Prosinec 2018

Vánoční zvonky - medovníky

30. prosince 2018 v 22:41 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 1 lžička kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky
(zaděláváme 2x)
Krém: 625 g másla, 600 ml mléka, 4 karamelové pudinky, 4 lžíce cukru, 2 zkaramelizovaná salka (vařená 2 hodiny), 4 lžíce moučkového cukru
Dohotoveni: 200 ml rumu, 50 ml vody, zbytky marcipánu a fondánu na zdobení


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem, jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Toto opakujeme ještě jednou. Těsta rozdělíme na 20 dílů. Nastříháme si 10 kusů pečícího papíru, podle formy vánočního zvonku (Tescoma) na každý papír obkreslíme 2 zvonky, obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle zvonků rozválíme bochánky. Takto vyválíme všech 20 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C dozlatova. Jednotlivé pláty necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každý plát položíme formu zvonku a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka, cukru a karamelových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, se zkaramelizovaným salkem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé pláty potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže plát pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celých hotových zvonků, aby to vyšlo. Z tohoto množství poskládáme 4 medové zvonky o 5 plátech. Poskládané zvonky potřeme na povrchu a bocích, posypeme rozdrcenými odřezky a ozdobíme marcipánovými ozdůbkami.

Zvonek se zelenými stromky


Zvonek se zasněženými stromky


Zvonek se sněhuláčkem




Cukroví - vánoce 2018

22. prosince 2018 v 22:18 | Altara |  Cukroví
Tácky s cukrovím




Linecká sluníčka z klasického lineckého těsta




Mandlové trubičky

22. prosince 2018 v 22:15 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

150 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandlové aroma
Krém 1: 125 g másla, 1 kokosový krém ve skleničce z Lidlu
Krém 2: 75 g másla, 15 g cukru moučka, 1 žloutek, 125 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce nutelly, 1 lžička kakaa
Dohotovení: bílá čokoláda, strouhaný kokos

Trubičky s kokosovým krémem



Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku 2 mm přes dva mikroteny, z obou stran pocukrujeme, aby se těsto nelepilo. Rádýlkem nakrájíme proužky, které navineme na pocukrované kovové trubičky. Necháme je asi 1 hodinu zaschnout a opatrně sundáme z trubičky. Konce máčíme do bílé čokoládové polevy a do kokosu. Plníme kokosovým krémem jednu polovinu trubiček a nutellovým krémem druhou polovinu trubiček.

Trubičky s nutellovým krémem




Nutella kremrolky

22. prosince 2018 v 22:12 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

200 g hladké mouky, 125 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 75 ml smetany ke šlehání, 1 vejce na potření
Krém: 75 g másla, 15 g cukru moučka, 1 žloutek, 125 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce nutelly, 1 lžička kakaa
Dohotovení: moučkový cukr na posypání


Žloutek, máslo a smetanu utřeme do hladka. Přidáme špetku soli a hladkou mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, rádýlkem vykrájíme tenké proužky. Proužky natočíme na trubičky, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v horké troubě. Po upečení kremrolky vykroutíme a plníme nutellovým krémem. Krém připravíme uvařením kaše z mléka a mouky. Do zchladlé kaše zašleháme máslo, cukr, žloutek, kakao a nutellu.


Jádrové rohlíčky

22. prosince 2018 v 22:10 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

50 g hrubé mouky, 110 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 1 vejce,
Krém: 250 g másla, 1 Salko, rum dle chuti
Dohotovení: hořká čokoládová poleva a kousek 100% tuku


Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Z kousků těsta vytvoříme válečky asi 5,5 cm dlouhé. Z nich tvarujeme rohlíčky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Na vychladnuté rohlíčky stříkáme karamelový krém, necháme v chladu ztuhnout a namáčíme v čokoládové polevě.

Zdroj: Helenčino pečení - Rodinné recepty


Kolečka s citrónovou polevou

22. prosince 2018 v 22:09 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
Dohotovení: meruňkový džem s trochou citrónové šťávy, hotová tuková citrónová poleva


Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé spojujeme džemem ochuceným citrónovou šťávou. Kolečka máčíme v tukové citrónové polevě a zdobíme stromečkem z marcipánu ze silikonové formičky a sypeme bílými a zlatými cukrovými kuličkami.



Kakaové trojúhelníčky

22. prosince 2018 v 22:07 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

150 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g mletých vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 40 g kakaa
Krém: 150 g másla, 100 g cukru moučka, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce rumu
Dohotovení: strouhaný kokos


Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme trojúhelníčky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé spojujeme krémem. Potřeme i strany, které obalíme v kokosu. Bohužel jsem měla jen jemně mletý kokos, hrubší je hezčí.

Zdroj: Helenčino pečení - Rodinné recepty


Ořechové košíčky s marcipánem a mandlemi

18. prosince 2018 v 22:18 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

300 g hladké mouky, špetka soli, 100 g moučkového cukru, špetka kypřícího prášku do pečiva, nastrouhaná citrónová kůra, 2 žloutky, 200 g másla
Náplň:
150 g směsi oříšků (lískových oříšků, mandlí a vlašských ořechů), 1 vejce, 2 lžíce másla, 100 g krystalového cukru
Dohotovení:
marcipán, neloupané mandle


Do mísy prosejeme mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme strouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Dále přidáme žloutky a máslo. Vypracujeme hutné těsto, vložíme do mikroténového sáčku a dáme na 30 minut do chladničky odpočinout. Odpočaté těsto rozdělíme na kousky a vtlačujeme do tukem vymazaných formiček na košíčky. Připravíme si náplň. Máslo přepustíme a necháme lehce zchladnout. Přidáme krystalový cukr a vejce a našleháme do pěny. Na závěr vmícháme směs jemně strouhaných oříšků. Hotovou náplní plníme košíčky s těstem do tří čtvrtin. Po naplnění ihned vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Upečené košíčky necháme lehce zchladnout, poté vyklopíme a necháme vystydnout. Marcipán rozválíme a formičkou ve tvaru pavučinky vykrájíme tvary. Každý košíček přikryjeme marcipánovou pavučinkou a doprostřed vtiskneme neloupanou mandli.


Ořechová kolečka se žloutkovou polevou

18. prosince 2018 v 22:15 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

240 g hladké mouky, 240 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, špetka mleté skořice
Dohotovení: meruňkový džem, žloutková poleva, čokoládové zdobení, zlaté a bílé cukrové perličky
Žloutková poleva: 1 žloutek, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka


Vše zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát cca 3 mm silný, vykrajujeme formičkou kolečka, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C dorůžova. Vychladlé slepujeme meruňkovým džemem. Zdobíme žloutkovou polevou, čokoládovým zdobením a cukrovými kuličkami. Žloutkovou polevu si připravíme tak, že třeme žloutek s prosátým moučkovým cukrem a mlékem dohladka.



Vzorované kávové sušenky

18. prosince 2018 v 22:13 | Altara |  Cukroví
UROVINY

400g hladké mouky, 280 g másla, 140 g moučkového cukru, 4 žloutky, 4 lžičky jemně mleté zrnkové kávy, špetka soli
Krém: 150 g másla, 100 g cukru moučka, 1 lžička rozpustné kávy "Nescaffé", rum podle chuti
Dohotovení: čokoládová kávová zrnka ze silikonové formičky a trochu rozpuštěné čokolády na přilepení zrnek


Mouku prosijeme na vál, přidáme moučkový cukr, mletou kávu, špetku soli, žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Z těsta vyválíme plát o síle 4 mm a přejedeme vzorovaným válečkem.


Formičkou vykrajujeme zrna. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C. Cukroví necháme vychladnout. Spojujeme kávovým krémem a dozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem, které přilepíme pomocí rozpuštěné čokolády.



Kolečka „Raffaello“

18. prosince 2018 v 22:09 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

200 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g strouhaného kokosu, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli
Krém: 150 g másla, 100 g cukru moučka, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce rumu
Dohotovení: bílá čokoládová poleva, mandlové lupínky, strouhaný kokos


Mouku prosijeme na vál, přidáme moučkový a vanilkový cukr, strouhaný kokos, kypřící prášek do pečiva, špetku soli, máslo a vypracujeme hladké těsto, které uložíme asi na hodinu do chladničky. Z těsta vyválíme plát o síle 3 mm a formičkou vykrajujeme kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 180°C. Cukroví necháme vychladnout. Spojujeme krémem z másla, moučkového cukru, kokosu a rumu. Kolečka máčíme v bílé čokoládové polevě, zdobíme na jedné polovině mandlovými lupínky a na druhé polovině strouhaným kokosem.


Dvoubarevná srdíčka

18. prosince 2018 v 22:07 | Altara |  Cukroví
SUROVINY

Růžové těsto:
230 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 3 balíčky malinového pudinku, špetka prášku do pečiva
Hnědé těsto:
75 g hladké mouky, 50 g mletých ořechů, 40 g moučkového cukru, 1,5 lžíce kakaa, 60 g másla,
1 malé vejce
Dohotovení: malinový džem


Ze všech surovin si postupně vypracujeme obě těsta, necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout a poté vyválíme na pláty silné asi 4 až 5 mm. Formičkou vykrájíme srdíčka. Polovině srdíček vykrájíme malou formičkou středy a barevně prohodíme. Hotová srdíčka vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C. Po vychladnutí k sobě srdíčka slepujeme malinovým džemem.