Duben 2018

Variace Red velvet

15. dubna 2018 v 20:42 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 120 g másla, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 240 ml podmáslí, půl lžičky červené gelové barvy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička octa
Krém: 250 g Mascarpone, 125 g másla, 1 vanilkový cukr,
Dohotoveni: zbytky červeného a kakaového marcipánu, kousek bílého, trochu rumu, trochu jogurtové polevy, formičky polokoule a tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

Dortíčky plněné a zdobené marcipánem


Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. V podmáslí rozmícháme červenou gelovou barvu. Změklé máslo rozšleháme, přidáme oba cukry a šleháme ještě asi 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce. Nakonec vařečkou vmícháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a poslední třetinu mouky. Jedlou sodu v malém hrníčku zalijeme octem, a jakmile směs vzkypí, okamžitě nalijeme na těsto a vařečkou do těsta rychle vmícháme. Vymazané a moukou vysypané formičky plníme do dvou třetin a pečeme v troubě vyhřáté na 175°C (zkusíme špejlí). Upečené dortíčky necháme vychladnout a z formiček vyklopíme. Připravíme si krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a postupně vešleháme Mascarpone. Uprostřed dortíčku malou kulatou formičkou naznačíme střed a malou lžičkou vydloubneme. Naplníme krémem a zavíčkujeme vydloubnutým středem, z kterého jsme odřízli špičku, takže nám zbylo jen malé kolečko. Bílý marcipán rozválíme a vykrájíme z něj kolečko o velikosti dortíčku a ještě menší kolečko a malou formičkou ještě vykrojíme střed. Kolečka naskládáme na dortíčky a dozdobíme přilepením tři kuliček z kakaového marcipánu. Dortíčků bylo třicet.

"Nahé" dortíčky zdobené marcipánem


Zbylé těsto nalijeme na plech se zvýšeným okrajem vyložený pečícím papírem a upečeme při 175°C (zkusíme špejlí). Vychladlý korpus vykrájíme kulatou formičku a spojíme zbylým krémem vždy tři kolečka k sobě. Dozdobíme červenou marcipánovou kytičkou.

Zbytkové kuličky s jogurtovou polevou


Odkrojky rozdrobíme do mísy, přidáme trochu rumu, zbylý krém (pokud nezbude tak kousek másla) a vytvoříme hmotu, z níž tvarujeme koule o velikosti vlašského ořechu. Dáme ztuhnout do chladničky. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme polevu. Koule do ní z poloviny máčíme a zdobíme lístky z kakaového marcipánu.




Minikremrole

15. dubna 2018 v 20:35 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

350 g hladké mouky, 250 g másla, 1 smetana ke šlehání, 3 žloutky, 1 lžíce octa
Náplň: 4 bílky, 280 g krupicového cukru
Dohotoveni: tuk na potření formiček, moučkový cukr na posypání


Z mouky, másla, smetany ke šlehání, žloutků a octa vypracujeme těsto a necháme nejméně 30 minut odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme tenký plát. Rádýlkem nakrájíme tenké dlouhé proužky podle velikosti pečících trubiček. Proužky natočíme na tukem potřené trubičky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C dorůžova. Po upečení a mírném zchladnutí kremrolky z trubiček stáhneme a necháme úplně vychladnout. V horké vodní lázni vyšleháme sníh z bílků. Šleháme, dokud není hmota horká a lesklá. Poté vyjmeme z vodní lázně a necháme mírně zchladnout. Sněhem naplníme cukrářský sáček, ustřihneme roh a kremrolky naplníme. Před podáváním jemně pocukrujeme moučkovým cukrem.


Kakaové miniroládky

15. dubna 2018 v 20:33 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

6 vajec, 140 g krupicového cukru, 40 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa
Krém: 250 g Mascarpone, 100 g másla, 1 vanilkový cukr, (popř. 2 lžičky moučkového cukru - já nesladila)
Dohotoveni: kakao na posypání


Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny, po jednom přidáváme žloutky (každý šleháme půl minuty) a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 10 minut (zkusíme špejlí). Upečený plát stáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a postupně vešleháme Mascarpone. Krém (trochu si odložíme na potření povrchu) natřeme na vychladlý plát, a pomalu stáčíme, přičemž odvinujeme pečící papír. Stočíme do poloviny a začneme stáčet z druhé strany. Střed rozkrojíme podélně a dostaneme tak dvě tenké roládky. Povrch potřeme krémem a hotové roládky posypeme kakaem.


