Únor 2018

Srdíčko s pralinkami

22. února 2018 v 21:52 | Altara |  Dorty

SUROVINY

300 g hladké mouky, 180 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka skořice
Krém: 500 g Mascarpone, 200 g másla, moučkový cukr podle chuti (dala jsem 2 lžíce), 1 vanilkový cukr
Dohotovení: pralinky, marcipánové ozdůbky, meruňkový džem


Změklé máslo vyšleháme společně s oběma cukry do pěny, přišleháme vejce a žloutek a vařečkou vmícháme mouku. Těsto vyklopíme na vál a rukama propracujeme, případně přidáme trochu mouky. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté těsto vyjmeme, připravíme si papír na pečení a na něm těsto vyválíme. Podle papírové šablony vyřízneme 2 srdíčka. Totéž uděláme na druhém pečícím papíru. Přeneseme na plechy. Ze zbytků těsta vykrájíme malá srdíčka a ukoulíme malé kuličky. Tato použijeme společně s pralinkami a marcipánovými ozdůbkami ke zdobení.


Troubu předehřejeme na 180°C a upečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo s cukry vyšleháme do pěny a po lžících přišleháme Mascarpone. Suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil. První srdce přilepíme trochou krému k podložce. Krémem naplníme cukrářský sáček se špičkou s kulatým otvorem a po celém nastříkáme malé kopečky. Další dvě srdce spojíme meruňkovým džemem a položíme na okopečkované srdce. Opět nastříkáme kopečky a přikryjeme posledním srdcem. Na povrchu rovněž nastříkáme kopečky a ozdobíme dle vlastní fantazie.

Zdroj: tortyodmamy.sk (upraveno)



Kynuté kokosové věnečky

22. února 2018 v 21:47 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

250 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 21 g droždí, půl hrnku strouhaného kokosu, 80 g krystalového cukru, 25 g másla, 1 vejce, 150 ml mléka
Krém: 250 g tvarohu (vanička), 200 ml kokosového mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 pudink Créme Olé kokos (bez vaření)

Dohotovení: máslo s rumem na potření, hořká čokoláda, strouhaný kokos a proužky kokosového ořechu


Do mísy prosijeme obě mouky, rozdrobíme droždí, přidáme vejce, cukr, strouhaný kokos, rozpuštěné vlahé máslo, vše zalijeme vlahým mlékem a vypracujeme těsto, posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme a vykrájíme kolečka. Do jejich středu vykrojíme malá kolečka. Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C, vložíme do ní věnečky a pečeme asi 15 minut. Věnečky po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným rumovým máslem a necháme na mřížce stydnout. Zatím si připravíme krém. Tvaroh s kokosovým mlékem a cukrem vyšleháme metličkou a za stálého míchání vpravíme po troškách pudink. Vychladlé věnečky podélně prokrojíme. Hotovým krémem naplníme cukrářský sáček s ostře řezanou špičkou a naplníme spodní polovinu věnečků. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vrchní polovinu věnečků do ní namáčíme, dáme ztuhnout na kuchyňskou mřížku. Ještě před úplným ztuhnutím ozdobíme kokosem. Takto ozdobené položíme na spodní plněné krémem.



Mrkvové buchty s povidly

22. února 2018 v 21:44 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

450 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g třtinového cukru, 42 g droždí, 100 g jemně nastrouhané mrkve, 100 ml oleje, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 200 ml mléka
Náplň: povidla

Dohotovení: moučkový cukr


Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, mrkev nastrouhanou na jemném nudličkovém struhadle, olej, rozdrobené droždí, sůl a žloutky. Vlažným mlékem zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe povidlovou náplní a zavineme. Dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem. Pečeme při 180°C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a jemně pocukrujeme.



Donuts

22. února 2018 v 21:40 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 žloutky, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla a 2 lžíce oleje, 42 g droždí, 1 lžíce rumu, špetka soli, olej na smažení
Dohotovení:
polévané čokoládou: tmavá čokoláda, extra tmavá a bílá čoko poleva v sáčku Carla, červený cukrový máček,
obalované v cukru: rum na potření a skořicový cukr na obalení


Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli, rum, žloutky, cukr, rozpuštěné máslo, olej a zaděláme kváskem z vlažného mléka a droždí. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme a vykrájíme kolečka. Do jejich středu vykrojíme malá kolečka a středy odložíme stranou. Vše necháme ještě chvíli kynout. V rendlíku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a donuty po obou stranách osmažíme dozlatova. Vyjmeme a necháme na papírové utěrce odsát přebytečný tuk. Polovinu jich máčíme v čokoládě, zdobíme tmavou a bílou čoko polevou nebo cukrovým máčkem.


Druhou polovinu potřeme rumem a obalíme ve skořicovém cukru. Středy rovněž. Středy ještě pocákáme proužky tmavé čoko polevy a vmáčkneme do vykrojených otvorů v donutech.

Zdroj: toprecepty.cz (upraveno)



Citrónové lívanečky

22. února 2018 v 21:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

400 ml kefíru, 250 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce krupicového cukru, 2 žloutky, 1 lžička jedlé sody, z 2 bílků sníh, špetka soli, 1 lžička strouhané citrónové kůry, citrónový Frutafill (nebo citrónový džem), tvaroh na strouhání, zakysaná smetana, olej na smažení, hvězdičky vykrájené z citrónové kůry na zdobení


V kefíru metličkou rozšleháme žloutky a oba cukry. Mouku promícháme s jedlou sodou, strouhanou citrónovou kůrou a postupně vmícháme do kefíru. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zamícháme do těsta. V lívanečníku vymazávaném olejem upečeme po obou stranách dozlatova. Mažeme Frutafillem, sypeme tvarohem a zdobíme zakysanou smetanou. Do které zapíchneme citrónovou hvězdičku.



Listový závin s lískovými oříšky

22. února 2018 v 21:31 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

1 listové těsto (400 g)
Náplň: 60 g změklého másla, 100 g mletých lískových oříšků, 3 lžíce cukru krystal, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mleté citrónové kůry

Dohotovení: rozšlehané vejce na potření, sekané lískové oříšky na posyp, čokoládové dropsy


Těsto na pomoučeném vále vyválíme do obdélníku o rozměrech asi 30x40 cm. Obdélník podélně rozdělíme mělkým značením na třetiny.


Jednu třetinu nakrájíme příčně na 2 cm široké proužky. Přísady do náplně promícháme a dáme na střední třetinu. Úzké těstové proužky jednou přetočíme a složíme nad náplní. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a protější třetinu těsta přeložíme vcelku na náplň a na konce úzkých těstových proužků. Spoje přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými ořechy a čokoládovými dropsy. Pečeme při 200°C.




Řezy s mechovou kávovou punčovinou

7. února 2018 v 16:31 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

210 g másla, 210 g moučkového cukru, 6 vajec, 150 g hladké mouky, 50 g práškového kakaa
Náplň: 1 velké balení dětských piškotů, 2 lžíce instantní kávy, 150 ml vroucí vody, rum podle chuti, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g strouhaných vlašských ořechů
Dohotovení:
čokoládová poleva: 125 g hořké čokolády, 125 ml šlehačky, kousek másla
čokoládová kávová zrnka: trochu mléčné čokolády, trochu jemně mleté zrnkové kávy, silikonová formička na kávová zrnka


Měkké máslo ušleháme s moučkovým cukrem a postupně do pěny zašleháme žloutky. Dále do základu vmícháme mouku smíchanou s prosátým kakaem střídavě se sněhem z bílků, těsto rozetřeme na plech cca 25 x 38 cm s papírem na pečení na dně a plát při 180°C upečeme (cca 25 minut, nutná zkouška špejlí). Než zchladne, připravíme si náplň. Rozdrobené piškoty v míse přelijeme svařenou kávou, přidáme rum podle chuti a vše promícháme. Zvlášť ušleháme měkké máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, do pěny vmícháme piškotový základ, strouhané ořechy, případně další rum. Propracovanou hmotu rozetřeme na zchladlou buchtu zavřenou v ráfku a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím si připravíme polevu a kávová zrnka.
Na zrnka si rozpustíme ve vodní lázni trochu mléčné čokolády, přidáme špetku jemně mleté zrnkové kávy a promícháme. Nalijeme do silikonové formičky a necháme v chladu ztuhnout, poté z formičky vyloupeme. Na polevu zahříváme šlehačku s kouskem másla na mírném ohni, nalámeme čokoládu a mícháme. Jakmile je asi polovina čokolády rozpuštěná, odstavíme a mícháme do plného rozpuštění. Ztuhlé řezy polijeme čokoládovou polevou a zdobíme čokoládovým zrnkem.



