Listopad 2018

Roláda s kokosovým krémem

23. listopadu 2018 v 20:20 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

6 vajec, 140 g krupicového cukru, 40 g polohrubé mouky, 40 g hladké mouky
Krém: 250 g Mascarpone, 100 g másla, 1 vanilkový cukr, (popř. 2 lžičky moučkového cukru - já nesladila), několik lžiček strouhaného kokosu
Dohotoveni: kokos na posypání a marcipánové kytičky



Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny, po jednom přidáváme žloutky (každý šleháme půl minuty) a nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 10 minut (zkusíme špejlí). Upečený plát stáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a postupně vešleháme Mascarpone. Krém (trochu si odložíme na potření povrchu) natřeme na vychladlý plát a pomalu stáčíme, přičemž odvinujeme pečící papír. Povrch potřeme krémem a posypeme kokosem. Dozdobíme marcipánovými kytičkami.


Dort stracciatella

23. listopadu 2018 v 20:16 | Altara |  Dorty
SUROVINY

3 vejce, 60 g pískového cukru, 60 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva (2 zarovnané čajové lžičky), 20 g kakaa, 2 lžíce oleje
Krém: 500 g bílého jogurtu, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 500 ml smetany na šlehání, 100 g hořké čokolády, 1,5 balíčku želatinového ztužovače za studena (75 g)
Dohotoveni: rum, čokoládové zdobení



Celá vejce vyšleháme s cukrem asi 5 minut do světlé pěny. Zašleháme olej a opatrně kakao, pak po částech přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi 15 minut na 180°C. Poté necháme piškot zchladnout a připravíme si krém. Bílý jogurt smícháme s cukry, smetanu ušleháme dotuha. Čokoládu nastrouháme z poloviny na jemno, z poloviny na hrubo. Podle návodu si připravíte ztužovač za studena, vmícháme do něj jogurt, pak přidáme šlehačku a čokoládu a vše prošleháme. Hotový krém dáme na korpus pokapaný rumem. Dáme ztuhnout do lednice na minimálně dvě hodiny.


Zdroj: Internet




Omeleta z vajec s Hermelínem

23. listopadu 2018 v 20:14 | Altara |  Vaření
SUROVINY

4 vejce, 1 Hermelín, zelená petrželka, sůl, pepř, olej


Rozšlehaná vejce nalijeme na pánev s rozpáleným olejem, posypeme sekanou zelenou petrželkou, osolíme, opepříme a poklademe trojúhelníčky Hermelínu. Podáváme s čočkou.


Krůtí nudličky na olivách

23. listopadu 2018 v 20:11 | Altara |  Vaření
SUROVINY

krůtí prsa, cibule, vejce, červený paprikový lusk, malý sáček zelených oliv, kečup, plnotučná hořčice, sojová omáčka, sůl, pepř, olej


V míse rozšleháme vejce. Omyté krůtí maso nakrájíme na nudličky a přidáme k rozšlehanému vejci, dobře promícháme. Nakrájíme si cibuli, paprikový lusk a scedíme olivy. Na rozpáleném oleji opečeme maso, přidáme cibuli a paprikový lusk a restujeme, dokud nejsou maso a paprika měkké. Přidáme trochu soli, pepře a zalijeme kečupem. Dochutíme sojovou omáčkou a plnotučnou hořčicí. Podáváme s vařenou rýží.


Kotlety s nakládanými houbami

1. listopadu 2018 v 21:17 | Altara |  Vaření
SUROVINY

4 kotlety, 1 nožička ostré klobásy, 1 malá sklenička nakládaných houbiček ve sladkokyselém nálevu, 1 velká cibule, 2 lžičky mleté sladké červené papriky, 1 houbový bujón, ½ masoxu, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, olej na orestování, zátřepka z vody a hladké mouky na zahuštění, 50 ml smetany, lžička plnotučné hořčice


Kotlety omyjeme, necháme okapat a naklepeme. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme a na zbylém oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a poprášíme ji mletou paprikou. Vše vložíme do tlakového hrnce, přidáme houbový bujón, masox, na kolečka nakrájenou klobásu, scezené nakládané houbičky, podlijeme dostatečným množstvím vody a vaříme cca půl až tři čtvrtě hodiny. Měkké kotlety vyjmeme, do omáčky dolijeme vodu na požadované množství. Zahustíme zátřepkou z vody a hladké mouky, dochutíme hořčicí, solí a pepřem a nakonec vmícháme smetanu. Podáváme s vařenou rýží.


Ořechové štrůdlíky se zakysankou

1. listopadu 2018 v 21:05 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

400 g hladké mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 hera, 1 zakysaná smetana
Náplň: 200 g mletých ořechů, 150 ml mléka, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, špetka skořice, rum podle chuti
Dohotoveni: hera na potření, rozinky, 1 rozšlehané vejce na potření, půlky vlašských ořechů na zdobení, moučkový cukr na posypání


Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mleté ořechy, přidáme vanilkový cukr, špetku skořice a cukr a rum podle chuti. Za stálého míchání krátce podusíme. Těsto rozválíme, rozdělíme na osm obdélníčků, potřeme rozpuštěnou herou, doprostřed natřeme náplň, posypeme rozinkami.

Štrůdlíky před zavinutím


Štrůdlíky před pečením


Zbylé těsto rozválíme, rozdělíme na 4 obdélníčky, potřeme rozpuštěnou herou a protože nezbyla ořechová náplň, přijdou na řadu domácí jablíčková povidla.

Jablíčkové štrůdlíky před pečením


Postupujeme stejně jako u ořechových. Poklademe rozinkami a zavineme. Potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme čokoládovými dropsy a pečeme při 180°C dozlatova. Výsledek - mňam.

Jablíčkové štrůdliky





Květák s kuřecím masem

1. listopadu 2018 v 20:55 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 menší květák, 400 g kuřecích prsou, 30 g másla, 2 lžíce oleje, 20 g hladké mouky, 100 g tvrdého sýru, 150 ml smetany, petrželka, 2 žloutky, muškátový květ, sůl a pepř


Květák očistíme, opláchneme, rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Pak ho scedíme a necháme okapat. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme uvařený květák. Kuřecí maso opláchneme, nakrájíme na kostky a orestujeme na malém množství oleje, posypeme solí a mletým pepřem a pak maso rozložíme na květák. Připravíme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou, přidáme nasekanou petrželku, špetku muškátového květu, pepře a sůl, vmícháme žloutky a směs nalijeme na květák s kuřecím masem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 180°C dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.



Jelítková s česnekovým chlebem

1. listopadu 2018 v 20:53 | Altara |  Vaření
SUROVINY

1 l vody, 1 větší kroupové jelítko, 1 masox, česnek podle chuti, sůl, pepř, majoránka, plátky sezamového chleba, olej na osmažení a 1 stroužek česneku do oleje


Do hrnce nalijeme litr vody a jelítko do ní vymačkáme ze střívka. Promícháme, přidáme masox, prolisovaný česnek, majoránku a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Chléb nakrájíme na proužky a osmažíme na rozpáleném oleji, do kterého jsme prolisovali stroužek česneku. Před podáváním zdobíme zelenou petrželkou, anebo taky ne.