Obrácené makové řezy s jablky

14. ledna 2018 v 22:16 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

1 kg jablek, 3 lžíce másla, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce krupicového cukru (výhodou je hnědý), 5 vajec, 250 g krupicového cukru, 150 ml oleje, 150 ml teplé vody, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mletého máku


Oloupaná a jádřinců zbavená jablka (půlky) nakrájíme na silnější plátky a rozložíme rovnoměrně do pekáčku cca 25 x 35 cm s listem papíru na pečení na dně, který jsme potřeli rozměklým máslem a posypali hojně směsí vanilkového a hnědého (použila jsem třtinový) cukru. Ve větší míse vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem, tenkým pramínkem do světlé pěny zašleháme olej a pak po lžících teplou vodu. Stěrkou do vyšlehaného základu zapravíme střídavě pevný ušlehaný sníh z bílků a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Třetinu zvolna vymíchaného světlého těsta odlijeme do menší misky, zapravíme do ní mletý mák a takto připravenou hmotu rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek v pekáčku. Na makové těsto nalijeme zbylé množství původního světlého těsta, povrch uhladíme a pečeme při 170°C cca 30 minut (vyplatí se zkouška špejlí). Upečený moučník necháme v pekáčku cca 10 minut vydýchat, poté jej přiklopíme vhodnou deskou (podložka, tác) a opatrně vše překlopíme. Pekáček z moučníku sejmeme, stáhneme z něj původní spodní papír a po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.

Překlopené řezy



Zdroj: NejRecept.cz


 


Komentáře

1 Hanka | Web | 14. ledna 2018 v 22:18 | Reagovat

Kombinace máku a jablek je náramně dobrá, navíc řezy vypadají velice lákavě i na pohled.
Paráda, Ali, a recepty jsou vloženy! :-)

Dobrou noc! [:tired:] H.

2 Bonito | Web | 14. ledna 2018 v 22:24 | Reagovat

mnam vyzra to chutne :)

3 altara | 16. ledna 2018 v 21:54 | Reagovat

[1]: Jejda Hani, čučím tu na komentáře už druhý den a netrklo mě, že bych taky konečně mohla poděkovat a odpovědět. Nějak to jde se mnou z kopce. Moc děkuji. Řezy byly moc dobré, docela mě to překvapilo. :-)

[2]: Děkuji :-)

4 Lenka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 17:16 | Reagovat

Mňam, zase samé dobroty. A tento koláč vypadá obzvlášť zajímavě, u nás by určitě zabodoval. :-)

5 altara | 18. ledna 2018 v 18:49 | Reagovat

[4]:Leni děkuji :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama