Říjen 2017

Lískooříšková bábovka

30. října 2017 v 22:01 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

5 vajec, 150 ml oleje, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 5 lžic vlažné vody, 230 g polohrubé mouky, 3 lžíce mletých lískových oříšků, 1 prášek do pečiva, špetka skořice
Dohotoveni: trochu rozpuštěné hořké čokolády a hrubě sekané lískové oříšky


Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej, šleháme dál, přidáme rum a vodu. Dále střídavě přidáváme mouku smíchanou s oříšky, práškem do pečiva, špetkou skořice a tuhý sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180°C asi 45 minut. Zkusíme špejlí, pokud je suchá po vytažení, tak je bábovka hotová. Necháme na mřížce vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a bábovku polijeme. Posypeme hrubě sekanými lískovými oříšky.



Maminčin bramborový mřížkáč

30. října 2017 v 21:59 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 300 g vařených brambor, 200 g cukru moučka, 250 g tuku (Hera nebo máslo), 2 žloutky, pečící papír
Náplň: džem z jablek
Dohotoveni: rozšlehané vejce, nebo žloutek se smetanou


Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, do ní přidáme prolisované nebo postrouhané brambory, přidáme žloutky a na kousky pokrájený tuk a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme na dvě poloviny, první vyválíme, potřeme náplní a z druhé uděláme proužky a poklademe přes náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem, nebo žloutkem se smetanou.



Žlutá rýže

30. října 2017 v 21:58 | Altara |  Vaření
SUROVINY

rýže ve varných sáčcích (2 ks), trochu oleje, 1 větší cibule, 2 hrsti mražené kukuřice, sůl a pepř, špetka kurkumy


Rýži uvaříme dle návodu a zvlášť v osolené vodě uvaříme kukuřici. Oboje scedíme. Na pánvi na rozpáleném oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zmírníme plamen a přidáme rýži a kukuřici. Posypeme špetkou kurkumy, osolíme, opepříme a necháme ještě krátce prohřát. Podáváme jako přílohu k omáčkám.



Polévka ze žlutých rajčat

30. října 2017 v 21:56 | Altara |  Vaření
SUROVINY

400 g žlutých rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej na restování, 1 bobkový list, sůl, 500 ml vody nebo vývaru, mletý pepř, 2 lžíce másla a popř. zakysaná smetana, špetka kurkumy a sekaná pažitka


Rajčata nařízneme ze spodní strany do kříže a ponoříme asi na 10 vteřin do vroucí vody. Vyjmeme a ihned ponoříme do studené vody a oloupeme. Dužinu nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme najemno. V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme rajčata, bobkový list a přilijeme vodu nebo vývar. Polévku osolíme a opepříme. Vaříme asi 15 minut. Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Na talíři zdobíme sekanou pažitkou a špetkou kurkumy. Případně můžeme zjemnit zakysanou smetanou. Podáváme se sýrovými tousty.



Medovník - včelky

30. října 2017 v 21:55 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 250 g másla, 70 g mletých vlašských ořechů, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, marcipánové figurky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta utvoříme 8 dílků. Nastříháme si 8 kusů pečícího papíru, podle dortové formy obyčejnou tužkou obkreslíme kruh, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kruhu rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 8 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Necháme je vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dno dortové formy a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém vyšleháme máslo se zkaramelizovaným salkem a vmícháme mleté vlašské ořechy. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Posypeme povrch a boky medovníčku, dozdobíme marcipánovými figurkami.



Pečené uzené koleno

30. října 2017 v 21:53 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 uzené koleno, 4 stroužky česneku, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, velký bobkový list, 3 lžíce sádla


Koleno přesekneme napůl, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření a uvaříme doměkka. Poté koleno vyjmeme, vykostíme a uložíme do pekáče. Na sádle orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme ke kolenu, podlijeme vývarem a upečeme odkryté, aby maso mělo barvu. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.



Krkovička na hořčici

30. října 2017 v 21:51 | Altara |  Vaření
SUROVINY

4 plátky krkovičky, olej na smažení, 1 velká cibule, sůl, pepř, hladká mouka, plnotučná hořčice, 1 masox


Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí, obalíme v hladké mouce a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Vyjmeme, uložíme do kastrolu, do oleje přidáme drobně nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Rozředíme vodou a přidáme k masu. Dusíme za občasného podlévání doměkka. Podle chuti ještě osolíme a přidáme hořčici. Podáváme s rýží.