Narozeniny 29.2. - 10. narozeniny - 40 let

12. března 2020 v 16:15 | Altara |  Dorty
SUROVINY

2vejce, 60 g polohrubé mouky, 20 g mletých ořechů, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, špetka soli (pečeme 3x)
Krém: 250 g másla, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 4 lžíce kvalitního kakaa, 200 g čokolády na vaření
Poleva: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké kvalitní čokolády (použila jsem 72%), kousek másla
Dohotovení: rum, čokoládové dropsy, zelené cukrové perličky a list z marcipánu


Na krém smícháme cukr s kakaem. Smetanu (použila jsem 31%) nalijeme do hrnce a zahříváme. Trochu teplé smetany přilijeme k cukru s kakaem, rozmícháme na kašičku a vlijeme do zbytku smetany v hrnci. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme asi minutu povařit. Odstavíme a do horké smetany nasypeme na dílky rozlámanou čokoládu a na kousky pokrájené máslo. Mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme stát a občas promícháme, dokud směs nevychladne. Pak ji uložíme do ledničky minimálně na 12 hodin. Vychlazenou směs vyšleháme elektrickým šlehačem na hladký krém (je to za chviličku, výsledný krém je o něco světlejší než neušlehaná vychlazená směs. Toto množství je akorát na promazání (dvakrát) a potření zvenku o průměru 26 cm.
Na korpus šleháme bílky se solí, když se začne tvořit sníh, přidáme krupicový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáváme žloutky, olej a dobře vyšleháme. Vařečkou zlehka přimícháme mouku s ořechy a kakaem. Nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme při 180°C. Tento korpus pečeme 3x. Necháme na mřížce vychladnout. Jeden vychladlý korpus postříkáme rumem, potřeme krémem. Vezmeme druhý korpus a položíme na první potřený krémem. Opět postříkáme rumem, potřeme krémem. Nakonec přiklopíme třetím korpusem, postříkáme rumem, potřeme ze všech stran krémem a dáme do chladu ztuhnout. Na polevu na mírném ohni zahříváme šlehačku, přidáme máslo a čokoládu. Mícháme. Jakmile je čokoláda z poloviny rozpuštěná, odstavíme a mícháme do úplného rozpuštění. Vychladlý dort polijeme polevou, obvod na povrchu posypeme čokoládovými dropsy a zelenými cukrovými perličkami. Doprostřed dortu umístíme marcipánový list.



 


Komentáře

1 Hanka | E-mail | Web | 12. března 2020 v 16:17 | Reagovat

Název nešel změnit, musela jsem článek nahrát znovu. Omlouvám se, vůbec mi to všechno nedošlo! ???

2 altara | 12. března 2020 v 16:52 | Reagovat

[1]: Díky za změnu, i já dlouho dumala jak ten název napsat, aby to bylo srozumitelné, zřejmě ani tohle není na první pohled jasné, ale s tím už nic nenadělám. ;-)  :-)

3 tetkapernikarka | E-mail | Web | 4. dubna 2020 v 23:57 | Reagovat

Ali,to je dobře vymyšlené zdobení! :-)Určitě i chutnal :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama