Březen 2018

Mazánci

31. března 2018 v 23:08 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

500 g hladké mouky, 250 ml šlehačky (33%), 1 balíček sušeného droždí, 80 g moučkového cukru (kdo rád sladší může přidat), 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2 vejce, 1 bílek, 100 g rozinek namočených v rumu, 1 žloutek na potření, 8 mandlí neloupaných na střed a loupané půlky mandlí na kytičky, mandlové lupínky


Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, špetku soli, vejce, bílek, přisypeme droždí, vše zalijeme šlehačkou a vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Necháme na teplém místě vykynout. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rukama zpracujeme na kuličku a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvíli kynout. Poté je potřeme rozšlehaným žloutkem. Do středu zapíchneme neloupanou mandli a kolem ní vytvoříme kytičku z 6 půlek loupaných mandlí. Spodek mazánků posypeme mandlovými lupínky. Pečeme při 180°C dorůžova. Upečené mazánky necháme na mřížce vychladnout.



Dortíčky s borůvkami

16. března 2018 v 20:04 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 vejce, 100 g polohrubé mouky, 10 g mletých ořechů, 10 g kakaa, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, špetka soli
Krém: 100 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké kvalitní čokolády, kousek másla
Poleva: 100 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké kvalitní čokolády, kousek másla
Dohotovení: borůvky, marcipánové kytičky, čokoládové zdobení - trojúhelníčky


Na krém na mírném ohni zahříváme šlehačku, přidáme máslo a čokoládu. Mícháme. Jakmile je čokoláda z poloviny rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme vychladnout a odložíme asi na 12 hodin do chladničky. Vychlazenou směs vyšleháme elektrickým šlehačem na hladký krém.
Na korpus šleháme bílky se solí, když se začne tvořit sníh, přidáme krupicový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme žloutky, olej a dobře vyšleháme. Vařečkou zlehka přimícháme mouku s ořechy a kakaem. Nalijeme do silikonové formy rozdělené na jednotlivé trojúhelníčky vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme při 180°C. Necháme na mřížce vychladnout. Vyklopíme z formy a jednotlivé trojúhelníčky jednou prokrojíme, postříkáme rumem a potřeme krémem. (trochu si odložíme do cukrářského sáčku na zdobení) Na polevu na mírném ohni zahříváme šlehačku, přidáme máslo a čokoládu. Mícháme. Jakmile je čokoláda z poloviny rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění. (použila jsem stejný poměr na krém i na polevu) dortíčky na kuchyňské mřížce polijeme polevou, položíme čokoládové trojúhelníčky, cukrářským sáčkem nastříkáme pusinky a zdobíme borůvkami a marcipánovou kytičkou.



Medovník trochu jinak

16. března 2018 v 20:00 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, kousek marcipánu a čokoládové dropsy, formičky na polokoule, máslo na vymazání formiček


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Z těsta si nejdříve odebereme na 16 polokoulí (formičky polokoule na pečení zákusků např. broskviček), rozválíme, skleničkou vykrojíme kolečka o něco větší než je průměr polokoulí a vložíme do formiček jemně vymazaných máslem. Dále zbylé těsto rozdělíme na 6 dílků. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle dortové formy (použila jsem čtvercovou) obyčejnou tužkou obkreslíme čtverec, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle čtverce rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Nakonec upečeme polokoule. Necháme je trochu vychladnout na plechu a poté z formiček vyklopíme. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme dno dortové formy a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Rovněž tak potřeme vnitřek polokoulí. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Na poslední placku naskládáme polokoule naplněné krémem. Posypeme povrch a boky medovníčku, dozdobíme marcipánovými čtverečky a čokoládovými dropsy.



Ořechová „Piškotka“

16. března 2018 v 19:57 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka mleté skořice a tlučeného hřebíčku, dětské mini piškoty, Nutella na slepení


Odvážené ořechy jemně umeleme a v hmoždíři utlučeme hřebíček. Dáme do mísy společně s mletou skořicí, moukou, práškem do pečiva. Zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek. Důkladně promícháme a nakonec přidáme sníh z bílku. Část těsta nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy, rozmístíme vrstvu piškotek slepených Nutellou, opět vrstvu těsta, opět piškotky, nakonec zalijeme zbylým těstem a bábovku při 180°C upečeme. Ve formě necháme asi 10 minut chladnout a pak ji vyklopíme. Jemně pocukrujeme.




Banánové lívance

16. března 2018 v 19:54 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 hodně zralý banán, 2 vejce, ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce celozrnné mouky, špetka soli, olej na smažení


Banán oloupeme, rozmačkáme vidličkou, vložíme do mixéru a společně s vejci rozmixujeme. Vmícháme mouku promíchanou se špetkou soli a kypřícím práškem. Těsto přendáme do hrnce či do misky. V lívanečníku rozpálíme olej a lívanečky po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s jogurtem, na kolečka nakrájeným banánem a sypané grankem. Z této dávky mi vyšlo 8 lívanečků.



Květáková s vejcem, sýrem a hříbky

16. března 2018 v 19:52 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 cibule, 1 malý květák, 100 g taveného sýra, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř, 1 zeleninový bujón, 2 hrsti sušených hříbků, 1 vejce, sekaná zelená petrželka


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do zlatova, přidáme hladkou mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme vodou, přidáme na růžičky rozebraný květák, houby i s vodou ve které se namáčely, bujón, tavený sýr a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Povaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme sekanou zelenou petrželku.


Krupicová se sýrem

16. března 2018 v 19:50 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, kousek pórku, 1 slepičí bujón, 100 g taveného sýra, 30 g másla, 3 lžíce krupice, sůl a pepř, strouhaný uzený sýr


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do zlatova, přidáme krupici a usmažíme jíšku. Zalijeme vodou, přidáme pokrájený pórek, na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu, bujón, tavený sýr a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Povaříme, dokud není zelenina měkká. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním přidáme do polévky kopeček strouhaného uzeného sýra.




Vepřový vývar s dvojí zavářkou

16. března 2018 v 19:45 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vývaru z vepřového masa, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 zeleninový bujón, sůl a pepř, zelená petrželka
zavářka 1: vařená rýže (cca půl varného sáčku)
zavářka 2: 200 g drůbežích jater, půl žemle, trochu mléka, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř, strouhanka


Kořenovou zeleninunastrouháme na hrubém struhadle, vsypeme do vývaru, přidáme bujón a krátce povaříme. Mezitím si připravíme zavářku. Žemli namočíme do mléka, játra rozmixujeme, přendáme do mísy, přidáme vymačkanou žemli, vejce, polohrubou mouku, majoránku, sůl a pepř a prolisovaný česnek. Promícháme, dle potřeby zahustíme strouhankou a zaváříme do vroucí polévky přes síto na halušky. Nakonec přidáme vařenou rýži a sekanou zelenou petrželku. Dochutíme solí a pepřem.




Čokoládový s ovocem

5. března 2018 v 17:26 | Altara |  Dorty

SUROVINY

3 vejce, 100 g polohrubé mouky, 10 g mletých ořechů, 10 g kakaa, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 3x)
Krém: 250 g másla, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 4 lžíce kvalitního kakaa, 200 g čokolády na vaření
Poleva: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké kvalitní čokolády, kousek másla
Dohotovení: jahody, maliny, borůvky, čokoládové houbičky či jiné ozdoby, rum, špetka kakaa


Na krém smícháme cukr s kakaem. Smetanu (použila jsem 31%) nalijeme do hrnce a zahříváme. Trochu teplé smetany přilijeme k cukru s kakaem, rozmícháme na kašičku a vlijeme do zbytku smetany v hrnci. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme asi minutu povařit. Odstavíme a do horké smetany nasypeme na dílky rozlámanou čokoládu a na kousky pokrájené máslo. Mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme stát a občas promícháme, dokud směs nevychladne. Pak ji uložíme do ledničky minimálně na 12 hodin. Vychlazenou směs vyšleháme elektrickým šlehačem na hladký krém (je to za chviličku, výsledný krém je o něco světlejší než neušlehaná vychlazená směs. Toto množství je akorát na promazání (dvakrát), potření zvenku a nazdobení dortů o průměru 23 až 25 cm.
Na korpus šleháme bílky se solí, když se začne tvořit sníh, přidáme krupicový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme žloutky, olej a dobře vyšleháme. Vařečkou zlehka přimícháme mouku s ořechy a kakaem. Nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme při 180°C. Tento korpus pečeme 3x. Necháme na mřížce vychladnout. Vychladlý korpus postříkáme rumem, potřeme krémem, poklademe maliny. Vezmeme druhý korpus a položíme na první potřený krémem. Opět postříkáme rumem, potřeme krémem, poklademe maliny. Nakonec přiklopíme třetí korpus, postříkáme rumem, potřeme ze všech stran krémem a dáme do chladu ztuhnout. Na polevu na mírném ohni zahříváme šlehačku, přidáme máslo a čokoládu. Mícháme. Jakmile je čokoláda z poloviny rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění. Vychladlý dort polijeme polevou a zdobíme ovocem a ozdůbkami dle vlastního uvážení. Slaboulince poprášíme kakaem.


Zdroj: krém: maminčinyrecepty.cz



Tříbarevná mramorovaná

2. března 2018 v 21:43 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

3 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku pískového cukru, 1,5 hrnku vlažného mléka, 0,5 hrnku oleje, 3 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, jemně strouhané perníčky, špetka soli,
(bábovka je do velké formy)


Z mouky, špetky soli, prášku do pečiva, cukru, vajec, oleje a mléka vymícháme hladké těsto. Z hmoty odlijeme část do dvou misek. Do jednoho z menších dílů vmícháme kakao (případně rozředíme trochou mléka) a do druhého jemně rozdrcené perníčky. Do velké formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou střídavě lijeme světlé těsto, kakaové těsto, světlé těsto, perníčkové těsto a tak dále až do vyčerpání všeho těsta. Bábovku pečeme při 180°C dorůžova asi hodinu. Zkusíme špejlí. Upečenou necháme ve formě chvíli chladnout a poté vyklopíme na talíř. Jemně pocukrujeme.



Maková bábovka z jedné mísy

2. března 2018 v 21:40 | Altara |  Pečivo sladké

SUROVINY

150 g máku, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka mleté skořice a tlučeného hřebíčku, strouhaná kůra z půlky citrónu


Odvážený mák jemně umeleme a v hmoždíři utlučeme hřebíček. Dáme do mísy společně s mletou skořicí, moukou, práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek. Důkladně promícháme a nakonec přidáme sníh z bílku. Hmotu nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a bábovku při 180°C upečeme. Ve formě necháme asi 10 minut chladnout a pak ji vyklopíme. Jemně pocukrujeme.




Cibulový krém se sýrem

2. března 2018 v 21:37 | Altara |  Vaření

SUROVINY

1 litr vody, 1 velká cibule, 1 velká brambora, 20 g másla, ½ slepičího bujónu, 1 lžička drceného sušeného pórku, 1 lžička drcených sušených hub, sůl a pepř, 100 g taveného sýra (použila jsem šunkový), na nudličky nakrájená osmažená šunka, osmažená kolečka vykrájená z veky, špetka černých sezamových semínek


Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme tavený sýr nakrájený na menší kousky a za stálého míchání jej necháme roztavit. Zalijeme vodou. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou oloupanou bramboru, bujón, pórek, drcené houby a vaříme, dokud není brambora měkká. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme osmaženou šunkou, krutony a sezamovým semínkem.




Jitrnicová s kroupami

2. března 2018 v 21:36 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 jitrnice, 1 litr vody, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř, 2 hrsti vařených krup


Jitrnice vytlačíme ze střívek do hrnce, zalijeme vodou a rozvaříme. Přidáme prolisovaný česnek, trochu majoránky a krátce povaříme. Poté vložíme kroupy a dochutíme solí a pepřem.



Česnečka s kroupami

2. března 2018 v 21:35 | Altara |  Vaření

SUROVINY

2 větší brambory, 1 litr vody, 1 palička česneku, 1 bylinkový bujón (Natur), majoránka, kmín, sůl a pepř, 2 lžíce sádla, hrst vařených krup (mívám je v mrazáku připravené v menších balíčcích), sekaná zelená petrželka


Brambory oloupáme, nakrájíme na malé kostičky, vložíme do vroucí vody, přidáme bujón, majoránku, špetku kmínu a osolíme. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté přidáme prolisovaný česnek, sádlo a kroupy. Dochutíme solí a pepřem. Dozdobíme zelenou petrželkou.


Celerová polévka

2. března 2018 v 21:34 | Altara |  Vaření

SUROVINY

30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 lžička mletého houbového koření (ze sušených hub), 1 slepičí bujón, ¼ středně velkého celeru, špetka kari, sůl a pepř, pažitka, osmažené krutony z tmavého pečiva


Zpěníme máslo, zaprášíme hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou. Přidáme bujón a na jemné nudličky nastrouhaný celer, houbové koření, špetku kari, sůl. Krátce povaříme. Nakonec zasypeme pažitkou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutóny z tmavého pečiva.