Čokoládový s podkovou

11. března 2020 v 20:59 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2vejce, 50 g polohrubé mouky, 20 g mletých ořechů, 10 g kakaa, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 3x), (forma 18 cm)
Krém: 30 g másla, 30 g hladké mouky, 200 ml mléka, 160 g másla, 100 g moučkového cukru, 40 g kakaa
Punčovina: 120 g piškotů, 200 g mletých ořechů, rum, trochu zbylého krému (po rozdělení na jednotlivé korpusy a obmazání) popřípadě máslo
Poleva: 100 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké kvalitní čokolády (použila jsem 72%), kousek másla
Dohotovení: rum, čokoládové šupinky, bílé zlaté cukrové perličky a čokoládová podkova poprášená zlatou pudrovou barvou, červená marcipánová mašlička, čokoládové tyčinky ze silikonové formičky


Na krém rozpustíme máslo v kastrůlku, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a uvaříme kaši. Máslo vyšleháme s cukrem a kakaem do pěny a po lžících přidáváme prochladlou kaši. Na korpus šleháme bílky se solí, když se začne tvořit sníh, přidáme krupicový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme žloutky, olej a dobře vyšleháme. Vařečkou zlehka přimícháme mouku s ořechy a kakaem. Nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme při 180°C. Tento korpus pečeme 3x. Necháme na mřížce vychladnout. Každý korpus jednou prokrojíme. První vychladlý korpus postříkáme rumem, potřeme krémem. Vezmeme druhý korpus a položíme na první potřený krémem. Opět postříkáme rumem, potřeme krémem. Naneseme vrstvu punčoviny (všechny suroviny smícháme v míse dohromady a propracuje na vláčnou hmotu), potřeme krémem a položíme další korpus. Tento pak rovněž postříkáme rumem, pomažeme krémem a přiklopíme posledním z prokrojených korpusů. Postříkáme rumem, potřeme ze všech stran krémem a dáme do chladu ztuhnout. Na polevu na mírném ohni zahříváme šlehačku, přidáme máslo a čokoládu. Mícháme. Jakmile je čokoláda z poloviny rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění. Vychladlý dort polijeme polevou, na povrchu posypeme čokoládovými šupinkami a zlatými a bílými cukrovými perličkami. Doprostřed dortu umístíme pudrovou barvou pozlacenou podkovu as mašličkou. Boky oblepíme čokoládovými tyčinkami z hořké čokolády.


 


Komentáře

1 Hanka | E-mail | Web | 11. března 2020 v 21:01 | Reagovat

Luxusní dort a samá čokoláda. :-P
Něco podobné musím taky někdy vyrobit. ;-)  :-)

2 altara | 12. března 2020 v 12:42 | Reagovat

[1]: Hani díky moc, to jsou tyčinky ze silikonové formičky, kterou jsi mi v době nouze kupovala, teď ji občas vídávám v Orionu i jinde. Je to sice trochu pracnější zdobení, než naděláš ty tyčinky, ale dá se za ně ledacos schovat, myslím některé nedostatk třeba vzniklé při polévání dortu :-D  :-)

3 Hanka | E-mail | Web | 12. března 2020 v 16:24 | Reagovat

[2]: Tyčinky jsou prima, už si ani nevzpomínám, že jsem ti posílala formičku. :-)
Koukám, že mi v komentáři vypadla slabika! ??? "Něco podobného" tam patří!!! :-D

4 altara | 12. března 2020 v 16:47 | Reagovat

[3]: :-) Já to pochopila :-D  :-)

5 tetkapernikarka | E-mail | Web | 4. dubna 2020 v 23:59 | Reagovat

Nádhera ! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama