Pikao medovník

12. dubna 2020 v 10:40 | Altara |  Dorty
SUROVINY

200 g cukru krupice, 200 g hery, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 až 3 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 500 g hladké mouky,
Krém: 375 g másla, 500 ml mléka, 2 kakaové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 pikao (400 g plechovka)
Punčovina na koule: drobky z medovníku, které zbudou po posypání medovníku, asi 100 g piškotů, rum a kousek másla
Dohotoveni: 150 ml rumu, 50 ml vody, zbytek červeného marcipánu na zdobení


Cukr, heru, med a mléko rozpustíme ve vodní lázni, potom vmícháme vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se vařit. V míse smícháme mouku s kakaem, jedlou sodou a do této směsi vlijeme vlažnou tekutou směs. Vařečkou vymícháme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme je odpočinout pod fólií, aby neoschlo. Těsto rozdělíme na 10 dílů. Nastříháme si 5 kusů pečícího papíru, podle desertního talíře obkreslíme kolo, na každý papír 2 obrátíme papír pokreslenou stranou na stůl a podle kol rozválíme bochánek. Takto vyválíme všech 10 bochánků. Pečou se tak 5 až 8 minut při 200°C. Jednotlivé placky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom na každou placku položíme desertní talíř a ořízneme. Medové placky se při pečení trochu rozjedou. Takto vzniklé odřezky v míse rozdrtíme na posyp. Na krém si z mléka a kakaových pudinků uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru s pikaem a po částech vešleháme vychladlý pudink. Jednotlivé placky potřeme rumem smíchaným s vodou, medovníček se pak nemusí nechávat uležet a je hned měkký. Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám. Doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Poskládaný medovník potřeme na povrchu a bocích, posypeme rozdrcenými odřezky a punčovými koulemi s marcipánovou hvězdičkou. Na koule smícháme suroviny na punčovinu (piškoty rozdrtíme v robotu), lžičkou odebíráme hmotu a v ruce tvarujeme.

Pikao medovník v řezu



 


Komentáře

1 Hanka | E-mail | Web | 12. dubna 2020 v 10:44 | Reagovat

Tak tohle je vážně bomba, Ali! ???
Když jsi mi o pikao medovníku psala, byla jsem na něj hrozně zvědavá.
Vypadá skvostně a musel být děsně dobrý. :-P
Určitě ho vyzkouším, jek bude nějaká vhodná příležitost (podle mě je skoro každý den, jenže rodina to tak nevidí :-))
Jsem ráda, že se mi podařilo recepty vložit ještě včas. :-)
Přeji krásné Velikonoce prožité ve zdraví a KLIDU!!! :-)  :-)  :-)

2 Hanka | E-mail | Web | 12. dubna 2020 v 10:53 | Reagovat

[1]: Koukám, že mám v komentáři pěkný překlep. ??? Místo "jak" jsem napsala "jek". Ono to zase tak moc nevadí, protože jek se ozve skoro vždycky, když se zmíním o pečení. ;-)  :-D

3 altara | 12. dubna 2020 v 11:18 | Reagovat

Moc děkuji, fakt stojí za vyzkoušení, je to trochu něco jiného :-)

4 Lenka | E-mail | Web | 12. dubna 2020 v 12:18 | Reagovat

Ali, to vypadá úžasně, hned bych si dala. Ty to vždycky tak krásně doladíš nějakýma ozdůbkama, že by člověk dostal chuť, i kdyby to bylo vyřezané ze dřeva. Tento dortík byl určitě famózní.

5 Lenka | E-mail | Web | 12. dubna 2020 v 12:24 | Reagovat

A pro samé obdivování tvých nových skvostů jsem málem zapomněla na to hlavní - přeji ti, Ali, pohodové a hlavně zdravé Velikonoce!

6 tetkapernikarka | Web | 13. dubna 2020 v 0:44 | Reagovat

Ali,holky už přede mnou všechno napsaly.Medovník je opět luxusní!
Přeji krásné Velikonoce :-)

7 Růžena | E-mail | Web | 14. dubna 2020 v 21:45 | Reagovat

Přečetla jsem si recept dvakrát a musí to být náramná dobrota :-P Bude trochu pracný ale výsledek stál určitě za to 😋😋

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama