Červenec 2018

Štafetkový dortík

7. července 2018 v 19:05 | Altara |  Dorty
SUROVINY

260 g bílků (asi 8-9 dle velikosti vajec), 170 g cukru krupice, 70 g hladké mouky + na poprášení, 70 g mletých lískových oříšků
Krém: 300 ml mléka, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, 2 lžíce mleté kávy, 4 lžíce horké vody, 50 ml vaječného likéru
Dohotoveni: 150 g tmavé čokoládové polevy, čerstvé maliny na zdobení, stužka na svázání


Troubu předehřejeme na 200°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Bílky vyšleháme s cukrem na tuhý sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a oříšky a rovnoměrně rozetřeme na připravené plechy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až těsto zpevní. Vyjmeme, zlehka poprášíme moukou a zakryjeme čistým pečícím papírem, obrátíme a necháme vychladnout. Pak teprve opatrně sloupneme pečící papír, na kterém se korpusy pekly. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání ho necháme zchladnout. Rozšleháme ho ručním elektrickým šlehačem a zašleháme do něj změklé máslo. Kávu spaříme horkou vodou a spolu s likérem ji vmícháme do krému. Každý korpus potřeme třetinou krému, rozkrojíme po délce na dva díly a všechny 4 díly stočíme pomocí pečícího papíru do rolády. Pevně je stáhneme, aby si zachovaly kulatý tvar, a uložíme je zabalené v pečícím papíru do chladničky alespoň na 4 hodiny. Ztuhlé rolády rozbalíme, položíme na podložku spojem dolů a nakrájíme na kousky dlouhé 5 cm. Polevu rozehřejeme ve vodní lázni a roládky do ní namáčíme. Necháme okapat a postavíme štafetky namočenou stranou na pečící papír a necháme v chladničce asi 30 minut ztuhnout. Zbylý krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na každou štafetku pusinku a ozdobíme ji malinou. Naskládáme je vedle sebe na podnos a svážeme stužkou.

Zdroj: internet



Jogurtové muffiny s višněmi

7. července 2018 v 19:03 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

3 vejce, 125 g cukru, 125 g tekutého másla, 100 g přírodního jogurtu, 200 g polohrubé mouky, 50 g škrobové moučky, 2 lžičky prášku do pečiva
Dohotoveni: višně (24 ks), čokoládová poleva


Vejce vyšleháme s cukrem, máslem a jogurtem. Mouku smísíme se škrobovou moučkou, s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané hmoty. Těstem plníme papírové košíčky na pečení do tří čtvrtin, vmáčkneme vypeckovanou višni a zakryjeme zbývajícím těstem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Nad párou si rozpustíme čokoládovou polevu a máčíme v ní špičky muffinků. Omyté a okapané višně se stopkou namočíme z půlky do čokolády a klademe na špičku. Necháme v chladu ztuhnout.



Královna Karibiku

7. července 2018 v 19:01 | Altara |  Dorty
SUROVINY

380 g listového těsta, hladká mouka na vál
Krém: 500 g mascarpone, 200 ml 33% smetany, 150 ml kokosového mléka, 110 g moučkového cukru, 4 lžíce bílého rumu, 4 plátky želatiny, 4 lžíce vody
Dohotoveni: strouhaný kokos, plátky z kokosového ořechu, drť z listového těsta


Listové těsto (200 g) vyválíme na tenký plát a podle kulaté formy z něj vykrojíme kolo. Položíme ho na plech s papírem na pečení, zakryjeme dalším papírem a zatížíme dnem rozevírací formy na korpus. Pečeme 20 minut při 180°C a pak necháme vychladnout. Zbylé listové těsto rovněž vyválíme a upečeme. Vychladlé nastříháme nůžkami na drť. Mascarpone vyšleháme s cukrem a kokosovým mlékem do krému. V ohřátém rumu rozpustíme ve studené vodě nabobtnanou želatinu a vše vmícháme do krému společně s vyšlehanou šlehačkou. Listový korpus vložíme do formy, naplníme krémem a lžící upravíme povrch na vlnky. V chladničce necháme tuhnout 3 hodiny a poté formu sejmeme. Bok a kousek povrchu dortu ozdobíme drtí z listového těsta, proužkem strouhaného kokosu a střed hoblinkami z kokosového ořechu.

dort v řezu


Zdroj: časopis Žena a kuchyně (mírně upraveno zdobení)


Mramorový nepečený dortík

7. července 2018 v 18:59 | Altara |  Dorty
SUROVINY

1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 500 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1 želatina na vaječnou tlačenku, půl hrnku studené vody, 3 lžičky kakaa, omyté okapané maliny, angrešt, černý rybíz, strouhaná čokoláda


V půl hrnku vody necháme nabobtnat želatinu. Mléko uvedeme k varu, odstavíme a želatinu do něj vmícháme. Vanilkový cukr, žloutky, máslo a cukr ušleháme do pěny, vešleháme tvarohy. Přilijeme mléko se želatinou a ještě dobře prošleháme. Hmotu rozdělíme do dvou misek a do jedné vmícháme kakao. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a střídavě lijeme pomocí naběračky světlou a tmavou hmotu a prokládáme ovocem. Zakryjeme alobalem a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce. Před podáváním posypeme strouhanou čokoládou.

dortík v řezu




Medovník na svatbu

7. července 2018 v 18:57 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, kousky barevného marcipánu


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku, kakao a jedlou sodu a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 7 dílů. Nastříháme si 7 kusů pečícího papíru, podle talíře nebo dortové formy obkreslíme kolo, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kola rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 7 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích a obsypeme drobečky. Nakonec povrch ozdobíme marcipánovými ozdůbkami. Na spodním obvodu dortu střídáme černá a bílá srdíčka.

detail 1



detail 2