Kokosové Míša řezy

7. února 2018 v 16:28 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

6 vajec, 6 lžic krupicového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, špetka soli
Náplň: 3 hrnky mléka, 2 balíčky kokosového pudinkového prášku, cukr dle chuti, 2 kostky měkkého tvarohu, 1 kostka másla
Dohotovení: čokoládová poleva: 125 g hořké čokolády, 125 ml šlehačky, kousek másla,
na posyp kousek čokolády Margot a trochu strouhaného kokosu


Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a tuhý sníh z bílků. Těsto upečeme na vymazaném a vysypaném vyšším plechu. Po vychladnutí piškot potřeme náplní. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink a po vychladnutí jej prošleháme s máslem a tvarohem. Potřený piškot dáme ztuhnout do chladničky. Na polevu zahříváme šlehačku s kouskem másla na mírném ohni, nalámeme čokoládu a mícháme. Jakmile je asi polovina čokolády rozpuštěná, odstavíme a mícháme do plného rozpuštění. Ztuhlé řezy polijeme čokoládovou polevou, posypeme strouhanou Margotkou a strouhaným kokosem. Jemně pocukrujeme moučkovým cukrem.



Strouhané mrkvové řezy s tvarohem

7. února 2018 v 16:24 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

180 g polohrubé mouky, 180 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, 130 g najemno nastrouhané mrkve, 1 žloutek, 125 g studeného másla, špetka soli, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry, 1 lžička vanilkové esence

Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 1 zakysaná smetana (200 g), 100 g moučkového cukru, ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citrónové kůry


Těsto zpracovat a vložit na půl hodinky do mrazáku. Pak dvě třetiny nahrubo nastrouhat na dno vymazaného a hrubou moukou vysypaného malého plechu (32 x 22 cm), potřít náplní a postrouhat zbytkem těsta. Péct asi 35 až 40 minut na 170°C.

Zdroj: internet



Tmavá ořechová bábovka

7. února 2018 v 16:21 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

100 g másla, 120 g moučkového cukru, 5 žloutků, 100 g mletých ořechů, 100 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, špetka soli, 5 bílků (sníh), tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny, po jednom přišleháme žloutky. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Mouku smícháme s mletými ořechy, kakaem, kypřícím práškem do pečiva. Do vaječné směsi střídavé vařečkou vmícháme moučnou směs a sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180°C. Hotovou bábovku necháme ve formě asi 15 minut chladnout a poté ji vyklopíme. Před podáváním jemně pocukrujeme.



Kuřecí s kokosovým mlékem

7. února 2018 v 16:17 | Altara |  Vaření
SUROVINY

300 ml kuřecího vývaru, 200 ml kokosového mléka, ½ kostky houbového bujónu, 1 malá plechovka sterilované kukuřice, mrkev, ½ lžičky sušeného pórku, obrané kuřecí maso, trošku sekaných lístků meduňky, trochu limetkové šťávy na dochucení, sůl a pepř, 1 stroužek česneku, špetka strouhaného zázvoru, 1 malá chilli paprička, chilli z mlýnku na dochucení


Vývar s kokosovým mlékem přivedeme k varu, přidáme bujón, scezenou kukuřici, na větší kousky nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek, sušený pórek, celou chilli papričku a vaříme, dokud není mrkev měkká. Nakonec dochutíme drobně posekanou meduňkou, limetkovou šťávou, strouhaným zázvorem, solí a pepřem. Do polévky vložíme obrané kuřecí maso. Před podáváním dochutíme chilli z mlýnku.