Knoflíkový medovník

15. dubna 2018 v 20:30 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny), hrst mletých vlašských ořechů
Dohotovení: 150 ml rumu, 50 ml vody, čokoládové knoflíky ze silikonové formičky


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 6 dílů. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle talíře nebo dortové formy obkreslíme kolo, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kola rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Nakonec přidáme mleté vlašské ořechy. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích a obsypeme drobečky. Nakonec na povrch vmáčkneme čokoládové knoflíky. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a plníme jí silikonovou formičku na knoflíky. Dáme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé knoflíky z formičky snadno vymačkáme.



Chlebíčky s tuňákem

15. dubna 2018 v 20:28 | Altara |  Studená kuchyně
SUROVINY

veka, máslo, plechovka tuňáka v oleji, pórek, rajče, polníček, plátkový sýr, černé olivy


Veku namažeme máslem, uložíme na ni plátky sýra, plátky tuňáka a plátky pórku. Chlebíčky zpestříme půlkou černé olivy a dozdobíme polníčkem a rajčetem.



Krémová „Fantazie“

6. dubna 2018 v 21:39 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 80 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 3x)
Krém: 500 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 vanilkové pudinky, 375 g másla, moučkový cukr podle chuti (dala jsem 2 lžíce)
Dohotovení: kousek kakaového marcipánu a kousek růžového na kytičky


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Tento postup ještě 2x zopakujeme. Korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo šleháme s cukrem, po lžících přidáváme vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém. Korpusy pomažeme krémem (trochu si necháme na pomazání povrchu a boků), naskládáme na sebe. Povrch dortu potřeme vrstvou krému a pomocí malé lžičky po celém dortu vytaháme nahoru špičky. Kakaový marcipán vyválíme, převálíme okrasným válečkem se spirálkami, a podle dna dortové formy vykrojíme půlkruh, do kterého vykrájíme formičkami kolečka několika velikostí. Poklademe kytičkami z kakaového marcipánu a dozdobíme růžičkami ze silikonové formičky.



Harry Potter a jednorožec

6. dubna 2018 v 21:36 | Altara |  Dorty
SUROVINY

3 vejce, 120 g krupicového cukru, 120 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, špetka soli
(pečeme 2x)
3 vejce, 120 g krupicového cukru, 120 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 1 lžička kakaa, špetka soli (pečeme 2x)
Krém: 500 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 vanilkové pudinky, 375 g másla, 1 karamelové salko
Dohotovení: asi 1 kg marcipánové hmoty, potravinářské gelové barvy


Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Za stálého šlehání přisypeme krupicový cukr a řádně prošleháme. Pak po jednom přidáme žloutky. Nakonec olej a vše ještě důkladně prošleháme. Vařečkou vmícháme mouku. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Poté tento postup zopakujeme ještě dvakrát s tím, že přidáme kakao. Korpusy necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Mezitím si připravíme krém. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Za očasného promíchání necháme vychladnout. Máslo šleháme s karamelovým salkem, po lžících přidáváme vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém, který můžeme případně přisladit vešleháním moučkového cukru. Korpusy pomažeme krémem (trochu si necháme na pomazání povrchu a boků) tak, že první je světlý, pak tmavý, opět tmavý a nakonec opět světlý. Potřeme slabou vrstvu krému a dáme ztuhnout do chladničky. Obarvíme si marcipán. Ztuhlý korpus potáhneme nejprve bílým marcipánem. Poté si obarvíme marcipán červenou, žlutou a černou barvou. Z černé vykrojíme brýle a ze žluté a červené pak šálu a hřívu. Roh jednorožce vytvoříme natočením marcipánového válečku na špejli. Uši jsem vykrojila podle mističek a připevnila párátky. Dort byl na přání mé vnučky.



Chlebíčky s matjesy 2

6. dubna 2018 v 21:34 | Altara |  Studená kuchyně
SUROVINY

veka, máslo, majtesy, cibule, kyselá okurka, červená paprika, strouhaný sýr


Veku namažeme máslem, uložíme na ni plátky matjesů, mezi ně plátky cibule a plátky kyselé okurky a plátky červené papriky.


Velikonoční perníčky 2018

6. dubna 2018 v 21:23 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

500 g hladké mouky, vanilkový cukr, l lžička perníkového koření, 1 lžička kakaa, 180 g moučkového cukru, 170 g tuku, 2 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, rozšlehané vejce na potírání
Dohotovení: marcipán


Na vál prosijeme mouku s kakaem, přidáme špetku soli, perníkové koření, vanilkový cukr. Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, přidáme vejce a teplým zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme tvary a pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C. Vychladlé perníčky dozdobíme marcipánem. Většinu perníčků jsem zdobila přímo vykrájenými tvary z perníkového těsta a poté upekla.

Vousatí zajíci


Směs perníčků


Kraslice velké


Kraslice malé s kvítky