Prosinec 2017

Medové trubičky

31. prosince 2017 v 21:11 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

200 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 50 g vlažného medu, 1 lžíce mléka, půl lžíce rumu, 1 žloutek
Krém: 1 karamelové salko, 250 g másla, rum podle chuti
Dohotovení: hořká čokoládová poleva


Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme je na 2 hodiny do chladu odpočinout. Pak vyválíme na velmi tenký plát, vykrajujeme kulatou formičkou o průměru asi 5 cm kolečka, která natočíme na máslem potřené úzké trubičkové formičky. Trubičky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C do růžova. Upečené a vychladlé sundáme opatrně z formiček. Okraje trubiček namáčíme do rozpuštěné čokoládové polevy (můžeme obalovat i v mletých oříšcích) a necháme zaschnout. Na krém vyšleháme máslo se salkem a opatrně vešleháme rum. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Trubičky plníme krémem z obou stran.

Tácky s cukrovím






Nugátové kytičky 2

31. prosince 2017 v 21:08 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 6 lžiček mletých lískových oříšků, špetka soli
Krém: nutella
Dohotovení: půlky lískových oříšků


Vše zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát cca 3 mm silný, vykrajujeme formičkou kytičky, do poloviny z nich vykrojíme střed, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C dorůžova. Vychladlé slepujeme nutellou. Do středu kytičky vmáčkneme půlku lískového oříšku.


Linecké ořechové hvězdičky

31. prosince 2017 v 21:06 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 6 lžiček mletých ořechů, 1 lžička kakaa, špetka mleté skořice, špetka soli
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 4 lžíce prochladlé rozpuštěné hořké čokolády
Dohotovení: čokoládové hvězdičky ze silikonové formičky


Vše zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát cca 3 mm silný, vykrajujeme formičkou hvězdičky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C. Vychladlé slepujeme krémem. Na krém ušleháme máslo s cukrem do hladkého krému a vešleháme rum a čokoládu. Pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme čokoládovou hvězdičku.



Ořechové dortíčky

31. prosince 2017 v 21:03 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

120 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, špetka mleté skořice
Krém: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu,
Dohotovení: kakaový marcipán


Vše zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát cca 3 mm silný, vykrajujeme formičkou, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C dorůžova. Vychladlé slepujeme krémem. Na krém ušleháme máslo s cukrem do hladkého krému a vešleháme rum. Kakaový marcipán rozválíme natenko a vykrájíme ozdoby menšího tvaru. Pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme na cukroví.



Kakaové strojkové tyčinky

31. prosince 2017 v 21:01 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g tuku omega, 80 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, ¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 vanilkové nebo kakaové pudinky, 2 lžičky kakaa
Dohotovení: meruňkový džem na slepení, bílá čokoláda, čokoládové zdobení


Vše zpracujeme do hladkého těsta a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce. Na mlýnek na maso nastavíme nástavec na cukroví, vytlačujeme tyčinky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C. Vychladlé slepujeme meruňkovým džemem a podélně tyčinky máčíme do bílé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni. Sypeme čokoládovým zdobením.



Ořechové kosočtverce

31. prosince 2017 v 20:58 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

125 g nastrouhané hořké čokolády, 3 bílky, špetka soli, 250 g moučkového cukru, 200 g mletých mandlí, 150 g mletých lískových oříšků, 1 lžička perníkového koření
Dohotovení: nutella na slepení, mléčná čokoláda, půlky loupaných mandlí


Bílky se solí dotuha ušleháme, postupně vmícháme cukr, mandle, lískové oříšky, strouhanou čokoládu a perníkové koření. Těsto zabalíme do mikroténové fólie a necháme v chladu hodinu odpočinout. Poté je pomocí mikroténových sáčků vyválíme na plát silný asi 3 mm. Podsypáváme moučkovým cukrem. Vykrajujeme kosočtverce, klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 150°C. Polovinu kosočtverců z části namáčíme do mléčné čokolády a přilepíme půlku mandle. Cukroví spojujeme nutellou.



Košíčky Nescafé

23. prosince 2017 v 22:52 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

220 g hladké mouky, 140 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 3 lžičky Nescafé Clasic Crema, 1 lžička kakaa, špetka soli
Náplň: 150 g mletých dětských piškotů, 150 g másla, 4 lžíce čokoládového krému (lze nahradit máslem, já použila zbytek krému), 2 lžičky Nescafé Clasic Crema, rum podle chuti
Dohotovení: marcipán a trochu kakaového marcipánu na kávová zrnka, zrnková káva a kapučíno na posyp


Ze shora uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu alespoň hodinu ztuhnout. Z hmoty odebíráme kousky a vtlačujeme do formiček košíčků vymazaných máslem. Pečeme při 150°C. Necháme vychladnout a pak vyklopíme. Na náplň smícháme všechny suroviny a necháme na chladném místě trochu ztuhnout. Odebíráme kousky, ukoulíme kuličky a vmáčkneme do košíčků. Bílý marcipán rozválíme natenko a vykrájíme zoubkovaná kolečka velikosti košíčku. Doprostřed uděláme malým kolečkem otvor. Položíme na košíček. Pomocí rozpuštěné čokolády přilepíme do otvoru kávové marcipánové zrnko. Lze použít i čokoládové. Jemně poprášíme mletou zrnkovou kávou a kapučínem.



