Craquelin

4. února 2020 v 20:28 | Altara |  Pečivo sladké
SUROVINY

Na odpalované těsto: 125 ml mléka, 125 ml vody, špetka soli, 115 g másla pokojové teploty, 5 vajíček, 140 g hladké mouky.
Na cukrové těsto: 80 g másla pokojové teploty, 90 g třtinového cukru, 90 g hladké mouky.
Krém: 500 g Mascarpone, 400 ml smetany 33% tuku, 20 g vanilkového cukru.


Troubu rozpálit na 200°C. Plech vyložit pečícím papírem. Nejprve si připravíme cukrové těsto, všechny suroviny dáme do misky, vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 10 minut do chladničky. Připravíme si odpalované těsto: do hrnce dáme mléko, vodu, máslo a špetku soli a přivedeme k varu, stáhneme z plotny a vsypeme všechnu mouku, mícháme, dokud se všechna nezapracuje. Vrátíme na plotnu a odpalujeme asi 3 minuty. Těsto se musí odlepovat od stěn. Necháme prochladnout a poté vešleháme rozšlehaná vejce. Těsto se po zašlehání vajec pěkně táhne. Cukrové těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme na 3 mm mezi dvěma fóliemi a opět dáme na 10 minut znovu do chladničky. Odpalované těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou kulatou špičkou a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem kolečka o průměru 3,5 cm. Z cukrového těsta vykrájíme kulatou formičkou kolečka, klademe na nastříkané těsto. Pečeme 3 minuty na 200°C a pak 20 minut na 180°C. Nechat zcela vychladnout, pak prokrojit a nastříkat krémem. Mascarpone vyšleháme s vanilkovým cukrem a šlehačkou. Dělala jsem s pařížskou.
Poznámka: Recept jsem si opsala někde na netu, bohužel nevím už od koho.


 


Komentáře

1 Hanka | E-mail | Web | 4. února 2020 v 20:30 | Reagovat

Na tyhle větrníky mám taky zálusk, Ali, jsou senzační. Ovšem jak se znám, zase je nějak zkazím. 8-O Ty je máš jedna báseň. :-)

2 ruzena | E-mail | Web | 5. února 2020 v 11:04 | Reagovat

Já je nosím už delší dobu v hlavě. Teď když vidím jak se ti provedly, snad se konečně odhodlám je upéct. Musí to být lahoda, křupavé a zároveň měkké 😋😋

3 Lenka | E-mail | Web | 5. února 2020 v 13:00 | Reagovat

Ahoj Ali, zajímavý název. Viděla jsem na videu, jak je dělá Iveta Fabešová, ta je nazývala koblížky z odpalovaného těsta.

4 tetkapernikarka | E-mail | Web | 6. února 2020 v 14:04 | Reagovat

Ali,název slyším poprvé,ale jinak jsou větrníky luxusní! :-)

5 altara | 9. února 2020 v 21:23 | Reagovat

[1]:Hani děkuji, na tom není co zkazit. Když to dokážu já tak ty určitě. Omlouvám se, že píšu komentáře až teď ale měla jsem návštěvu. :-)

[2]: Růženko mě moc nechutnaly ale bylo mi řečeno, že mám moc mlsnej jazyk :-)

[3]: Jak jsem opsala, tak předávám dál a to včetně názvu, který tam byl :-D

[4]: Děkuji :-)

6 MoniaP | E-mail | 29. února 2020 v 10:37 | Reagovat

Neco pro chlapce, potkejte divky z oblasti - http://girlssnapshots.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama