cukru. Knedlíky vložíme do velkého hrnce s vroucí, lehce osolenou vodou a zvolna vaříme. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, vaříme ještě asi 1 minutu, pak vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Omáčka: vypeckované višně rozvaříme s cukrem doměkka. Na závěr vmícháme rum.



Mrkvová polévka se zápražkou

2. července 2017 v 21:32 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 litr vody, 250 g mrkve, 1 zeleninový bujón, 1 malá cibule, kousek másla, trochu hladké mouky, sůl a pepř, na másle osmažená houska, zelená petrželka


V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zaprášíme trochou hladké mouky a usmažíme jíšku. Zalijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a bujón. Přivedeme k varu, osolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká. Vše rozšleháme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem. K jednotlivým porcím na talíři přidáme kostičky housky osmažené na másle. Zdobíme zelenou petrželkou.