Kokosová srdíčka

23. prosince 2017 v 22:49 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce mletých piškotů, 2 lžíce strouhaného kokosu, rum podle chuti
Dohotovení: bílá čokoláda a strouhaný kokos


Ze shora uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu alespoň hodinu ztuhnout. Vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrajujeme srdíčka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na krém smícháme máslo s cukrem a rumem a vmícháme zbylé suroviny. Slepujeme srdíčka a dáme je vychladit do chladničky. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a srdíčka do ní namáčíme. Klademe na kuchyňskou mřížku a sypeme po kraji strouhaným kokosem.



Ježci z oříškového těsta

23. prosince 2017 v 22:46 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 50 g mletých lískových oříšků, 2 žloutky, kůra z půlky citrónu, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky kakaa, špetka soli
Dohotovení: čokoládové dropsy


Ze všech surovin kromě kakaa vypracujeme těsto. Poté je rozdělíme tak, že jedna třetina zůstane světlá a do dvou zbývajících třetin zapracujeme kakao. Těsta odložíme na hodinu do chladničky. Poté rozválíme kakaové těsto na plát silný 3 mm a oválnou zoubkovanou formičkou vykrájíme tělíčka ježků. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potom rozválíme světlé těsto a vykrájíme kulatou formičkou bříška a malým srdíčkem čumáček a obojí položíme na kakaové ježaté oválky. Jemně přitiskneme. Na čumáček dáme čokoládový drops. Pečeme při 150°C. Necháme zcela vychladnout. Očíčka dozdobíme pomocí špejle namáčené do rozpuštěné čokolády.

Ježčí armáda

Lvíčci ze stejného těsta

Zdroj: okoukáno na pinterestu



Stromečky z dýňových semínek

23. prosince 2017 v 22:40 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g dýňových semínek, 1 žloutek, kůra z půlky citrónu, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Dohotovení: bílá čokoláda a strouhaný kokos


Dýňová semínka lehce opražíme na suché pánvi. Necháme je vychladnout a umeleme najemno. Nejlépe na elektrickém mlýnku na kávu. Všechny ostatní suroviny přidáme k mletým semínkům a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice nejlépe na hodinu a déle. Poté těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm, vykrájíme stromečky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C. Vychladlé stromečky namáčíme z poloviny do rozpuštěné bílé čokolády a sypeme strouhaným kokosem.

Zdroj: Nej.Recept.cz (jako Vánoční rohlíčky z dýňových semínek)

Rozinková srdíčka

23. prosince 2017 v 22:38 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

140 g vlašských ořechů, 160 g rozinek, 50 g celozrnné mouky, 100 ml citrónové šťávy, 1 bílek
Dohotovení: žloutek na potření a půlky mandlí na zdobení


Ořechy a rozinky rozmixujeme, přidáme mouku, citrónovou šťávu a bílek. Vše důkladně propracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme do druhého dne odležet v chladu. Těsto přes mikroténový sáček rozválíme na plát silný asi 5 mm a vykrajujeme srdíčka. Polovinu srdíčka vykrojíme malou slzičkou, potřeme žloutkem a do druhé poloviny vtlačíme půlku mandle. Srdíčka rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení je necháme na plechu vychladnout.


Makové kytičky

23. prosince 2017 v 22:35 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce nemletého máku, špetka soli
Dohotovení: kousek marcipánu, višňový džem na slepení


Ze shora uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu alespoň hodinu ztuhnout. Vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrajujeme kytičky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150°C. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Slepujeme džemem a ozdobíme marcipánovou kytičkou.


Slané krekry

8. prosince 2017 v 22:40 | Altara |  Pečivo slané
SUROVINY

160 g celozrnné pšeničné mouky, 10 g cukru krupice, ½ lžičky soli, ¼ lžičky červené sladké papriky, 50 g másla, 50 ml studené vody, hrubá sůl a červená sladká paprika na posypání


Všechny ingredience kromě vody smícháme na vále, poté dle potřeby přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Hmotu vyválíme na co nejtenčí plát a rádýlkem vykrájíme čtverečky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce potřeme vodou a posypeme hrubou solí a paprikou. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 5-7 minut.



Škvarkové placky

8. prosince 2017 v 22:39 | Altara |  Pečivo slané
SUROVINY

300 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 g drobně nasekaných škvarků, 2 žloutky, 2-3 lžíce smetany, 100 ml bílého vína, 20 g droždí, 8 lžic vlažného mléka, 1 vejce na potření, kmín


Do mísy prosijeme mouku, přidáme škvarky, sůl, žloutky, smetanu, bílé víno, droždí, mléko a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme asi na 6 mm silnou placku a skleničkou vykrájíme kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme při 180°C dozlatova.



Matcha tea

8. prosince 2017 v 22:37 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

150 g hladké mouky, 100 g másla nebo hery, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek, 10 g vanilkového cukru, 4 g zeleného čaje Matcha, špetka soli
Dohotovení: hořká čokoláda, hnědá perlovka, samolepky


Ze shora uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu alespoň hodinu ztuhnout. Vyválíme plát asi 4 mm silný a rozdělíme na obdélníčky 3,5 x 4 cm, v horní části seřízneme růžky do tvaru čajového sáčku a špejlí uděláme otvor na protažení provázku. Pečeme při 150°C. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a sáčky namáčíme, klademe na kuchyňskou mřížku a necháme ztuhnout. Otvorem po špejli protáhneme bavlnku perlovku a konce zalepíme samolepkou.
Tento nápad jsem viděla na Pinterestu z lineckého těsta.