Variace Red velvet

15. dubna 2018 v 20:42 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 120 g másla, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 240 ml podmáslí, půl lžičky červené gelové barvy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička octa
Krém: 250 g Mascarpone, 125 g másla, 1 vanilkový cukr,
Dohotoveni: zbytky červeného a kakaového marcipánu, kousek bílého, trochu rumu, trochu jogurtové polevy, formičky polokoule a tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

Dortíčky plněné a zdobené marcipánem


Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. V podmáslí rozmícháme červenou gelovou barvu. Změklé máslo rozšleháme, přidáme oba cukry a šleháme ještě asi 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce. Nakonec vařečkou vmícháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a poslední třetinu mouky. Jedlou sodu v malém hrníčku zalijeme octem, a jakmile směs vzkypí, okamžitě nalijeme na těsto a vařečkou do těsta rychle vmícháme. Vymazané a moukou vysypané formičky plníme do dvou třetin a pečeme v troubě vyhřáté na 175°C (zkusíme špejlí). Upečené dortíčky necháme vychladnout a z formiček vyklopíme. Připravíme si krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a postupně vešleháme Mascarpone. Uprostřed dortíčku malou kulatou formičkou naznačíme střed a malou lžičkou vydloubneme. Naplníme krémem a zavíčkujeme vydloubnutým středem, z kterého jsme odřízli špičku, takže nám zbylo jen malé kolečko. Bílý marcipán rozválíme a vykrájíme z něj kolečko o velikosti dortíčku a ještě menší kolečko a malou formičkou ještě vykrojíme střed. Kolečka naskládáme na dortíčky a dozdobíme přilepením tři kuliček z kakaového marcipánu. Dortíčků bylo třicet.

"Nahé" dortíčky zdobené marcipánem


Zbylé těsto nalijeme na plech se zvýšeným okrajem vyložený pečícím papírem a upečeme při 175°C (zkusíme špejlí). Vychladlý korpus vykrájíme kulatou formičku a spojíme zbylým krémem vždy tři kolečka k sobě. Dozdobíme červenou marcipánovou kytičkou.

Zbytkové kuličky s jogurtovou polevou


Odkrojky rozdrobíme do mísy, přidáme trochu rumu, zbylý krém (pokud nezbude tak kousek másla) a vytvoříme hmotu, z níž tvarujeme koule o velikosti vlašského ořechu. Dáme ztuhnout do chladničky. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme polevu. Koule do ní z poloviny máčíme a zdobíme lístky z kakaového marcipánu.



 


Komentáře

1 Hanka | Web | 15. dubna 2018 v 20:43 | Reagovat

Tak tohle je úplný koncert, Ali!
Skvělé nápady. :-)

2 Iva | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 21:55 | Reagovat

Alenko, to je nádhera. V červnu nás čeká rodinná oslava, budu se, s dovolením, opičit. :-)

3 Lenka | E-mail | Web | 16. dubna 2018 v 16:54 | Reagovat

To je pěkné a zajímavé, a určitě moc dobré. Jsi šikulka, Ali.

4 ruzena | E-mail | Web | 17. dubna 2018 v 8:12 | Reagovat

Vtipné nápady, krásně to vypadá a vše se zužitkuje! :-P  :-)

5 altara | 18. dubna 2018 v 6:36 | Reagovat

[1]: Díky Hani, ty umíš vždy tak hezky pochválit :-)

[2]: Ivi klidně se opič, jak ráda bych šla s tebou péci u nás už nikdo nechce sladké :-(

[3]: Tenhle recept je skutečně dobrý, byla jsem sama překvapená, už jsem ho dělala několikrát, dokonce i bez té červené barvy :-D Díky Leni ;-)

[4]: A přesně o to mi šlo. Děkuji Růženko :-)

6 altara | 18. dubna 2018 v 6:39 | Reagovat

Omlouvám se, že reaguji na vaše krásné a milé komentáře tak dlouho, ale pokaždé přilezu ze zahrady jak Quasimodo a nemám sil odpovídat. Moc si Vašich komentářů vážím. :-)  ;-)

7 tetkapernikarka | E-mail | Web | 6. května 2018 v 23:19 | Reagovat

Ali,ty jsi nezmar! Všechno máš krásné,vyhraješ si se vším do detailu,no a pak je to právě taková nádhera :-) A dobrota určitě taky.
Na té zahradě to nepřeháněj ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama