Říjen 2018

Kakaový medovník

19. října 2018 v 15:25 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, marcipán a kakaový marcipán na zdobení


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem, jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 6 dílů. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle talíře nebo dortové formy obkreslíme kolo, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kola rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích, posypeme rozdrcenými odřezky a ozdobíme marcipánovými ozdůbkami.



Vdolky s jablečnými povidly

19. října 2018 v 15:22 | Altara |  Vaření
SUROVINY

500 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, 400 ml mléka, 20 g droždí, 2 žloutky, sůl, 2 lžíce rumu, olej na smažení
Dohotoveni: jablečná povidla, 250 g měkkého tvarohu, 100 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr a cukr podle chuti, plátky jablíček a mátové lístky na zdobení


Prosátou mouku osolíme špetkou soli, přidáme cukr, z droždí připravený vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo, rum a vše vypracujeme na přiměřeně tuhé těsto, jež přikryjeme čistou utěrkou a v teple necháme nakynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné dílky, tvarujeme do bochníčků a necháme ještě chvíli nakynout. Mezitím si rozpálíme olej, vkládáme vdolky a po obou stranách osmažíme dočervena. Tvaroh promícháme se smetanou, přidáme vanilkový cukr a cukr podle chuti. Naplníme jím zdobící sáček s ostře řezanou špičkou. Mírně prochladlé vdolky mažeme povidly, nastříkáme tvaroh a zdobíme plátky jablíček a mátovými lístky.



Kmotrova fazolačka

19. října 2018 v 15:19 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1,5 l vody, 2 plechovky červených fazolí, 2 větší brambory, 1 červený paprikový lusk, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 masox, libeček, lžička červené sladké mleté papriky, sůl a pepř, ostrá Kmotrova klobása, černý sezam, zelená nať z cibule na ozdobení, máslová jíška z 30 g másla a 2 lžic hladké mouky


Plechovky s fazolemi otevřeme, a fazolky necháme okapat na sítu. Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s polovinou fazolí přidáme do polévky. Osolíme, přidáme masox a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na sporák, přidáme nasekaný libeček, na proužky nakrájenou červenou papriku a krátce povaříme. Zahustíme jíškou. Nakonec do polévky nasypeme zbylé fazole a na tenká kolečka pokrájenou klobásu. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním dozdobíme semínky černého sezamu a cibulovou natí.




Roláda z Nivy a šunky

19. října 2018 v 15:16 | Altara |  Studená kuchyně
SUROVINY

500 g Nivy, 200g šunky, datlová oranžová rajčátka, půlky vlašských ořechů, zelená petrželka


Připravíme si potravinářskou fólii v délce tácku, na kterém budeme chtít roládu servírovat. Na hrubém nudličkovém struhadle nastrouháme Nivu na fólii, rozložíme po celé ploše (kousek od kraje necháme volný), přikryjeme druhou fólií a rozválíme. Vrchní fólii stáhneme, poklademe šunkou a pomocí spodní fólie pevně srolujeme do rolády. Dáme ztuhnout do chladu. Ztuhlou roládu krájíme nožem namočeným v horké vodě, klademe na tác a zdobíme ořechy, rajčátky a petrželkou.



Hermelínová pizza

19. října 2018 v 15:08 | Altara |  Pečivo slané
SUROVINY

hotové listové těsto na pizzu, olej na potření, kečup, koření na pizzu, 1 hermelín, červená a zelená paprika, cibule, anglická slanina, zelená petrželka, oranžová datlová rajčátka


Těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme kečupem. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky, anglickou slaninu na nudličky, obě papriky na proužky, cibuli na tenké plátky, rajčátka na půlky a petrželku nadrobno. Vše naskládáme na těsto a posypeme kořením. Pečeme při 180°C.

Pizza před porcováním




PAW PATROL

17. října 2018 v 12:03 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 100 ml rumu, 100 ml vody, marcipán a kousky barevného marcipánu

potahovaný medovník


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 6 dílů. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle talíře nebo dortové formy obkreslíme kolo, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kola rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích a dáme ztuhnout do chladničky. Hotový medovník potáhneme marcipánem a ozdobíme marcipánovými figurkami.



Dorty „Dva v jednom“

17. října 2018 v 11:59 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva (pečeme 3x na plechu se zvýšeným okrajem)
Krém: 375 g másla, 1 Salko (nevařené), 50 g kakaa
Dohotoveni: marcipán

Smajlíci

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a přiléváme olej. Pak střídavě mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva a mléko. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech se zvýšeným okrajem. Pečeme při 180°C. Totéž upečeme ještě 2x. Hotové korpusy necháme vychladnout. Na krém vyšleháme máslo do pěny a pomalu přiléváme salko. Nakonec přišleháme kakao. Můžeme přidat i trochu moučkového cukru. Krém rozdělíme na dvě poloviny. Z prvního korpusu vykrájíme 2 kolečka pomocí dortové formy o průměru 18 cm, z druhého korpusu pak jedno kolečko. Ze zbytku prvního korpusu pak 10 malých koleček. Korpusy i malá kolečka promažeme polovinou krému a naskládáme na sebe. Krémem slabě obmažeme i boky. Dáme ztuhnout do chladničky. Vychladlý dort a dortíčky potáhneme marcipánem a dozdobíme.

Srdíčkování



Kakaový závin se švestkami

17. října 2018 v 11:53 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

400 g hladké mouky, 2 žloutky, špetka soli, 2 lžičky kakaa, 1 lžíce octa, 1 Hera, 1 šlehačka
Dohotoveni: Hera na potření těsta, drobečky ze sušenek esíček, švestky, loupané mandle, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání


Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Pak je rozdělíme na dvě poloviny. Každou zvlášť vyválíme, potřeme rozpuštěnou Herou, posypeme drobečky, poklademe švestkami, opět posypeme drobečky, posypeme půlkami loupaných mandlí a zavineme. Uložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe půlkami loupaných mandlí. Upečeme při 180°C. Vychladlý závin jemně poprášíme moučkovým cukrem.



Chlebíčky s Nivou

17. října 2018 v 11:40 | Altara |  Studená kuchyně
SUROVINY

veka, máslo, Niva, okrasný hlávkový salát, půlky vlašských ořechů


Veku namažeme máslem, posypeme na hrubém struhadle nastrouhanou Nivou a dozdobíme salátem a půlkami vlašských ořechů.


Pohoštění pro návštěvu





Kmotrovy chlebíčky

17. října 2018 v 11:37 | Altara |  Studená kuchyně
SUROVINY

veka, máslo, Kmotrova klobása nakrájená na jemné plátky, rajčata, cibule, zelená petrželová nať


Veku namažeme máslem, uložíme na ni plátky klobásy, plátek rajčete, plátek cibule a dozdobíme zelenou petrželovou natí.