Kakaový medovník

19. října 2018 v 15:25 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 karamelové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 zkaramelizované salko (vařené 2 hodiny)
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, marcipán a kakaový marcipán na zdobení


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem, jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 6 dílů. Nastříháme si 6 kusů pečícího papíru, podle talíře nebo dortové formy obkreslíme kolo, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kola rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 6 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích, posypeme rozdrcenými odřezky a ozdobíme marcipánovými ozdůbkami.


 


Komentáře

1 Hanka | Web | 19. října 2018 v 15:28 | Reagovat

Další parádní medovník, páni, to zírám! O_O
Musím se mrknout, kolik už jich máš, Ali. ;-)  :-)

Zařazeno, opět prima série receptů, docela jsem se vyřádila. Teď zase vložím něco svého pro uklidnění. ;-)  :-D

2 tetkapernikarka | Web | 21. října 2018 v 23:04 | Reagovat

Ali,zdravím tě a chválím tvůj další skvělý medovník :-)

3 Teri | Web | 23. října 2018 v 22:13 | Reagovat

To vypadá perfektně. Domácí medovník děláme častěji, než kupujeme, protože kupovaný už není to, co býval dřív. Osvědčil se mi ještě například tento recept https://www.pomodo.cz/recepty/domaci-medovnik ;-)

4 altara | 29. října 2018 v 21:22 | Reagovat

[1]: Děkuji ti moc. Už ses dopočítala kolik jich mám? :-)

[2]: Taky tě zdravím a děkuji moc :-)

[3]: Díky Teri, ale zůstanu u své klasiky. ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama