Leden 2018

Kokosový dort

25. ledna 2018 v 20:49 | Altara |  Dorty
SUROVINY

8 bílků, 250 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu, 6 lžic polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr na posypání
Krém: 250 g másla, 400 ml mléka, 2 kokosové pudinky, 3 lžíce bílého rumu (použila jsem Božkov bílý)
Dohotovení: hoblinky z čerstvého kokosového ořechu, drobečky z okrajů korpusu, bílý rum


Z bílků ušleháme za postupného přidávání moučkového a vanilkového cukru pevný sníh a zlehka do něj vmícháme mouku smíchanou s kokosem. Těsto rozetřeme na plechy vyložené pečícím papírem do 5 stejně velkých kruhů, lehce pocukrujeme moučkovým cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dokřupava. Na krém uvaříme z mléka a kokosových pudinků pudink (cukr netřeba, jednotlivé korpusy jsou dostatečně sladké), za občasného míchání necháme vychladnout. Poté vmícháme rum. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících zašleháme pudink s rumem. Vychladlé korpusy sejmeme z papíru na pečení, zarovnáme okraje podle talíře a drobečky uchováme. Pokropíme rumem a slepíme k sobě dvěma třetinami krému. Dort necháme krátce ztuhnout v chladu. Pak ho potřeme na povrchu i ze stran zbylým krémem a ozdobíme kokosovými hoblinkami, nakrájenými pomocí škrabky na zeleninu. Okraj dortu posypeme drobečky z korpusu. Dort je sice velmi sladký, sytý, ale dobrý. Prostě kalorická bomba. Chce to hořkou kávu a poté hodinovou procházku.

Dort v řezu




Slaný z Nivy a šunky

25. ledna 2018 v 20:45 | Altara |  Dorty
SUROVINY

750 g Nivy, 150 g šunky
Dohotovení: vlašské ořechy, olivy, hlávkový salát, paprika


Nivu nastrouháme na hrubém nudličkovém struhadle. Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií. Na dno lžící naneseme Nivu a umačkáme do vrstvy. Na ni klademe šunku. Poté opět vrstvu Nivy a vrstvu šunky. Nakonec zahladíme vrstvou Nivy. Dortík i s fólií vyjmeme, převrátíme na tácek a fólii sejmeme. Zdobíme vlašskými ořechy, olivami a zeleninou.




Portská červená

19. ledna 2018 v 21:52 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g hořké čokolády, 30 ml červeného Portského vína
Dohotovení: 150 g hořké čokolády, 20 g jahodové polevy, červená gelová potravinářská barva, čokoládové dropsy


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme víno a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme jahodovou polevu, špičku párátka namočíme do červené gelovky a vmícháme do jahodové polevy. V silikonové formičce touto obarvenou polevou štětečkem vytřeme půlku lomeného srdíčka. Dále si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky a klademe do cukrářských košíčků a dozdobíme čokoládovým dropsem.

Směs pralinek


Bonboniéra





Mléčná s kokosovou náplní

19. ledna 2018 v 21:50 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

50 g bílé čokolády, 50 g kokosové drtě (z přecezeného kokosového likéru), 30 ml domácího kokosového likéru, 20 ml bílého rumu
Dohotovení: 150 g mléčné čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme kokosovou drť, likér a rum. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g mléčné čokolády, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Raději dvakrát, aby byly stěny silnější a náplň nám neprotekla. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme mléčnou čokoládou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky a klademe do cukrářských košíčků.



Pistáciová Jelzinka

19. ledna 2018 v 21:48 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g bílé čokolády, 30 ml likéru Zlatý Jelzin
Dohotovení: 150 g pistáciové polevy


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme pistáciovou polevu, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme pistáciovou polevou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky a klademe do cukrářských košíčků.



Pralinka s Baileys likérem

19. ledna 2018 v 21:46 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g bílé čokolády, 50 ml Baileys likéru
Dohotovení: 100 g bílé čokolády, 100 g mléčné čokolády, kousek marcipánu v černé barvě


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme společně 100 g bílé a 100 g mléčné čokolády, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme směsí bílé a mléčné čokolády a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky, dozdobíme růžičkou z marcipánu ze silikonové formičky a klademe do cukrářských košíčků.



Mentolka

19. ledna 2018 v 21:44 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g bílé čokolády, 50 ml peprmintového likéru, zelená gelová barva
Dohotovení: 150 g bílé čokolády, kousek marcipánu v bílé a v mentolově zelené barvě


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Na špičku párátka dáme zelenou gelovou potravinářskou barvu a vmícháme do náplně. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Raději dvakrát, náplň je dost řídká. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky, dozdobíme kytičkou z marcipánu a klademe do cukrářských košíčků.



Magistra vlašský ořech

19. ledna 2018 v 21:42 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

100 g hořké čokolády, 50 ml likéru Magister vlašský ořech
Dohotovení: 150 g hořké čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme likér a dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g hořké čokolády, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Raději dvakrát, aby byly stěny silnější a náplň nám neprotekla. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme hořkou čokoládou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky a klademe do cukrářských košíčků.



Kokosová kytička

19. ledna 2018 v 21:40 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

50 g bílé čokolády, 50 g kokosové drtě (z přecezeného kokosového likéru), 30 ml domácího kokosového likéru, 20 ml bílého rumu
Dohotovení: 150 g bílé čokolády


Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přidáme kokosovou drť, likér a rum. Dobře promícháme. Dále si ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády, do silikonové formičky na pralinky klademe lžičkou a pomocí štětečku rozetřeme po stranách. Raději dvakrát, aby byly stěny silnější a náplň nám neprotekla. Uložíme na chvilku ztuhnout do mrazáku. Poté naplníme náplní do dvou třetin a opět dáme ztuhnout do mrazáku. Nakonec pralinky zavíčkujeme bílou čokoládou a necháme v mrazáku ztuhnout. Hotové pralinky vymačkáme z formičky a klademe do cukrářských košíčků.



Kokosový likér

19. ledna 2018 v 21:36 | Altara |  Různé sladkosti
SUROVINY

400 ml kokosového mléka, 120 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání, 200 ml bílého rumu (použila jsem Božkov)


Ve 400 ml kokosového mléka krátce povaříme 120 g strouhaného kokosu. Po zchladnutí rozmixujeme, přidáme 100 g moučkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání a 200 ml bílého rumu. Necháme přes noc odležet. Likér protřeme přes jemné sítko, abychom v něm neměli hrubší kousky kokosu. Pak už jenom přelijeme do láhve a uchováváme v chladu a před použitím protřepeme. Přecezenou kokosovou drť lze použít třeba do krému, nebo do pralinek.




Obrácené makové řezy s jablky

14. ledna 2018 v 22:16 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

1 kg jablek, 3 lžíce másla, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce krupicového cukru (výhodou je hnědý), 5 vajec, 250 g krupicového cukru, 150 ml oleje, 150 ml teplé vody, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mletého máku


Oloupaná a jádřinců zbavená jablka (půlky) nakrájíme na silnější plátky a rozložíme rovnoměrně do pekáčku cca 25 x 35 cm s listem papíru na pečení na dně, který jsme potřeli rozměklým máslem a posypali hojně směsí vanilkového a hnědého (použila jsem třtinový) cukru. Ve větší míse vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem, tenkým pramínkem do světlé pěny zašleháme olej a pak po lžících teplou vodu. Stěrkou do vyšlehaného základu zapravíme střídavě pevný ušlehaný sníh z bílků a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Třetinu zvolna vymíchaného světlého těsta odlijeme do menší misky, zapravíme do ní mletý mák a takto připravenou hmotu rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek v pekáčku. Na makové těsto nalijeme zbylé množství původního světlého těsta, povrch uhladíme a pečeme při 170°C cca 30 minut (vyplatí se zkouška špejlí). Upečený moučník necháme v pekáčku cca 10 minut vydýchat, poté jej přiklopíme vhodnou deskou (podložka, tác) a opatrně vše překlopíme. Pekáček z moučníku sejmeme, stáhneme z něj původní spodní papír a po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.

Překlopené řezy



Zdroj: NejRecept.cz



Buchty s kokosovou náplní

14. ledna 2018 v 22:12 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g hladké mouky, 60 g cukru, 42 g droždí, 100 g oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 250 ml mléka
Náplň: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 50 g strouhaného kokosu, 5 lžic smetany, cukr podle chuti


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, olej, rozdrobené droždí, sůl a vejce. Nakonec vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zatím si připravíme náplň. Tvaroh rozmícháme s vejcem a smetanou, přidáme vanilkový cukr, strouhaný kokos a cukr podle chuti. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe kokosovou náplní a zavineme. Dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem a pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.



Ořechové rohlíčky

14. ledna 2018 v 22:11 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 g Hery, 42 g droždí, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 10 lžic mléka, špetka soli
Náplň: 200 g mletých ořechů, 30 g másla, 1 vanilkový cukr, ½ balíčku skořicového cukru, 150 ml mléka, cukr a rum podle chuti
Dohotovení: rozšlehané vejce na potření, celé mandle a čtvrtky vlašských ořechů


Vše zpracovat na vále v těsto, udělat 5 bochánků, rozválet z nich placky, rozdělit na 8 dílů. Plníme na širší konec, zatočíme do rohlíčku, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlí nebo čtvrtkou vlašského ořechu a ihned pečeme. Pečeme při 170°C. Na náplň uvedeme k varu mléko, rozpustíme v něm máslo. Do vroucího vsypeme umleté ořechy, vanilkový cukr, skořicový cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum a cukr podle chuti.



Slaninové trojúhelníčky

14. ledna 2018 v 22:07 | Altara |  Pečivo slané
SUROVINY

400 g hladké mouky, 250 g omegy nebo másla, 200 g taveného sýra, 50 g drobně nasekané anglické slaniny, 2 žloutky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, rozšlehané vejce na potření, černý sezam na posyp


Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, žloutky, špetku soli, tavený sýr, anglickou slaninu a vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme trojúhelníčky, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme na jedné straně černým sezamem.




Ořechové hvězdičky s marcipánem bezlepkové

2. ledna 2018 v 19:46 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

200 g bezlepkové směsi Jizerka, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, špetka soli, 1 menší vejce, 1 žloutek, 1 rovná lžička citrónové kůry, půl lžičky mleté skořice
Dohotovení: marcipánová hmota, moučkový cukr


Na válu vypracujeme z uvedených surovin měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Vychlazené těsto pak rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme silnější váleček a rozkrájíme ho na stejně velké kousky. Z marcipánu rovněž utvoříme váleček, ale asi o polovinu slabší, a rovněž ho nakrájíme na kousky, z kterých uděláme kuličky a zabalíme je do ořechového těsta. Vzniklé větší kuličky vtlačíme do suchých silikonových formiček na hvězdičky (forma se čtyřiceti hvězdičkami) a dáme péci do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme po dobu 12-13 minut. Upečené hvězdičky necháme ve formičkách trochu zchladnout, pak je vyjmeme a obalujeme v cukru.



Bezlepkové cukroví - vánoce 2017