Listopad 2017

Zebra - oříškový dort s kousky čokolády

19. listopadu 2017 v 19:50 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 80 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky, 30 g mletých ořechů, 20 g hrubě nastrouhané hořké čokolády, 2 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 3x)
Krém: 250 g másla, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: rum, marcipán, kakao a gelové potr. barvy, sádlo a hrubou mouku na vymazání formy


Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu, přisypeme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Pak zašleháme žloutky a olej. Mouku smícháme s mletými ořechy a hrubě nastrouhanou čokoládou a vařečkou vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C dorůžova. Tento korpus pečeme 3x. Korpusy necháme vychladnout a mezitím si vyšleháme krém. Jednotlivé korpusy pocákáme rumem a potřeme krémem. Poskládáme na sebe, obmažeme boky a povrch dortu. Dáme vychladit do chladničky. Zatím si připravíme marcipán na potažení. Kousek obarvíme červenou barvou, větší kousek nejprve kakaem a pak černou barvou. Na silikonovém vále rozválíme bílý marcipán a na menším silikonovém vále rozválíme černý marcipán. Z černého marcipánu krájíme různě dlouhé proužky a klademe na rozválený bílý marcipán, položíme na něj pečící papír a válečkem několikrát přejedeme. I s papírem namotáme na váleček a přeneseme na vychlazený dort. Uhladíme, ořízneme přebytečné okraje. Z červeného marcipánu uválíme tenký váleček a dort jím obtočíme. Formičkou vykrojíme dvě srdíčka a pomocí silikonové formičky vyrobíme 3 mašličky, kterými dort dozdobíme.



Kynuté šlehačkové rohlíky

19. listopadu 2017 v 19:48 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 ml šlehačky (33%), 1 balíček sušeného droždí, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2 vejce, 1 bílek, 100 g rozinek namočených v rumu, 1 žloutek na potření.


Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, špetku soli, vejce, bílek, přisypeme droždí, vše zalijeme šlehačkou a vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Necháme na teplém místě vykynout. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozdělíme na další tři díly a upleteme copánky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Poté je potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme při 190°C dorůžova. Upečené rohlíky necháme na mřížce vychladnout a posypeme jemně moučkovým cukrem.



Kynuté kytičky

19. listopadu 2017 v 19:47 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

3 hrnky hladké mouky, špetka soli, 3 lžíce krupicového cukru, 30 g droždí, 1 hrnek vlažného mléka, 100 g másla, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 1 žloutek + 1 žloutek na potření, čtvrtky vlašských ořechů


Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, špetku soli, žloutek, rozpuštěné prochladlé máslo a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozdrobíme droždí, vše zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 bochánků. Tyto nůžkami nastříháme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Doprostřed zapíchneme čtvrtku vlašského ořechu. Pečeme při 180°C.



Cuketové halušky

19. listopadu 2017 v 19:45 | Altara |  Vaření
SUROVINY

500 g cukety, 200 g brambor, 350 g polohrubé mouky, 1,5 lžíce soli, 1 vejce, 3 lžíce sádla, vařené uzené maso, cuketové zelí


Na jemném struhadle nastrouháme cuketu a brambory, přidáme sůl, vejce a vmícháme mouku. Přes síto na halušky zaváříme do vroucí vody. Když halušky vyplavou na povrch, vypneme sporák a halušky přecedíme. V míse je smícháme se sádlem a drobně nakrájeným uzeným masem. Podáváme se zelím, já podávala s cuketovým zelím.

Recept zde:



Polévka z cukety, sýru a hrášku

19. listopadu 2017 v 19:40 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 žlutá cuketa (neloupaná), 1 brambor, 100 g taveného sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule, máslo, sůl, hrášek


Na másle zpěníme cibuli a na ní orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu a brambor. Osolíme a zalijeme 1,5 l vody nebo vývaru. Po 15 minutách přidáme sýr, česnek, povaříme do rozpuštění sýru a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Přisypeme hrášek a ještě chvilinku povaříme. Podáváme s na másle opečenými krutony.